Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Το Αφγανιστάν στοιχειώνει τον ύπνο του Ράσμουσεν

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ τρομάζουν το κυβερνητικό χάος και τα «Ιμαλάια της διαφθοράς» στην Καμπούλ
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ
Ρωτήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ποιο πρόβλημα της Συμμαχίας τον απασχόλησε περισσότερο στις 10 ημέρες των διακοπών του και η απάντησε εξέπληξε τον σουηδό δημοσιογράφο ο οποίος του υπέβαλε την ερώτηση. Δεν ήταν το νέο δόγμα που θα υιοθετηθεί στη διάσκεψη κορυφής της Λισαβόνας τον ερχόμενο Νοέμβριο· το κυβερνητικό χάος και «τα Ιμαλάια της διαφθοράς» στο Αφγανιστάν
ανησυχούν τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν , επειδή «ο αντίκτυπος στις χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι πολύ μεγάλος και οδυνηρός για τη Συμμαχία», εξήγησε.
Ο κ. Ράσμουσεν γνωρίζει ότι οι ένοπλοι των επτά ευρωπαϊκών κρατών οι οποίοι κάνουν μάχιμη υπηρεσία στο Αφγανιστάν θα μειωθούν κατά 1.840 άνδρες ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ότι η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, διαπιστώνοντας το μέγεθος της διαφθοράς, αρνείται να εγκρίνει την εκταμίευση 1,4 δισ. δολαρίων για βοήθεια παρά τις εκκλήσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.
Οτι κατά ομολογίαν του γερμανού υπουργού Αμυνας Καρλ Τέοντορ Γκούτενμπεργκ « απολύτως κανένας» δεν υποστηρίζει την παραμονή της γερμανικής μεραρχίας στο Αφγανιστάν για έναν ακόμη χρόνο και, βεβαίως, τις αποκαλύψεις για τη «σε βάθος εμπλοκή» της CΙΑ στην κυβέρνηση της Καμπούλ. Πρόσφατη δημοσκόπηση σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στρατό στο Αφγανιστάν έδειξε ότι μόλις το 12% δικαιολογεί την εκεί παρουσία του ΝΑΤΟ- στις ΗΠΑ το ποσοστό φθάνει το 40% και στη Βρετανία το 32%. Αν προσθέσουμε και την πρόσφατη δήλωση του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι « έδωσαν θάρρος στους εχθρούς μας» οι δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα για τη (μελλοντική) αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν (σήμερα υπηρετούν εκεί 105.000 ένστολοι και 32.800 «ειδικών μονάδων» στρατιωτικοί) και την ομολογία της υπουργού Χίλαρι Κλίντον ότι « δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για εκλογές (στο Αφγανιστάν) όπως τις εννοούμε στις χώρες μας» ( εντός του Σεπτεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές), δικαιολογείται όχι μόνον η ανησυχία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και η απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Τζον Κέρι να προχωρήσει σε μια « εξ ολοκλήρου επανεξέταση» τον Νοέμβριο της αμερικανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν.
Στην Ουάσιγκτον, όπου η τύχη της προεδρίας Ομπάμα και των Δημοκρατικών είναι όσο τίποτε άλλο συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ελπίζουν ότι η διάσκεψη που οργανώνει ο Λευκός Οίκος τον Δεκέμβριο θα δώσει μιαν απάντηση στο αν και κατά πόσο συμφέρει (τις ΗΠΑ και τον Ομπάμα) η λεγόμενη «ένοπλη, μάχιμη παραμονή » των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Θα επανεξεταστεί η κατάσταση με κριτήριο αν « επιτυγχάνονται ο στόχος και οι ημερομηνίες», δήλωσε ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου. Η ίδια πηγή παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση δεν είναι διόλου ενθαρρυντική» και ότι «δεν έγινε τίποτε από εκείνα που προσδοκούσαμε», μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση απογοήτευσε τους αισιόδοξους, που «βλέπουν έστω κάπου μακριά (...) μια λύση αρκετά ικανοποιητική» , δηλώνοντας απερίφραστα: «Οσοι πιστεύουν ότι θα κατακτήσουμε την Κανταχάρ εφέτος κοροϊδεύουν τους ίδιους τους εαυτούς τους». Η Κανταχάρ και η ομώνυμη ευρεία περιοχή του Νοτίου Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, γεγονός το οποίο τροφοδοτεί ιδέες για διαμελισμό του Αφγανιστάν, με το νότιο τμήμα να παραδίδεται στους Ταλιμπάν και το κέντρο και οι βόρειες επαρχίες της χώρας στην «κεντρική διοίκηση της Καμπούλ» («Τhe Εconomist»).
Το μέγεθος της κυβερνητικής διαφθοράς στο Αφγανιστάν και ο ρόλος της CΙΑ στη συντήρησή της ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια, στη διάρκεια των ανακρίσεων μιας επιτροπής στην οποία μετέχουν και Αμερικανοί. Αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρώτος σύμβουλος του προέδρου Καρζάι και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μοχάμεντ Ζία Σαλεχί είναι « από πολλoύ χρόνου» στο μισθολόγιο της CΙΑ, αλλά και άλλων ξένων υπηρεσιών- πιθανολογείται του Ιράν και της Τουρκίας- και ότι συνεργάζεται με μια « αμφίβολης επαγγελματικότητας» επιχείρηση ονόματι Νew Αnsari («Τhe Guardian»), η οποία φυγαδεύει στο Ντουμπάι «μαύρο χρήμα». Ενορκες καταθέσεις στελεχών μιας σειράς τραπεζών στα Εμιράτα βεβαιώνουν ότι περί τα 2,5 δισ. δολάρια τον χρόνο καταφθάνουν από το Αφγανιστάν. Ο ιδρυτής αυτής της επιχείρησης είναι και υποδιοικητής της κρατικής τράπεζας του Αφγανιστάν, διορισμένος από τον πρόεδρο Καρζάι.
Ο Σαλεχί επισκέπτεται τακτικά τον Αχμέτ Β. Καρζάι, αδελφό του αφγανού προέδρου, ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Ντουμπάι και αναμεμειγμένος σε «ύποπτες επιχειρήσεις σχετικές με ξέπλυμα χρήματος καιαφγανικάναρκωτικά », βεβαιώνουν αμερικανικές υπηρεσίες. Το 2006 το όνομα του Αχμέτ Β. Καρζάι ήταν καταχωρισμένο στην αμερικανική μαύρη λίστα των καταζητούμενων, αλλά είχε απαλειφθεί δύο χρόνια αργότερα, ύστερα από «παρέμβαση υψηλά ιστάμενου προσώπου», το οποίο επικαλέστηκε «ύψιστης σημασίας εθνικούς λόγους». Το περιβάλλον του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους βεβαιώνει ότι « το πρόσωπο (...) σε καμία περίπτωση δεν είναι ο πρόεδρος ούτε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου».
Με υπόδειξη της ανακριτικής επιτροπής ο Σαλεχί συνελήφθη περίπου πριν από δύο μήνες, αλλά με επέμβαση του ίδιου του προέδρου Καρζάι δεν έμεινε περισσότερο από επτά ώρες υπό κράτηση. Το επεισόδιο προκάλεσε μία ακόμη έκρηξη στις σχέσεις του προέδρου με τους αμερικανούς συμβούλους του, τους οποίους κατηγόρησε δημόσια ότι « σκηνοθετούν ιστορίες» για να υποσκάψουν το κύρος του και τις σχέσεις του με ξένες κυβερνήσεις. Η αντίδρασή του οδήγησε στην παραίτηση ενός αμερικανού- μέλους της Επιτροπής, και στην «απομάκρυνση» (!) δύο αφγανών και δύο άλλων αμερικανών μελών της. Η εξήγηση την οποία έδωσαν πρόσωπα τα οποία είναι ενήμερα της διαφθοράς στα κυβερνητικά επίπεδα της Καμπούλ συνοψίζεται στο ότι «ο Σαλεχί γνώριζε πολλά και ίσως μιλούσε για πράγματα που δεν θα έπρεπε» αν έμενε στη φυλακή. Πηγή της CΙΑ συμφωνεί με την εξήγηση, έγραψε η «Wall Street Journal».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου