Από την "Χουριέτ"
Οι βαθιά ριζωμένες έριδες που αφορούν στο Αιγαίο θα επανεξεταστούν την Παρασκευή από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι συναντήσεις των οποίων στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια διεθνούς συνόδου για την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικά βήματα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων σε αυτά τα ζητήματα, αν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού καλλιέργησαν κάποιες ελπίδες για το αντίθετο.
"Δεν είμαστε υπέρ των στρατιωτικών υπερπτήσεων πάνω από νησιά του Αιγαίου", δήλωσε την Τετάρτη ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, κάνοντας έκκληση για την επίτευξη συμβιβασμού μέσω αμοιβαίας κατανόησης και κάνοντας μια σειρά προτάσεων που είναι πιθανόν να συνεισφέρουν στη μείωση των εντάσεων.
Επιχειρώντας ένα συμβιβασμό, ο Ερντογάν πρότεινε να ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να επιβλέπει το πως θα χρησιμοποιείται ο εναέριος χώρος πάνω από το Αιγαίο από τους δύο γείτονες, αφού και οι δύο είναι μέλη της συμμαχίας.
Παράλληλα, ως δεύτερη πρόταση του Ερντογάν θα πρέπει να εκληφθεί η πίστη του στην ανάγκη μεγαλύτερης προώθησης της συμμετοχής των πολιτών των δύο χωρών στις προσπάθειες για την προετοιμασία του εδάφους για την εξεύρεση λύσεων στα διμερή ζητήματα.
Μια τρίτη πρόταση έγινε από τον σύμβουλο του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Αθήνα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να άρει την διακύρηξη του "casus belli" αν η Ελλάδα απέσυρε μελλοντικά της σχέδια για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε από εκκλήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για την εξάλειψη όλων των προβλημάτων που υφίστανται σήμερα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, έτσι ώστε και οι δύο χώρες να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.
Εκτός από τον τουρισμό, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κοινές προσπάθειες εξώρυξης στο αιγαίο για να ερευνήσουν την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Οι προτάσεις αυτές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπ'όψιν ότι η Τουρκία έχει διαγράψει την Ελλάδα από την λίστα των χωρών που την απειλούν, το Βιβλίο της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας που είναι ευρέως γνωστό ως "Κόκκινο βιβλίο".
"Καλό θα ήταν να εξεταστούν τα ζητήματα αυτά ένα-ένα, χωρίς να μετατραπούν σε προϊόν καθημερινής πολιτικής κατανάλωσης", δήλωσε την Πέμπτη στην Χουριέτ έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης.
"Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιθυμεί σοβαρά και ειλικρινά να λάβει μέρος σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα συγκεκριμένα προβλήματα", δήλωσε ο διπλωμάτης. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τα μέλη της ελληνικής ηγεσίας στις προτάσεις που έγιναν από τους Τούρκους ομολόγους τους.
Πολιτικοί αναλυτές και από τις δύο πλευρές έχουν παρατηρήσει κάποιες θετικές προθέσεις και στις δύο πρωτεύουσες προκειμένου να γίνουν βήματα και να βρεθεί ένας τρόπος να επιλυθούν οι αντιδικίες. Μια ένδειξη αυτών των προθέσεων είναι η πρόοδος που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χάρη στις οποίες έχει χαραχθεί ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε ακόμα πιο εποικοδομητικό διάλογο.
Η Τουρκία και η Ελλάδα διαφωνούν για τα όρια των χωρικών υδάτων τους, τον εναέριο χώρο και την εθνική κυριαρχία αναφορικά με κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες όσον αφορά την κυριαρχία κάποιων κατοικημένων νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της κυριαρχίας θα είναι δυνατή μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ άλλες αντιδικίες είναι πιθανόν να επιλυθούν μέσω της λειτουργίας διμερών μηχανισμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, η πιθανότητα να καταλήξουν οι δύο ηγέτες σε τελικές λύσεις στο εγγύς μέλλον είναι ισχνή, αφού "η ατζέντα τους είναι ιδιαίτερα εκτενής".
Την μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου επιμελήθηκε η μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου.
http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/to.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου