Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η πώληση των P-800 Yakhont στη Συρία δημιουργεί εμπόδια στην ρωσοισραηλινή συνεργασία για τα UAV

Η πώληση των ρωσικών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας P-800 Yakhont στη Συρία κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη ρωσοισραηλινή συνεργασία στον τομέα των UAV και την προσπάθεια της Ρωσίας να αποκτήσει μία σύγχρονη βιομηχανία κατασκευής συστημάτων UAV.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη ισραηλινή στρατιωτική πηγή το Ισραήλ θα επανεξετάσει τις προοπτικές συνεργασίας με τη Ρωσία καθότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έδειξε να κατανοεί τα αιτήματα μας αναφορικά με την πώληση των συγκεκριμένων βλημάτων στην Συρία. Επισημαίνεται ότι η Ρωσία με βάση συμφωνία που είχε υπογράψει για τη αγορά ισραηλινών συστημάτων UAV.

Πρόσφατα δε η Ρωσία υπέγραψε με το Ισραήλ συμφωνία αξίας 50 εκατ δολαρίων για την αγορά mini UAV από το Ισραήλ. Η συμφωνία αυτή φιλοδοξούσε να αποτελέσει το ξεκίνημα μίας μελλοντικής συνεργασίας συνολικής αξίας 300 εκατ. δολαρίων, η οποία θα έθετε τα θεμέλια για την από κοινού ανάπτυξη συστημάτων UAV. Κατά του ισραηλινούς η συνεργασία αυτή έχει τεθεί σε αμφισβήτηση μετά την επιμονή της Ρωσίας να πωλήσει τα P-800 Yakhont στη Συρία.

Η ανησυχία των ισραηλινών είναι ότι αυτά τα βλήματα μπορεί να καταλήξουν στην Hezbollah η οποία το 2006 είχε πλήξει μία ισραηλινή κορβέτα με ένα βλήμα C-802 κινεζικής κατασκευής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=14434&Itemid=42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου