Σε χαλαρούς γλουτούς
(ο ΣΕΒ έβαλε το δαχτυλάκι του)
Κώστας Μπετινάκης
Ένας φίλος μου, λέει από καιρό: «φαίνεται πως εμείς έχουμε πεθάνει και δεν το έχουμε καταλάβει».
Υπάρχει λοιπόν ένα τριετές πρόγραμμα Μάστερ, για το οποίο φροντίζει τοWorld Economic Forum, που συνδυάζει «την εκπαίδευση στην ηγεσία, με εις βάθος γνώση της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών και την παγκόσμια όσο και την τοπική διακυβέρνηση». Το πρόγραμμα υπόσχεται στους μαθητευόμενους ηγέτες, συχνές επαφές με παγκόσμιους ηγέτες …
«Το πρόγραμμα για την Παγκόσμια Ηγεσία», είναι αφιερωμένο για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς των ηγετών του κόσμου.
Ολοκληρωμένοι επαγγελματίες, που αισθάνονται «σαν το σπίτι τους» τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένος, η καλά προσδιορισμένη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους δύο αυτούς τομείς τρεμοπαίζει ώστε καθιστά δύσκολο για έναν οργανισμό να δρα αποτελεσματικά απομονωμένος».
http://www.weforum.org/en/about/GlobalLeadershipFellows/index.htm
Το πρόγραμμα είναι καλά διαφημισμένο τόσο από τους New York Times (*), όσο και το περιοδικό New Yorker (**), που αφιέρωσαν άρθρα τους πριν λίγο καιρό, όταν ομάδα σπουδαστών του Φόρουμ, βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, για να πάρουν μαθήματα ορθοφωνίας, αναπνοής, ρητορικής και βελτίωσης του παρουσιαστικού τους. Κι αυτά, βάσει συμφωνίας συνεργασίας του γνωστού παγκοσμίως πανεπιστημίου με το φόρουμ, που είναι το ίδιο που διοργανώνει το ετήσιο συνεδρίο της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας.
Η τεχνική που διδάσκονται οι μέλλοντες ηγέτες του κόσμου, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο τμήμα Τεχνών, είναι εκείνη που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί για να προσελκύουν την προσοχή του κοινού.
Από το άρθρο των ΝΥΤ Training for Leading Roles της PATRICIA COHEN:
Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν οι υποψήφιοι ηγέτες, είναι να «μην σφίγγουν τους γλουτούς τους», διότι όπως λέει η καθηγήτρια Kristin Linklater «η ένταση στους γλουτούς, σας καθιστά ανόητους».
Τα κελεπούρια αυτά συνέλεξα ψάχνοντας για το WEF, με αφορμή την έκθεσή του για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 83ηθέση μεταξύ 130 κρατών. Το World Economic Forum (WEF) όπως αναγράφεται στον διαδικτυακό του τόπο, αποτελεί μη κερδοσκοπική οργάνωση. Χωρίς να διευκρινίζεται όμως, από πού χρηματοδοτείται, ποιοι το ίδρυσαν και ποιοι επιλέγουν ποιους θα συμμετάσχουν σ’ αυτό.
Ατιγράφω τώρα, από το «Δελτίο των 11» του Σπύρου Χατζάρα, , που με πρόλαβε:
Οι «εκθέσεις» ανταγωνιστικότητας των κρατών
Οι αναλύσεις ανταγωνιστικότητας των κρατών που εκδίδονται κάθε χρόνο είναι σαφές ότι δεν έχουν καμία απολύτως κοινωνική και επιστημονική αξιοπιστία. Πρόκειται για κινήσεις του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που υπακούουν στα δικά του κριτήρια και σκοπούς και όχι στα κριτήρια των λαών, των κοινωνιών τους και των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων. Μια ματιά στις αναλύσεις και τις σκοπιμότητες της έρευνας αποτελεί ακλόνητη απόδειξη της στόχευσης των εκθέσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομογενοποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον με ανθρώπους, κοινωνίες, λαούς και κράτη ανδράποδα που θα λειτουργούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε ένα πλανήτη που θα ελέγχουν κεντρικά οι μεγαλοκαπιταλιστές.
Οι εκθέσεις δεν έχουν καμία αντικειμενικότητα και επιστημονικότητα, αλλά βασίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις φορέων συνεργατών για κάθε χώρα (δείτε τους αναλυτικούς πίνακες από την σελ. 357 και επόμενα της φετινής «έκθεσης» http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2010-11.pdf και θα καταλάβετε ότι το κύριο μέρος της «έκθεσης» συγκροτείται από αξιολογικές απαντήσεις που δίδουν τα συνεργαζόμενα «Institutions».
Για την Ελλάδα οι απαντήσεις δόθηκαν από τον ΣΕΒ !!!, αυτός ήταν το ίδρυμα συνεργάτης του WEF στην «έρευνα – έκθεση» και οι δικές του απαντήσεις ήταν αυτές που «μετρήθηκαν» !!!.
Η ανάλυση λοιπόν για την Ελλάδα (σελ. 168-169) έγινε ουσιαστικά από τον ΣΕΒ. (Ο ΣΕΒ κατονομάζεται στην σελίδα Vii της έκθεσης και λαμβάνει ευχαριστήρια στην σελ. V, επειδή, χωρίς την συμμετοχή του δεν θα μπορούσε να γίνει η «έρευνα»).
Απαντά δηλαδή ο ΣΕΒ και «βαθμολογεί» την Ελλάδα, ανάλογα με τις επιδιώξεις και τις κρίσεις των μελών του και αυτή όλη η δημοσκοπική αθλιότητα εκτιμήσεων, προθέσεων και σκοπιμοτήτων αναγορεύεται σε επιστημονικό παγκόσμιο θέσφατο.
Αυτά χωρίς την χρήση ή επίκληση κάποιου αντικειμενικού στοιχείου ή μέτρησης !!!.
Τα μόνα στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε από την «έκθεση» είναι τα μετρηθέντα από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς (γκρί γράμματα). Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία οι Ελληνες είναι οι 26οι πλουσιότεροι πολίτες του πλανήτη, αφού σε κάθε έναν (νέο, γέρο, παιδί, άνεργο) αντιστοιχούν ετησίως 29.635 Ευρώ, σύμφωνα με το ΑΕΠ της χώρας.
Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να σκεφτούμε σοβαρά για το ποιοι διαχειρίζονται τις τύχες μας και έχουν καταντήσει την χώρα σε ένα απέραντο πτωχοκομείο.
Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε ως λαός είναι να πετάξουμε στα σκουπίδια τις «εκθέσεις» αυτές και όσους τις δημιουργούν και τις προπαγανδίζουν.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους ως άνθρωποι και ως λαός και ας αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον σαν δική μας υπόθεση.
Ας στερήσουμε από κάθε πιόνι του συστήματος την δυνατότητα να καταστρέφει, να υποδουλώνει και να εκμεταλλεύεται στυγνά την πατρίδα μας και εμάς τους ίδιους.
http://deltio11.blogspot.com/2010/09/t-wef.html
Το άσχημο είναι πως παρόμοιες εκθέσεις, η παγκόσμια συνωμοσία των Μέσων Μαζικής Αποχαύνωσης, εμφανίζει ως «έγκυρες» και «καλά θεμελιωμένες», προκειμένου να πάρει κι αυτό μέρος της πίτας, μην τυχόν και δεν συμμετάσχει στο μοίρασμα της πίτας.
(*) Training for Leading Roles, The New York Times, July 9
(**) Leaders-to-Be, The New Yorker, Aug. 2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου