Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το 2008 άρχισαν νωρίς σήμερα το πρωί με σκοπό να κατευνάσουν την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθεί πρόοδος, με τη Σεούλ να καλεί την Πιονγκγιάνγκ να ζητήσει συγνώμη για την τορπίλη που έπληξε το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο Cheonan, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη λήξη των συνομιλιών χωρίς να προβεί σε σχόλιο. Οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα ημερομηνία για νέες διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου τον οποίο επικαλείται το Yonhap.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, η Βόρεια Κορέα επρόκειτο να αναφερθεί στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην Κίτρινη Θάλασσα, την οποία διεκδικεί, καθώς και στις αποστολές φυλλαδίων προπαγάνδας στη Βόρεια Κορέα από νοτιοκορεάτες ακτιβιστές.
Η Σεούλ από την πλευρά της καλεί η Πιονγκγιάνγκ να αναλάβει την ευθύνη για το ναυάγιο του πλοίου Cheonan το οποίο προκάλεσε τορπίλη, με αποτέλεσμα 46 άνδρες του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού να χάσουν τη ζωή τους. Έρευνα διεθνών εμπειρογνωμόνων απέδωσε την ευθύνη του ναυαγίου στη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η Νότια Κορέα ζητεί από την Πιονγκγιάνγκ να «αναγνωρίσει, να ζητήσει συγνώμη και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης εναντίον του πλοίου Cheonan», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας Κιμ Τάε-Γιουνγκ. «Θα επιμείνουμε επίσης στο γεγονός ότι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί οποιοδήποτε νέο επεισόδιο αυτού του είδους», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου