Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Βιάζονται να ενσωματώσουν στο Ελληνικό Σύνταγμα άθλια νομοσχέδια... Γιατί άραγε;

  • Βροχή από νομοσχέδια κατ΄ εντολήν Τρόικας και η "κυβέρνηση" Παπανδρέου τρέχει για να εκπληρώσει τις άνωθεν εντολές που δέχεται...
  • Με μπαράζ νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή λίγο πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που θέτει το Μνημόνιο

Η Τρόικα των επιτηρητών έχει λάβει τη γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των πιο πολλών από τις παρεμβάσεις, έως το τέλος του Ιουνίου. Από την πιστή τήρηση των όρων θα κριθεί, μεταξύ άλλων, η εκταμίευση της δεύτερης δόσεις του δανείου.
Πέρα από τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό του δημοσίου τομέα που ήδη συζητούνται στη Βουλή από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών, επιταχύνει την προώθηση πολλών ακόμη εκκρεμοτήτων:
- Αποφασίστηκε εντέλει χθες το βράδυ (αναμένεται σύντομα η επίσημη ανακοίνωση) ο επικεφαλής της Ελ. ΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ). Ειδικότερα, πρόκειται για τον κ. Α. Γεωργίου ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
- Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα η ρύθμιση με την οποία περνά στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ καταργείται η ΕΠΕΙΑ που σήμερα εποπτεύει τον κλάδο. Σε ειδικό άρθρο προβλέπεται η επιμήκυνση από τα 30 στα 40 έτη των δανείων που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
- Στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής παρουσιάστηκε χθες από το υπουργό Οικονομικών η ρύθμιση για την δημοσιονομική ευθύνη. Προβλέπει μεταξύ άλλων αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών στη χάραξη και παρακολούθηση των προϋπολογισμών, οι οποίοι θα είναι τριετείς. Επίσης θεσπίζει συγκεκριμένο πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες κάθε υπουργείου και φορέα, το οποίο δεν θα μπορεί να αυξηθεί παρά μόνο με τη ψήφιση από τη Βουλή, με την ίδια διαδικασία συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που κάποια δαπάνη αυξηθεί άνω του στόχου, το μόνο δικαίωμα που δίδεται είναι η εύρεση του ποσού από άλλο κωδικό του ίδιου υπουργείου.
- Έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο και πλέον βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του δημοσίου. Προβλέπει την αυστηρή εξίσωση ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών από το 2011 έως το τέλος του 2013. Σύμφωνα με το προσωρινό κείμενο, δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις με τις γυναίκες που έχουν ανήλικα τέκνα να βγαίνουν στην σύνταξη από το 2013 στα 65 έτη.
Προβλέπει όμως και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων παρόμοιο του ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε μειώσεις των μελλοντικών αποδοχών αλλά και εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για εισοδήματα ανω των 1.400 ευρώ. Η μεταβατική περίοδος για τις εισοδηματικές ρυθμίσεις λήγει το 2015.
- Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται επίσης το νομοσχέδιο για τον «τζόγο». Προωθείται η σύσταση νέας ρυθμιστικής εποπτικής αρχής στο υπουργείο Οικονομικών και ρυθμίζει το διαδικτυακό στοίχημα.
- Αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μετά από όλα αυτά, μία απορία μένει: Γιατί βιάζονται τόσο οι άνθρωποι της τρόικας και του ΔΝΤ να ενσωματώσουν με μορφή νόμων τις εκτρωματικές τους παρεμβάσεις που στο σύνολό τους αποβλέπουν στην μετατροπή της Ελλάδας σε μπανανο-αποικιοκρατία; Μήπως φοβούνται πως οι εξελίξεις θα τους προλάβουν, πως τελικά οι έλληνες θα σηκώσουν το ανάστημά τους και θα χάσουν τις καλές "μπίζνες" και το μεγάλο φαγοπότι από τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας;
Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, το έχει δηλώσει ευθαρσώς πως "δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξαναβγεί πρωθυπουργός", αποδεχόμενος ουσιαστικά τον ντροπιαστικό του ρόλο εις βάρος της ίδιας της Ελλάδας. Εάν ήμουν στη θέση του, θα προβληματιζόμουν για το εάν θα μπορέσω να διαφύγω από τη χώρα... Κι αυτό, γιατί θα φοβόμουν μην με κρεμάσουν και με αφήσουν στο έλεος του ελληνικού νόμου εκείνοι στους οποίους διαλαλούσα πως "δεν χρωστάω τίποτε"...

Υ.Γ.: Αλήθεια, κύριε Παπανδρέου, εκείνο το ελικόπτερο για να σε μεταφέρει μέχρι το Ελευθέριος Βενιζέλος ή σε κάποια (έστω) αμερικανική βάση, το έχεις εξασφαλίσει; Κάντο όσο προλαβαίνεις, γιατί όταν έρθει η στιγμή κάποιοι ίσως να σε... προλάβουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου