Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μόνο με ΔΝΤ το Μνημόνιο 2

Αμεση ήταν η απάντηση της Κομισιόν στα σενάρια περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών χρεών και μετά το 2013 (http://www.antinews.gr/?p=62961).

Εκπρόσωπος της Κομισιόν διέψευσε ένα τέτοιο σενάριο λέγοντας ότι υπάρχουν συζητήσεις αλλά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιδρούν, μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

Αυτό, ωστόσο, δεν καθησυχάζει τους Ελληνες, διότι, όπως έχει γράψει και το Antinews, μπορεί να προκύψει νέο Μνημόνιο μετά το 2013 χωρίς τη συμμετοχή ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μόνο με το ΔΝΤ.

Να αποφασίσει δηλαδή το ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα βάζοντας και τους δικούς της όρους, χωρίς να εμπλακούν οι Ευρωπαίοι.

Η διάψευση της Κομισιόν είναι αναμενόμενη διότι θα υπήρχε σφοδρή αντίδραση κρατών όπως η Γερμανία καθώς σε περίπτωση συμφωνίας θα έπρεπε η κυβέρνηση Μέρκελ να εξηγήσει στους πολίτες γιατί θα συνέχιζε να πληρώνει τους Ελληνες.

Το σενάριο για τα δάνεια της Ελλάδας έχει να κάνει με την αγορά από την Ευρώπη των ομολόγων που λήγουν από το 2013 έως το 2015 και την αντικατάστασή τους με άλλα 25ετή ώστε να ελαττωθεί η πίεση και να πάει η χώρα στις αγορές. Αυτό προϋποθέτει βέβαια νέα μέτρα από την κυβέρνηση, ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ ο Ολι Ρεν δήλωσε πριν από λίγο ότι «Η ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο κ. Ρεν είπε ότι η Κομισιόν θα καταρτίσει μια ανάλυση με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης και μόνο τότε θα εισηγηθεί έναν πιο «μόνιμο μηχανισμό» αντιμετώπισης των κρίσεων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

Τέλος, ο κ. Ρεν απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης.

http://www.antinews.gr/?p=63014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου