Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιά εταιρεία με κυβερνητικές διασυνδέσεις “φωτογραφίζει” το μέτρο για τις κάρτες;

Με πρόσχημα τη πάταξη της φοροδιαφυγής, το νέο μέτρο των ηλεκτρονικών καρτών για τις συναλλαγές μας, σαφώς δεν είναι ένα μέτρο οικονομικής σκέψης του επιτελείου του κ. Παπακωνσταντίνου. Για όσους ασχολούνται με το χώρο των τεχνολογιών και των τραπεζών, ξέρουν ότι αυτό αποτελεί εμπορική πρόταση της ‘’αγοράς’’ (με διάφορες παραλλαγές), χρόνια τώρα. Από ότι διαφαίνεται, η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται  να επικρατήσει αυτή η εκδοχή, η οποία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις τράπεζες να ενισχύσουν τα δοκιμαζόμενα έσοδα τους, ανώδυνα και χωρίς επισφάλειες.
Ο λόγος είναι απλός. Η πλειοψηφία των πολιτών θα εξαναγκασθεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και να διατηρεί μέσα του κάποιο στοιχειώδες ποσό, προκειμένου να  μπορεί να κάνει τις στοιχειώδεις αγορές τους. Οι δε τράπεζες μεσοπρόθεσμα, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να ρίξουν στην αγορά νέα προϊόντα, τα οποία στην ουσία θα στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς νοήμων πολίτης που να πιστεύει ότι το κόστος από όλη αυτή τη ιστορία θα το σηκώσει το τραπεζικό σύστημα, ή ο κρατικός προϋπολογισμός  !!!
Ξέχωρα όμως από όλα αυτά, είναι σαφές ότι το ‘’think tank’’ του κ. Παπακωνσταντίνου. προσπαθεί να δοκιμάσει νέα οικονομικά μοντέλα στη πλάτη μας. Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνεται ότι η μείωση της υποτυπώδους πλέον ρευστότητας χρήματος στην αγορά, θα γονατίσει και άλλο και τις ελάχιστες πλέον αντοχές της οικονομίας ; Δεν καταλαβαίνει ότι οι τράπεζες και να βρεθούν με κάποια ρευστότητα, δεν θα τη ρίξουν σε μία αγορά η οποία παρουσιάζει στασιμότητα και ανασφάλειες ; Το μόνο που μπορεί να σκεφθεί κανείς είναι ότι  κάποιοι σύμβουλοι της γενιάς των Phd, διαβάσανε σε κάποιο οικονομικό εγχειρίδιο για τον ‘’ πολλαπλασιαστή χρήματος ‘’ του χρηματοοικονομικού συστήματος και στη προσπάθεια τους να επιδείξουν καλή διαγωγή στους τροικανούς, σκεφθήκανε όλο αυτό το σενάριο, χωρίς να έχουν καταλάβει για τι μιλάνε.
Τώρα βέβαια για να είμαστε δίκαιοι,  πρέπει να τους καταλογίσουμε ότι, η πιθανή εφαρμογή του μέτρου θα έχει και καινοτομικές καθώς και κοινωνικές επιπτώσεις. Στοιχεία που αρέσουνε πολύ στον ΓΑΠ μας και συγκεκριμένα,
(1). Καινοτομούμε  σαν χώρα, περνώντας στην εποχή της αχρήματης κοινωνίας. Έτσι μπαίνουμε και στο μάτι της Σουηδίας, η οποία έχει αρχίζει και σκέπτεται να το εφαρμόσει μετά από καμία δεκαετία. Το ότι αυτή είναι εκτός ευρώ, αποτελεί λεπτομέρεια.
(2). Μείωνουμε  τις  ληστείες τραπεζών και πολιτών, μιας και δεν θα υπάρχει πλέον μετρητό χρήμα για κλοπή. Συνδρομή και στο έργο του Παπουτσή, ώστε και αυτός απερίσπαστος να ασχοληθεί με άλλα ουσιώδη θέματα, όπως π.χ. το παράνομο παρκάρισμα.
(3). Προετοιμάζουμε και το έδαφος για μια ‘’ελεγχομένη αναδιάρθρωση χρέους’’, η οποία πιθανόν να επιφέρει περιορισμό των μηνιαίων αναλήψεων / χρεώσεων μας. Η τρόικα θα μείνει κατενθουσιασμένη για την προεργασία μας για το Μνημόνιο νο 4.
Τώρα, ότι εγώ με τη κακή συνήθεια που έχω να ψάχνω τα πράγματα, στη αναζήτηση μου ποιος μπορεί να υλοποιήσει γρήγορα το μεγαλόπνοο σχέδιο των ΓΑΠ – ΠΑΠ, έπεσα πάνω σε ξένη εταιρία, εγκαταστημένη στην Ελλάδα, η οποία χρόνια τώρα εξυπηρετεί (περίπου μονοπωλεί), το τραπεζικό σύστημα στο κύκλωμα των πάσης φύσεως καρτών και της οποίας Διευθύνων Σύμβουλος είναι υιός πρωτοκλασάτου κυβερνητικού συμβούλου περί τα τεχνολογικά, νομίζω ότι είναι τυχαίο (και χωρίς ερωτηματικό).
Θ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου