Οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από μια ενδεχόμενη "έλλειψη ενεργειακών πηγών" είναι γνωστό πως θα είναι τεράστιες.
Εσωτερική μελέτη γερμανικής δεξαμενής σκέψης, η οποία διέρρευσε στο διαδίκτυο, αναλύει την «εποχή μετά το πετρέλαιο» και τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στην παγκόσμια οικονομία, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά πόσο καλά η γερμανική κυβέρνηση έχει μελετήσει το ενδεχόμενο μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης.
Αλλά το Bundeswehr Transformation Center, η δεξαμενή σκέψης που δίνει τις κατευθύνσεις στη γερμανική στρατιωτική ηγεσία, η οποία υπογράφει την εν λόγω μελέτη, προειδοποιεί για αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, για δημιουργία νέων σχέσεων που θα βασίζονται στην αλληλεξάρτηση, για μείωση της δύναμης των δυτικών βιομηχανικών κρατών και για την πλήρη κατάρρευση των αγορών με την εκτόξευση των τιμών σχεδόν όλων των προϊόντων στα ύψη, καθώς για την παραγωγή τους και τη μεταφορά τους χρειάζεται το πετρέλαιο.
Η διαρροή αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαθέτει απόρρητα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας είναι πολύ πιο ανήσυχη από ότι θέλει να δείχνει αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Τράπεζα της Αγγλίας και το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας συνεργάζονται με εκπροσώπους της βιομηχανίας για να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η εν λόγω μελέτη του Ινστιτούτου Bundeswehr, η οποία από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε έχει προκαλέσει έντονες και ποικίλες αντιδράσεις στη Γερμανία, αναφέρει πως "υπάρχει κάποια πιθανότητα να υπάρξει έλλειψη πετρελαίου έως το 2010 ή τις αρχές του 2011, ενώ ο αντίκτυπος της κρίσης αυτής στην ασφάλεια θα γίνει αισθητός ύστερα από 15 με 30 χρόνια".
Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο επισημαίνεται πως:
- το πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντική παράμετρο στη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων στο μέλλον.
- ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών που θα αναζητούν πετρέλαιο θα αυξάνεται όλο και περισσότερο και η κάθε μία θα προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των χωρών παραγωγών. Αυτό αφήνει ένα παράθυρο για την προώθηση πολιτικών, οικονομικών ή ιδεολογικών σκοπών.
- εγείρει φόβους για την επιβίωση της ίδιας της Δημοκρατίας, καθώς ορισμένοι πληθυσμοί θα εκλάβουν την αναστάτωση που θα προκληθεί από την ενεργειακή κρίση ως "γενικότερη κρίση του συστήματος και της πολιτικής τάξης".
Σε αυτά τα πιθανά σενάρια οι ερευνητές του Ινστιτούτου Bundeswehr προτείνουν δραστικές λύσεις.
Υποστηρίζουν πως "τα κράτη τα οποία στηρίζονται στις εισαγωγές πετρελαίου" θα αναγκαστούν να "δείξουν περισσότερο ρεαλισμό έναντι των πετρελαιοπαραγωγών όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής", ενώ προσθέτουν πως "οι πολιτικές προτεραιότητες θα πρέπει να μπουν στην άκρη, μπροστά στο πρωταρχικό μέλημα της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού"
Ειδικότερα, αναφέρεται, πως "η Γερμανία θα πρέπει να είναι στο μέλλον πιο ευέλικτη στις σχέσεις με τη Ρωσία. Θα πρέπει να προσπαθεί να διατηρεί τις ισορροπίες και να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Πολωνία".
Επίσης, επισημαίνεται πως θα πρέπει να χαραχθεί νέα εξωτερική πολιτική με το Ισραήλ, διότι μια ενδεχόμενη υποστήριξη των συμφερόντων του, θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Γερμανίας με τις αραβικές χώρες.
ΕΝΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου