Στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο Mattich σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αξιoπιστία, ούτε της αξίζει να την εμπιστεύεσαι. Και στο τέλος, θα κηρύξει πτώχευση». Το άρθρο προστίθεται στη μακρά λίστα με τα αναρίθμητα δημοσιεύματα εναντίον των πρακτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Αθήνας. Αυτή τη φορά όμως, στρέφεται και κατά του Δ.Ν.Τ (!).
Η δημοσίευση ξεκινά με μία εκτενή αναφορά στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ συνεργάτη του περιοδικού Vanity Fair, Michael Lewis, για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας – δηλαδή την ενδημική και εκτεταμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τα ψευδή στατιστικά στοιχεία. Αυτό που διαφοροποιεί το άρθρο της Wall Street Journal σε σχέση με προηγούμενα δημοσιεύματα που επιτίθενται στη χώρα μας, είναι ότι αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ για την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.
«Οι περικοπές των δαπανών στο πρώτο εξάμηνο του έτους είναι μικρότερες απ’ ότι ισχυρίζονται οι Έλληνες και οι αυξήσεις των εσόδων, οι οποίες ούτως ή άλλως υπολείπονται των στόχων, είναι επίσης μικρότερες… και μην ακούτε το Δ.Ν.Τ και την Ε.Ε. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και γι’ αυτό επικυρώνουν τα στοιχεία που τους δίνει η Αθήνα... Αν όμως έχεις λεφτά να επενδύσεις, είναι μεγάλη βλακεία να εμπιστευτείς τους Έλληνες. Εξάλλου, για την αναδιάταξη των φοροεισπρακτικών μηχανισμών της Ελλάδας, χρειάζονται πρώτα δομικές αλλαγές στη νομοθεσία, αλλά και αλλαγή στην κουλτούρα της διαφθοράς που χαρακτηρίζει όλους τους Έλληνες… Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πετύχει αυτά τόσο γρήγορα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα πάντως, την Παρασκευή, το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ και διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Άλεξ Βέμπερ είχε επαινέσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και του νοικοκυρέματος των οικονομικών της. Εξάλλου, αν τα ασφυκτικά χρονικά όρια για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται από τους εταίρους μας, δεν αποδειχθούν επαρκή, τότε το ΔΝΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα και μετά τα τρία χρόνια που διαρκεί το υφιστάμενο πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης. Αυτό τουλάχιστον διαρρέει από ανώτατους αξιωματούχους του Ταμείου. Προϋπόθεση είναι βέβαια η «κοσμιοτάτη διαγωγή» της Ελληνικής κυβέρνησης έως τότε, με άλλα λόγια, η κατά γράμμα εφαρμογή του Μνημονίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου