Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Νέα αναβολή της αναχώρησης του ιρανικού στολίσκου με προορισμό τη Γάζα


Μια μέρα μετά την ανακοίνωση για την καθυρέστηση του απόπλου, εκπρόσωπος του Ιρανικού Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι το "Πλοίο των Παιδιών της Γάζας" θα αναχωρούσε τελικά την Κυριακή για την Λωρίδα της Γάζας. Το σκάφος θα μετέφερε δέκα άτομα, τρόφιμα, φάρμακα, κούκλες και παιδικά ρούχα, όλα προσφορά Ιρανών πολιτών. Ωστόσο, δύο μέρες αργότερα, εκρόσωπος της ομάδας δήλωσε ότι η αποστολή αναβάλλεται μετά από απειλές που δέχθηκαν τα μέλη της από Ισραηλινούς.

Το σκάφος με το όνομα "Το πλοίο των παιδιών της Γάζας" θα μετέφερε 1.100 τόνους προμήθειες, από τους οποίους οι 500 θα ήταν φάρμακα και τρόφιμα. Ο Adibzadeh υπολόγιζε ότι το πλοίο θα έφθανε στην Λωρίδα της Γάζας σε 10 μέρες. "Το πλοίο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία και θα μεταφέρει δέκα άτομα: πέντε δημοσιογράψους και πέντε μέλη του Ερυθρού Σταυρού", είχε πει.

Το πλοίο θα απέπλεε από το λιμάνι του Bandar Abbas στο νότιο Ιράν και θα συνέχιζε την πορεία του μέσω του Περσικού κόλπου, του λιμανιού του Άντεν και της Ερυθράς θάλασσας, από όπου θα διέσχιζε τη διώρυγα του Σουέζ για να βγεί στη Μεσόγειο και να φθάσει στο λιμάνι της Γάζας. Άρθρο εφημερίδας του Κουβέιτ ανέφερε ότι η Αίγυπτος αρνήθηκε να δεχθεί αίτημα του Ισραήλ να απαγορεύσει τη διέλευση του στολίσκου μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να εμποδίσει το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό την προσάραξη του πλοίου στη Γάζα, ο εκπρόσωπος είχε πει: "Έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στις προσπάθειές μας να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έχουμε κάνει χρήση ειδικών τρόπων πρόσβασης προκειμένου να στείλουμε προμήθειες στη Γάζα".

Ο Adibzadeh τόνισε ότι το φορτίο του πλοίου συμπεριελάμβανε κούκλες και παιδικά ρούχα που χάριζαν τα παιδιά του Ιράν στα παιδιά της Γάζας. Υπογράμμισε επίσης ότι οι προμήθειες περιελάμβαναν αποκλειστικά είδη που χάρισαν οι Ιρανοί πολίτες και καμία άλλη υλική βοήθεια από το ιρανικό κράτος ή από διεθνείς οργανώσεις.

"Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας θα συνεχιστεί", είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος. "Είναι ένας τρόπος να λύσουμε την πολιορκία που γίνεται εις βάρος των αθώων πολιτών της Γάζας και να την τερματίσουμε".

Η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, όπου άνδρες των ενόπλων δυνάμεων άρχισαν να εκπαιδεύονται για να εμποδίσουν την προσάραξη του πλοίου.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η αποστολή αναβλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, λόγω απειλών που δέχθηκαν από το Ισραήλ τα μέλη της αποστολής.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός βουλευτής Mahmoud Ahmadi ανακοίνωσε ότι και δεύτερο πλοίο, που θα μεταφέρει 60 Ιρανούς και ανθρωπιστική βοήθεια, θα αναχωρήσει από το βόρειο Ιράν για τη Γάζα μέσω της Κασπίας.

Πηγές:
http://www.haaretz.com/news/international/iran-activists-cancel-gaza-aid-flotilla-due-to-israeli-threats-1.298165
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=293931
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3908955,00.html

H μετάφραση έγινε από την μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου