Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτράπηκαν μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη


ImageΣχέδιο που προέβλεπε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Γερμανία, το οποίο καταστρώθηκε στο Πακιστάν, αποτράπηκε από τις μυστικές υπηρεσίες, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ταυτόχρονες επιθέσεις είχαν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο και σε μεγάλες γαλλικές και γερμανικές πόλεις, διευκρινίζει το τηλεοπτικό δίκτυο προσθέτοντας πως αν και ο σχεδιασμός βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, οι επιθέσεις δεν θα ήταν άμεσες.

Αντάρτες με έδρα το Πακιστάν που σχεδίαζαν τις επιθέσεις αυτές βρίσκονταν για αρκετό καιρό υπό παρακολούθηση, επισημαίνει το Sky, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση αυτή «είχε σχέση με την αλ Κάιντα και πολύ πιθανόν με τους Ταλιμπάν».

Πρόκειται «για το σοβαρότερο σχεδιασμό επιθέσεων που έχει κάνει η αλ Κάιντα τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε το BBC.

Σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το Sky News, οι επιθέσεις θα ήταν ανάλογες με αυτές της Βομβάης, τον Νοέμβριο του 2008, όταν ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 163 άνθρωποι.

Από την πλευρά του το αμερικανικό ABC, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο των ΗΠΑ, τόνισε χθες πως και η χώρα ήταν ανάμεσα στους πιθανούς στόχους. Το τηλεοπτικό δίκτυο επισημαίνει πως ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ενημερωθεί για τις απειλές, που ο αξιωματούχος έκρινες ως «αξιόπιστες».

Το σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε χάρη στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, διευκρινίζει το Sky News.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αστυνομικές πηγές, όπως μετέδωσε το ABC, τόνισαν πως οι πληροφορίες για τις τρομοκρατικές απειλές βασίζονται στα αποτελέσματα της ανάκρισης ενός κατοίκου της Γερμανίας που θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες, συνελήφθη στο τέλος του καλοκαιριού όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη και κρατείται στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το ABC, οι επιθέσεις θα είχαν «οικονομικούς» και «εύκολους» στόχους.

Όταν έγινε γνωστό το σχέδιο αυτό, ο αμερικανικός στρατός προσέφερε τη βοήθειά τους στους ευρωπαίους συμμάχους για να εντοπιστούν στο Πακιστάν, οι οργανωτές των επιθέσεων, επισήμανε το Sky News.
Την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο τόνισε ενώπιον της Γερουσίας ότι οι χώρες της Δύσης απειλούνται από «αυξημένη δραστηριότητα» ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι η κλιμάκωση των επιδρομών των μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών της CIA στα προπύργια των ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν -είκοσι εντός του Σεπτεμβρίου- έχει ως στόχο την ματαίωση επιθέσεων στην Ευρώπη.
Οι επιδρομές των αεροσκαφών αυτών, που σταθμεύουν στο γειτονικό Αφγανιστάν, ή και στο ίδιο το Πακιστάν, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά και πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, άρχισαν το 2004 στο βορειο-δυτικό Πακιστάν, αλλά από τον Αύγουστο του 2008 έχουν γίνει πολύ συχνές και σχεδόν καθημερινές από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά μίας τρομοκρατικής συνωμοσίας», αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο προσπάθειας ματαίωσης τρομοκρατικού σχεδίου εναντίον ευρωπαϊκών στόχων, η CIA έχει εντείνει τις επιδρομές με πυραύλους εναντίον ισλαμιστών μαχητών στις πακιστανικές ζώνες των φυλών».

Η Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αμερικανούς «εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχους» δεν αναφέρει τίποτε για το είδος της τρομοκρατικής απειλής, εξηγώντας μόνο ότι θα στρεφόταν εναντίον πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=14543&Itemid=94

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου