Αν υπάρχει μία ασθένεια για την οποία δεν μιλάμε πολύ στην Αφρική, αυτή είναι σίγουρα ο καρκίνος. Κι όμως, κάθε χρόνο ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από ό,τι το AIDS και η φυματίωση μαζί. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία, τον πιο δημοφιλή τρόπο ίασης παγκοσμίως, η γαλλόφωνη Αφρική σημειώνει σοβαρή καθυστέρηση συγκριτικά με την αγγλόφωνη η οποία την τελευταία δεκαπενταετία έχει δει τις υποδομές της να αυξάνονται και σταδιακά να βελτιώνονται. Σήμερα, πεθαίνουν από καρκίνο πιο πολύ στην Μαυριτανία ή το Μαλί και λιγότερο στην Κένυα ή την Ζάμπια.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να βοηθηθούν κατά βάση από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΑΙΕΑ), καθώς μόνο αυτό το όργανο του ΟΗΕ στην Βιέννη έχει την εξουσιοδότηση να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα πυρηνικής ιατρικής.
Ωστόσο, αν και η αγγλόφωνη Αφρική διαθέτει τουλάχιστον ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο ανά χώρα, στις χώρες της δυτικής ηπείρου μόνο η Σενεγάλη παρέχει μία τέτοια μονάδα. Η Μαγαδασκάρη ενδέχεται να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια, οι ασθενείς σε όλες τις υπόλοιπες χώρες όμως θα συνεχίσουν να μην έχουν πρακτικά καν την δυνατότητα να τους γίνει διάγνωση για κάποια συγκεκριμένα είδη καρκίνου ενώ για κάποια άλλα δεν έχουν ούτε πρόσβαση στην θεραπεία που χρησιμοποιείται κατά το 60% στην Ευρώπη.
Απαγορευτικό κόστος εγκατάστασης, γενικοποίηση ζήτησης στις αγγλόφωνες χώρες, απομόνωση των γαλλόφωνων από την διαχείριση πληροφοριών στους διεθνείς οργανισμούς, ανυπαρξία συγκεκριμένων υπηρεσιών: οι λόγοι που συντηρούν το χάσμα μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι πολλοί και πολυσύνθετοι. Αυτή τη χρονιά ωστόσο, μέσω του Προγράμματος Δράσης για την Θεραπεία του Καρκίνου (PACT) της ΑΙΕΑ, έχουν ενισχυθεί αρκετά οι πρωτοβουλίες προκειμένου να πραγματοποιηθούν ανείπωτες μέχρι τώρα σκέψεις για από κοινού συνεργασίες.
Ο σκοπός του PACT είναι να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κατά του καρκίνου που αφενός να απαντάει στις ανάγκες των ασθενών και αφ’ ετέρου να προσφέρει διάγνωση εντός της δικής τους γεωγραφικής περιοχής καλύπτοντας τουλάχιστον τις επτά από τις 10 καινούριες μορφές καρκίνου. Σημειωτέον δε, τα ποσοστά θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού και την εξέλιξη των καρκίνων κυρίως εκείνων που συνδέονται με το AIDS.
Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να λάβει χώρα στο Ντακάρ ένα περιφερειακό συνέδριο. Για πρώτη φορά, ειδικοί στον καρκίνο τόσο από την αγγλόφωνη Αφρική όσο και τη γαλλόφωνη θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και θα συζήτησουν για μια προσέγγιση του θέματος σε συνολικό επίπεδο. Είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία για όλους, μια επένδυση που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο δολλάρια σε 20 χρόνια. Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές πρόκειται φυσικά για ένα «ευτελές ποσό σε σύγκριση με ό,τι διακυβεύεται».
(RFI – Maya)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου