Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times εδώ και αρκετούς μήνες οι επενδυτές ζυγίζουν τις προοπτικές μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τώρα, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην ευρωζώνη, με τα yields στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία να αυξάνονται, κάποιοι διαχειριστές επενδύσεων διευρύνουν τον κύκλο των πιθανοτήτων για να συμπεριλάβουν και αυτές τις δύο χώρες.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι, αν δεν υλοποιηθούν οι ελπίδες ανάπτυξης στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία ή αν δεν κατορθώσουν οι χώρες να επιβάλουν τις απαραίτητες προσαρμογές στις κρατικές δαπάνες, θα αυξηθούν οι πιθανότητες μία εξ αυτών ή και οι δύο να υποχρεωθούν να μειώσουν το βάρος της εξυπηρέτησης χρέους μέσω αναδιάρθρωσης.
Κι αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την ευρωζώνη, καθώς ένα εθνικό χρεοστάσιο, που θα υποχρεώσει τους επενδυτές να αναλάβουν μεγάλες ζημίες, θα προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στις αγορές ομολόγων, προκαλώντας ίσως ξεπούλημα και νέα κρίση εμπιστοσύνης στις περιφερειακές οικονομίες.
Η κ. Lena Komileva, οικονομολόγος της Tullett Prebon, δηλώνει: “Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα για την ευρωζώνη: να αποφύγει μια κρίση χρεοστασίων. Είναι πιθανόν η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να υποχρεωθούν να κάνουν το ίδιο η Ιρλανδία και η Πορτογαλία”.
Ο κ. Steven Major, διεθνής επικεφαλής ερευνών σταθερού εισοδήματος της HSBC, προσθέτει: “Οι πιθανότητες να συμβεί αναδιάρθρωση αυξάνονται. Τα μέτρα λιτότητας γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Το πρώτο τμήμα των περικοπών δαπανών είναι το πιο εύκολο – και χωρίς ανάπτυξη τα επόμενα στάδια δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο”.
Αυτό σημαίνει πως η ευρωζώνη εισέρχεται σε μια δυνητικά δύσκολη περίοδο, καθώς οι ρυθμιστές θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πώς η Ελλάδα ή μια άλλη περιφερειακή χώρα θα μπορέσει να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμών με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην αποκαλούμενη “μαλακή” αναδιάρθρωση ή διαχείριση υποχρεώσεων, που τεχνικά δεν είναι χρεοστάσιο καθώς οι επενδυτές δεν υποχρεώνονται να αναλάβουν απώλειες, αλλά συμφωνούν εθελοντικά σε αλλαγές υπό όρους για τα ομόλογα που κατέχουν.
Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα πιθανόν να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει ανταλλαγές πιο βραχυπρόθεσμων ομολογιών με πιο μακροπρόθεσμες, δίνοντας στην Αθήνα περισσότερο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτή ίσως είναι μια σοβαρή επιλογή και για την Πορτογαλία και για την Ιρλανδία, αν και οι περισσότεροι δεν περιμένουν κάτι τέτοιο βραχυπρόθεσμα.
Ο κ. Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, δηλώνει: “Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ εντυπωσιακή πρόοδο μέχρι τώρα και, αν μπορέσει να κρατηθεί για αρκετούς μήνες ακόμη, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μεταστραφεί η επενδυτική ψυχολογία. Αν όχι, θα χρειαστεί πιθανότατα παράταση της επίσης χρηματοδότησης, που θα συνιστά μαλακή αναδιάρθρωση”.
Έλληνες αναλυτές αναφέρουν πως η ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων χρεογράφων με πιο μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το βουνό των αποπληρωμών χρέους, το οποίο απαιτεί από την Ελλάδα να συγκεντρώσει σχεδόν 100 δισ. ευρώ μεταξύ των ετών 2014 και 2016.
“Τα ποσά που πρέπει να μετακυλιστούν είναι τρομερά, ακόμη κι αν η Ελλάδα αρχίσει να παραγάγει πρωταρχικό πλεόνασμα και επιτύχει κι άλλους στόχους του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ”, δήλωσε Έλληνας αναλυτής.
Πάντως, μια μαλακή αναδιάρθρωση στην Ελλάδα είναι δύσκολο να συμβεί φέτος. Η Αθήνα εξακολουθεί να έχει τον χρόνο στο πλευρό της, καθώς τα έκτακτα δάνεια λήγουν μετά τον Μάιο του 2013. ΄Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε: “Δεν το συζητάμε αυτήν τη στιγμή. Μας έχει προταθεί, αλλά ενέχει κινδύνους. Είναι κάτι δύσκολο να γίνει. Αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα”.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θέλουν να επικεντρωθούν στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και ελπίζουν πως αυτές, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη, θα θέσουν τη χώρα σε καλύτερη θέση να συνδιαλλαγεί με τους επενδυτές αν χρειαστεί.
Οι αγορές ομολόγων θα πρέπει επίσης να ομαλοποιηθούν. Οι επενδυτές θα θελήσουν ένα καλύτερο επιτόκιο για να αλλάξουν τα βραχυπρόθεσμα με μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αυτήν τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού τα τριετή ομόλογα της Ελλάδας φέρουν yield περίπου 11%, όσο και στα 10ετή ομόλογα.
Ωστόσο, ο κ. Spencer Jones, managing partner της Newstate Partners, εκτιμά ότι, αν οι επενδυτές ομολόγων πιστεύουν πως είναι πιθανή η αναδιάρθρωση, θα προτιμούσαν η Ελλάδα να την κάνει νωρίτερα παρά αργότερα.
Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, που διαθέτουν την έκτακτη χρηματοδότηση στη χώρα, απολαμβάνουν καθεστώς προνομιούχων πιστωτών, που αυξάνει τις πιθανότητες να είναι μεγαλύτερα τα “κουρέματα” για τους υπόλοιπους μεριδιούχους. Ο κ. Jones, ο οποίος έχει εργαστεί σε αναδιαρθρώσεις εθνικών χρεών για τη Ρωσία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Ισημερινό, το Πακιστάν και τη Σερβία, προσθέτει: “Μια άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων μπορεί να βελτιώσει την εμπιστοσύνη. Πολλές κυβερνήσεις τη θεωρούν αμυντική μέθοδο διαχείρισης των χρεών τους”.
Μια επιτυχής άσκηση στην Ελλάδα θα ανοίξει τον δρόμο για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δύο χώρες πιθανόν να στραφούν στην ασφάλεια του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης πριν κάνουν αναδιάρθρωση, ενώ και η Ελλάδα ίσως λάβει παράταση των δανείων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η κ. Komileva σημειώνει: “Η Ελλάδα είναι το καθοριστικό τεστ για τους άλλους. Η αναδιάρθρωση χρέους είναι οπωσδήποτε η έσχατη λύση για μια χώρα, όμως τα πράγματα ίσως αλλάξουν γρήγορα και μια χώρα να μην μπορεί να την αποφύγει”.
Ωστόσο, οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν στο ότι, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να μειώσει τα yields των ομολόγων της, είναι αναπόφευκτο το χρεοστάσιο ή η αναδιάρθρωση. Και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα βρεθούν σε ανάλογη θέση αν τα yields τους συνεχίσουν να αυξάνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου