Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα στο χείλος της δεύτερης χρεοκοπίας;

  • Βέβαιη θεωρείται πλέον η ουσιαστική χρεοκοπία και της Πορτογαλίας, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας πλησιάζει ολοταχώς το «μαγικό» όριο του 5%, ενώ οι προφήτες του τέλους της Ευρωζώνης μιλούν ήδη για τη… δεύτερη ελληνική χρεοκοπία, καθώς χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το όριο του 10%, για πρώτη φορά μετά τις 10 Μαΐου, όταν η ΕΚΤ ενεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων
Η κρίση της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αναζωπυρώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καθώς η τελευταία δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων ανέβασε στο 4,657% το κόστος δανεισμού της χώρας, σχεδόν 1% υψηλότερα από την απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας. Πρόκειται για μια απόδοση, όπως επισήμανε ο Στίβεν Μέιτζορ της HSBC, μιλώντας στους Financial Times, ανησυχητικά κοντά στο 5%, με το οποίο θα δανειζόταν η Πορτογαλία, αν προσέφευγε στο διεθνή μηχανισμό στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπως έκανε ήδη η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα γνωρίζει κλυδωνισμούς αντίστοιχους αυτών που δοκιμάζουν την αντοχή των ελληνικών τραπεζών: τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Πορτογαλίας δείχνουν διπλασιασμό του δανεισμού των πορτογαλικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Ο δανεισμός έφθασε ήδη πολύ κοντά στα 36 ευρώ (οι ελληνικές τράπεζες χρωστούν 90 δις. ευρώ…), δηλαδή διπλασιάσθηκε μέσα σε ένα μήνα, συντρίβοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
«Ουσιαστικά, η Ευρωζώνη είναι πλέον μια νομισματική ένωση με δύο χρεοκοπημένα κράτη-μέλη», τονίζει στο “S” τραπεζικό στέλεχος. «Το θέμα πλέον δεν είναι αν, αλλά πότε θα ζητήσει και η Πορτογαλία στήριξη από το διεθνή μηχανισμό δανεισμού», προσθέτει. Το αμέσως επόμενο «ντόμινο», εκτιμούν αναλυτές, θα είναι η Ισπανία, που αν πέσει θα φέρει πλέον την Ευρωζώνη πολύ κοντά στο όριο της απόλυτης ανυποληψίας, έστω και αν τα 750 δις. ευρώ του διεθνούς μηχανισμού αρκούν για να προστατεύσουν και την Ισπανία από το μποϊκοτάζ των αγορών. «Αν τρεις χώρες από τα 16 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονται σε αδυναμία δανεισμού από τις αγορές, δεν θα μιλάμε πλέον για νομισματική ένωση, αλλά για… Ζώνη Χρεοκοπίας», αναφέρει με αρκετή δόση ειρωνείας τραπεζικό στέλεχος.
Την ίδια ώρα, οι… εκδικητές της αγοράς ομολόγων ανεβάζουν στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, αλλά και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης. Χθες, η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε και πάλι πάνω από το 10%, ενώ το κόστος ασφάλισης έφθασε τις 941 μονάδες βάσης, δηλαδή ξεπέρασε το ρεκόρ όλων των εποχών (940 μονάδες), που είχε καταγραφεί στις 6 Μαΐου, λίγο πριν αρχίσει η ΕΚΤ τις αγορές ελληνικών ομολόγων και οριστικοποιηθεί η διάσωση της χώρας από την «τρόικα».
Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα το Δημόσιο, που ούτως ή άλλως καλύπτει τις ανάγκες του με δανεισμό εκτός αγορών, αλλά «γονατίζουν» το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Οι ερμηνείες που δίνονται από τους παράγοντες της αγοράς στην ξαφνική επιδείνωση των συνθηκών για την Ελλάδα στις αγορές είναι πολλές:
n Οι «παίκτες» υποψιάζονται, ότι η χώρα δεν αποκλείεται, ακόμη και ευρισκόμενη εντός μηχανισμού στήριξης, να κηρύξει στάση πληρωμών, παρότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να το διαψεύσει, με συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt. Αυτές τις υποψίες ίσως ενισχύει η τελευταία εμπλοκή που σημειώθηκε στην προσπάθεια του κ. Παπακωνσταντίνου, να φέρει στη Βουλή προς κύρωση την επαχθέστατη δανειακή σύμβαση με την «τρόικα».
n Το ισοζύγιο αγοραστών-πωλητών διαταράσσεται βίαια, υπό την επίδραση δύο παραγόντων: α) μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εξοβελισθεί η Ελλάδα από σημαντικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων, υποχρεώνοντας σε έξοδο τα συντηρητικά fund, που είναι υποχρεωμένα να τους παρακολουθούν, β) η ΕΚΤ εμφανίζει σημεία «κόπωσης» στις αγορές ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, στέλνοντας έτσι «σήμα» προς τις αγορές, ότι το πρόγραμμα της για αγορά ελληνικών τίτλων έχει όρια και, πάντως, δεν αρκεί για να απορροφήσει τη μαζική προσφορά.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπου είναι διάχυτη η δυσπιστία των επενδυτών στις δυνατότητες της Ευρωζώνης να ελέγξει την κρίση χρέους, δεν είναι ίσως τυχαίο, ότι η μεγαλύτερη αυστριακή τράπεζα, η Erste Bank, έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, όπου εκθειάζει το χρυσό, τονίζει ότι είναι η επενδυτική επιλογή με τη μεγαλύτερη μέση ετήσια απόδοση την τελευταία δεκαετία (πάνω από 13%), απορρίπτει τις αιτιάσεις περί «φούσκας» και προβλέπει, ότι σύντομα η τιμή του θα ξεπεράσει τα 1600 δολ./ουγγιά, ενώ αργότερα θα σπάσει και το φράγμα των 2.300 δολ.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου