Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

"Συγνώμη" από το Ισραήλ εξακολουθεί να ζητάει ο Ερντογάν

  • Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν αφήνει την κατάσταση να εκτονωθεί και συνεχίζει να πιέζει και να προκαλεί το Ισραήλ...
Τη σύνοδο των G20 στο Τορόντο του Καναδά χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να υπενθυμίσει ότι το Ισραήλ οφείλει να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τη φονική επίθεση του εναντίον της νηοπομπής των ακτιβιστών για τη Γάζα.
Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.
"Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη" τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι ευελπιστεί πως κατά την προσεχή τους συνάντηση, στις αρχές Ιουλίου, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση "θετική" ως προς τις τουρκικές θέσεις.
Η πειρατική επιδρομή εναντίον του στόλου των ακτιβιστών φαίνεται να απειλεί πάντως προς το παρόν τη θέση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών. Ο αρχηγός της Μοσάντ σχολίασε ειρωνικά χθες τα δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου που τον θέλουν να αποχωρεί από τη θέση του μέσα στους επόμενους μήνες.
"Ο,τι ακούτε δεν αποτελούν παρά μηνύματα βολιδοσκόπησης που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε, αυτός που παρουσιάζεται ως νεκρός βρίσκεται μπροστά σας, δεν πρέπει να ανησυχείτε", δήλωσε ειρωνικά ο Μεΐρ Νταγκάν. "Οι επιχειρήσεις της Μοσάντ εκτυλίσσονται υπό πλήρη μυστικότητα, μόνο οι αποτυχημένες επιχειρήσεις γίνονται καμιά φορά γνωστές. Αν και ορισμένες επιχειρήσεις έπληξαν τις διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ, το κύρος της Μοσάντ παραμένει ανέπαφο απέναντι στις άλλες υπηρεσίες ανά τον κόσμο" πρόσθεσε.
Η Μοσάντ κατηγορήθηκε από την αστυνομία του Ντουμπάι για τη δολοφονία ενός από τους ιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος Χαμάς , του Μαχμούντ αλ-Μπαμπχούχ, στις 20 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο του στο εμιράτο. Κατηγορήθηκε επίσης για την αιματηρή επίθεση εναντίον της νηοπομπής των ακτιβιστών στις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Μοσάντ δεν παρέσχε πληροφορίες για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους επιβάτες ήταν έτοιμοι να συγκρουσθούν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Νταγκάν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του τους προσεχείς μήνες έπειτα από οκταετή θητεία, δηλαδή την πλέον μακροχρόνια θητεία αρχηγού της Μοσάντ. Οι ισραηλινές εφημερίδες προβάλλουν ως υποψήφιους αντικαταστάτες της Μοσάντ, τον Γιουβάλ Ντισκίν, επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, πολλούς στρατηγούς , καθώς και έναν αξιωματούχο της Μοσάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου