Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Το Πεκίνο συνεχίζει την ενεργειακή συνεργασία με το Ιράν

Η Κίνα φαίνεται να μη πτοείται από τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και εκφράζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επιθυμία της να συνεχίσει την συνεργασία της με την Τεχεράνη ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα η Κίνα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία υπάρχουν στο κοίτασμα του Νόρθ Πάρς στον Κόλπο.

Τόσο η κινεζική κυβέρνηση, όσο και η CNOOC καθώς και η πρεσβεία στην Τεχεράνη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην συνέχιση της συνεργασίας η οποία σκοπό έχει να μεταφέρει φυσικό αέριο του Ιράν στην Κίνα.

Το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τους δεσμούς του με τις χώρες της κεντρικής και νότιας Ασίας, όπως για παράδειγμα με το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Πακιστάν σε μία προσπάθεια να ελέγξει μία περιοχή σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξή του αφού είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Από την πλευρά της ηΤεχεράνη έχει υπογράψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων και με την Τουρκία με σκοπό την πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο Σάουθ Πάρς.
defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου