Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

«Για το καλό μας». Από δορυφόρο θα παρακολουθούνται οι πιο επικίνδυνοι ψυχοπαθείς


Μερικοί από τους πιο επικίνδυνους ψυχοπαθείς στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων δολοφόνοι, βιαστές και παιδεραστές, θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές δορυφορικού εντοπισμού προκειμένου να αποτραπεί η διαφυγή τους και η υποτροπή τους.


Ένας από τα κορυφαία Συστήματα Υγείας (NHS) στην Βρετανία έχει γίνει το πρώτο που τοποθετεί στον αστράγαλο των ασθενών βραχιόλι με την τεχνολογία του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού στίγματος (GPS), ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται εάν διαφύγουν. Η συσκευή, που φοριέται στον αστράγαλο με ιμάντα και κλειδώνει, είναι από ενισχυμένο χάλυβα και επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τις κινήσεις του ασθενή με ακρίβεια λίγων μέτρων οπουδήποτε στην Γη.


Περισσότερα από 60 μεσαίου και υψηλού κινδύνου, ασθενείς που κρατούνται στο Νότιο Λονδίνο και στο Ίδρυμα Maudsley NHS Foundation Trust έχουν εφοδιαστεί με τη συσκευή ως προϋπόθεση της μονοήμερης αδείας, ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από και προς τα νοσοκομεία.


Το Ίδρυμα δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για την προστασία του κοινού, μετά από μια σειρά σοβαρών περιστατικών όπου οι φυγόδικοι ασθενείς, διέφυγαν στο εξωτερικό ή διέπραξαν βίαια εγκλήματα.


Φιλανθρωπικά ιδρύματα Ψυχικής υγείας, δήλωσαν ότι οι χειροπέδες ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να απομακρυνθούν δια της βίας μόνο χρησιμοποιώντας βιομηχανικούς κόπτες μπουλονιών, μοιάζουν με «εικονική σιδερένια μπάλα» και θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα δικαιώματα των ευαίσθητων ασθενών.


Η συσκευή GPS, γνωστή ως ιχνηλάτης Buddi, είχε σχεδιαστεί αρχικά για τους φροντιστές ηλικιωμένων για να παρακολουθούν ασθενείς με άνοια που περιπλανιόντουσαν μακριά από τα σπίτια τους.


Η ασφαλή έκδοση, εξ αποστάσεως παρακολούθηση από ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας με έδρα το Pontefract του West Yorkshire, εγκρίθηκε τον Μάρτιο για τη συνήθη χρήση αφότου μια πιλοτική μελέτη έδειξε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να συλλαμβάνονται οι ασθενείς μέσα σε λίγες ώρες και όχι ημέρες.


Το σύστημα που εισήχθη το Νότιο Λονδίνο, ως απάντηση στην περίπτωση του Terrence OKeefe, ενός 39χρονου βιαστή που δραπέτευσε από τον θάλαμό του, τον Μάρτιο του 2008 και στη συνέχεια έπνιξε τον 73χρονο David Kemp, στο Great Yarmouth του Norfolk. Στον O'Keefe επιβλήθηκαν ισόβια δεσμά.


Από τον Φεβρουάριο του 2008, έχουν αναφερθεί 26 περιστατικά ασθενών που έφυγαν ή παρέλειψαν να επιστρέψουν, ενώ ένας άνδρας τελικά βρέθηκε στον Καναδά.


Το νέο σύστημα θα κοστίσει στο NHS περίπου 600 £ για κάθε ασθενή, συμπεριλαμβανομένων των £ 250 για ένα βραχιόλι αστράγαλου που περιέχει ένα τσιπ κινητού τηλεφώνου και σύστημα εντοπισμού GPS.


Τον περασμένο μήνα είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την παρακολούθηση ενός άνδρα ασθενή ο οποίος είχε ταξιδέψει οκτώ μίλια με τα πόδια από το Beckenham και συνελήφθη μέσα σε τρεις ώρες κοντά στο αεροδρόμιο του Biggin Hill στο Kent.


Εάν ένας ασθενής που θα φοράει τη συσκευή φύγει από μια καθορισμένη περιοχή, ή τριγυρνάει έξω από ένα σχολείο ή με άλλο τρόπο παραβαίνει τους κανόνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας του, η αστυνομία μπορεί να αποστέλλει αυτόματα ένα σήμα με την εκτιμώμενη θέση του σε απόσταση 50 μέτρων, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία και μία φωτογραφία.


Η χρησιμοποίηση του βραχιολιού είναι "κυρίως εθελοντική», αλλά είναι επίσης προϋπόθεση για ορισμένους ασθενείς για να τους χορηγηθεί η άδεια.


Ένας εκπρόσωπος του South London and Maudsley NHSFoundation Trust δήλωσε: «Έχουμε καθήκον να παρέχουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή να εξασφαλίζουμε την δημόσια ασφάλεια."


Όμως ο Paul Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της Rethink, του φιλανθρωπικού ιδρύματος ψυχικής υγείας, αποκάλεσε τις ετικέτες «εξευτελιστικές» και είπε ότι οι ασθενείς με σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια δεν θα πρέπει να επισημαίνονται ως εγκληματίες.


«Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι είναι να επενδύσουμε σε θεραπεία, και να δούμε τα χρήματα να δαπανώνται για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αντί να σπαταλώνται σε εξευτελιστικά θέματα όπως αυτά", είπε. "Η βία δεν είναι ένα σύμπτωμα της ψυχικής νόσου και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αναπόφευκτη."


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


http://redskywarning.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου