- «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν» ομολογεί σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν
Παρ΄ ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή της «μείωσης του κόστους των προσλήψεων και των απολύσεων», ο κ. Τόμσεν διαψεύδει τον κ. Α. Λοβέρδο, τονίζοντας ότι δεν ζήτησε περικοπή 50% των αποζημιώσεων για απόλυση. Επίσης, παίρνει εμμέσως θέση υπέρ του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη γνωστή κόντρα με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη για τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι η επιβάρυνση από τους φόρους είναι εφάπαξ, ενώ τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς (έλλειψη ανταγωνισμού) είναι πιο ζημιογόνα για την οικονομία. Ερωτηθείς για πιθανή κοινωνική αναταραχή μετά τα μέτρα για το Ασφαλιστικό και το εργασιακό δηλώνει σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός είναι... «ευπροσάρμοστος», ενώ σε προσωπικό επίπεδο δεν αισθάνεται ανεπιθύμητος στην Αθήνα.
- «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα πετύχει» δηλώνει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν
«Το οικονομικό πρόγραμμα που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας για να βγει από την κρίση. Είναι ασφαλώς ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με δυσκολίες στην εφαρμογή του, αλλά είναι επίσης ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Με την αποτελεσματική του εφαρμογή η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε τρία χρόνια από σήμερα. Το επενδυτικό κλίμα θα έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα χρηματοοικονομικά του Δημοσίου θα στηρίζονται σε πολύ πιο στερεά θεμέλια. Ως αποτέλεσμα αυτού, η οικονομία θα αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται, με παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.
Σε αυτό το αρχικό στάδιο, όπως έδειξε και η ενδιάμεση αξιολόγηση από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και ήδη παρατηρούμε θετικές εξελίξεις: το έλλειμμα μειώνεται, γίνεται καλύτερη διαχείριση των χρηματοοικονομικών του Δημοσίου, το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και ζωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο πριν αναγνωριστούν πλήρως τα οφέλη τους, αλλά οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά θα βελτιωθούν. Οσον αφορά τις προβλέψεις, είναι πολύ νωρίς να τις αναθεωρήσουμε. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% πριν αρχίσει να βελτιώνεται. Αλλά, το 2012 η ελληνική οικονομία θα πρέπει και πάλι να αρχίσει να αναπτύσσεται».
- Οι επικριτές σας στην Ελλάδα σας κατηγορούν ότι σχεδιάζετε να μετατοπίσετε ολόκληρο το φορτίο και να «βουλιάξετε» τη μεσαία τάξη για να κάνετε τη χώρα πιο ανταγωνιστική. Ποια είναι η απάντησή σας;
«Πρώτα απ΄ όλα, το παρόν οικονομικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση διαβουλευτικά με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αρα λοιπόν είναι λάθος να αποκαλείται “πρόγραμμα του ΔΝΤ”. Δεύτερον, το πρόγραμμα από την αρχή σχεδιάστηκε με αμεροληψία. Ολοι πρέπει να μοιραστούν ένα μέρος του βάρους ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας ώστε να γίνει πιο δυναμική και με αυτό τον τρόπο να προσφέρει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες στον ελληνικό λαό, περιλαμβανομένης και της μεσαίας τάξης. Μπορεί ο λαός να καλείται σήμερα να μοιραστεί το βάρος, αλλά αργότερα θα μοιραστεί επίσης και τα οφέλη».
- Ως σήμερα τα μέτρα που αποτελούν μέρος του προγράμματος έχουν θίξει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, θεωρούνται ευρέως άδικα και έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. Τι φταίει για τον πληθωρισμό, οι έμμεσοι φόροι που έχουν επιβληθεί ή τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς; Ποια είναι η πιθανότητα επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2010;
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η ανάληψη των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι δύσκολη, αλλά δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε τα μέτρα άδικα. Τα κόστη στην ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ υψηλά και οι μέσες αμοιβές στον δημόσιο τομέα είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα (μια πολύ ασυνήθιστη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες). Επιπλέον, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού διατίθενται για μισθούς και συντάξεις, η χώρα δεν έχει πολλές επιλογές και πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ανισοσκέλεια. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι όσοι λαμβάνουν βασικό μισθό και βασικές συντάξεις εξαιρούνται από τη μείωση μισθών και συντάξεων.
Οσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, είναι πολύ υψηλός και ζημιογόνος για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, καθώς και για τη δυνατότητα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Κατά τη γνώμη μας, ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται μερικώς στην έλλειψη ανταγωνισμού στις εγχώριες αγορές. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα υποστηρίζει διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος ανταγωνισμός. Οι υψηλότεροι καταναλωτικοί φόροι έχουν εφάπαξ επίπτωση στις τιμές, αλλά αυτό δεν είναι πληθωρισμός με την έννοια της πρόκλησης μόνιμης αυξητικής τάσης των τιμών. Αυτό που είναι πολύ πιο ζημιογόνο για την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ο πληθωρισμός σαν μόνιμο χαρακτηριστικό. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της όπως είχε σχεδιαστεί και για τον λόγο αυτό δεν βλέπω την ανάγκη για νέα μέτρα».
- Πώς είναι η συνεργασία σας με τον κ. Παπακωνσταντίνου μέχρι στιγμής;
«Αριστη. Οι ελληνικές αρχές, περιλαμβανομένου και του υπουργού κυρίου Παπακωνσταντίνου, είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην επιτυχία του προγράμματος και επιδεικνύουν αποφασιστική ηγεσία σε ένα δύσκολο περιβάλλον».
- Ζητήσατε από τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να επιβάλει περικοπές 50% στις αποζημιώσεις των απολύσεων;
«Οχι. Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας είναι ακόμη υπό συζήτηση και για τον λόγο αυτό είναι πολύ νωρίς να τις σχολιάσω δημοσίως. Επιτρέψτε μου όμως να υπογραμμίσω ότι ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και η μείωση του εργατικού κόστους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας. Ετσι λοιπόν στηρίζουμε σθεναρά τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους των προσλήψεων και των απολύσεων, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και πιστεύουμε ότι οι προκαταρκτικές προτάσεις για εργασιακές μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
- Διάσημοι οικονομολόγοι, όπως για παράδειγμα ο Νουριέλ Ρουμπινί, λένε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος με «ελεγχόμενο τρόπο» στους επόμενους 6 ως 12 μήνες, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία. Συμφωνείτε ή όχι με αυτό;
«Η κυβέρνηση έχει εξετάσει προσεκτικά τις επιλογές της και συμφωνώ μαζί της ότι μια επιβεβλημένη ή ακούσια επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, γιατί θα περιελάμβανε τεράστιο κόστος. Αντ΄ αυτού, η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει αξιοπιστία και πεποίθηση και να επιστρέψει στον ομαλό δρόμο της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης- και αυτό θα ωφελήσει την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Οταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σταδιακά να μακρύνει τη χρονική διάρκεια λήξης του χρέους της με την έκδοση ομολόγων μακράς ωριμότητας».
- «Δεν αισθάνομαι ανεπιθύμητος στην Αθήνα»
«Προσωπικά, έχω μόνο θετικές εμπειρίες στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί και εκτιμούν το γεγονός ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Ανησυχούν βέβαια για τη χώρα τους και για τη δική τους κατάσταση, αλλά καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά εδώ δεν συζητάμε για μένα ή για άλλα άτομα, ή για επισήμους. Το θέμα είναι να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Η κυβέρνηση δουλεύει πολύ σκληρά για να κτίσει μια σταθερή, αναπτυσσόμενη και δυναμική οικονομία. Η προσπάθεια ξεκίνησε σθεναρά και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα πετύχει».
- Διαθέτετε εμπειρία 25 ετών στο ΔΝΤ. Φοβάστε κοινωνικές αναταραχές στην Αθήνα μετά τα νέα μέτρα για τις συντάξεις και την αγορά εργασίας;
«Αν και το πρόγραμμα είναι δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση- και είμαι πεπεισμένος ο περισσότερος κόσμος επίσηςαναγνωρίζει ότι η εναλλακτική λύση θα είναι ακόμη χειρότερη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση εισάγουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές και μια τέτοια προσαρμογή δεν είναι εύκολη και συχνά προκαλεί δυσαρέσκεια. Αυτό είναι κατανοητό γιατί ο κόσμος βλέπει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν πριν βελτιωθούν. Είμαι όμως σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι ευπροσάρμοστος. Οι άνθρωποι θα ξεπεράσουν αυτή την εποχή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων γιατί ξέρουν ότι στο τέλος θα βρεθούν σε μια θέση που θα είναι καλύτερη και γι΄ αυτούς και για τα παιδιά τους, με μια πιο δυναμική οικονομία, με καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες και με πιο ισχυρή ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου