Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Η τουρκική ηγεσία καταδικάζει τις επιθέσεις του ΡΚΚ και αυτό απειλεί με επιθέσεις σε κάθε τουρκική πόλη

Οι Τούρκοι ηγέτες καταδίκασαν με σφοδρότητα την κουρδική επίθεση που σημειώθηκε νωρίς σήμερα, στη νοτιοανατολική Τουρκία, από αντάρτες του ΡΚΚ και είχε ως συνέπεια το θάνατο 10 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 16.(Oι πληροφορίες του Κουρδικού Πρακτορείο Ειδήσεων ΑNF NEWS AGENCY που βασίζονται σε πριγραφές ντόπιων κάνουν λόγο για 20 νεκρούς και 19 τραυματίες)

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη θλίψη του για την επίθεση σε μήνυμά του προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της "τρομοκρατίας".

" Αυτές οι ειδεχθείς επιθέσεις δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα μας.
Το κράτος μας σίγουρα θα ξεπεράσει τις προκλήσεις των αυτονομιστών, που στόχο έχουν να πλήξουν τη σταθερότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη της χώρας μας", τονίζει ο τούρκος πρωθυπουργός στο μήνυμα του.

Επίσης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση." Θα ήθελα να ανακοινώσω προς όλο τον Κόσμο ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί σε ένα πραγματικό και συνολικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον πιο ισχυρό και αποτελεσματικό τρόπο.Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η τουρκική αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές μετά την επίθεση του ΡΚΚ.
Το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να διενεργήσει πρόωρες γενικές εκλογές, μετά την πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι .
Ο Devlet Bahceli, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών "Ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις "τρομοκρατικές επιθέσεις έχει φτάσει σε 125" αφότου ο Ερντογάν εγκαινίασε την πρωτοβουλία του δημοκρατικού ανοίγματος", δήλωσε ο Bahceli.
Κατηγόρησε τον Ερντογάν και το κόμμα της Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο οποίο ηγείται οτι δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών του PKK, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) πρότεινε να κηρυχθεί η περιοχή της Νοτιοανατολικής τουρκίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να οργανωθούν επιχειρήσεις κατά ανώτερων μελών του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ.

Την "αποτρόπαιη επίθεση", καταδίκασε και ο Κεμάλ Kilicdaroglu, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP) κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνοντας ότι ο αγώνας αυτός των τουρκικών στρατευμάτων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της εθνικής ενότητας της Τουρκίας.Καταφέρθηκε και αυτός κατά της πολιτικής Ερντογάν στο Κουρδικό ζήτημα λέγοντας "οτι η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" έχει εξασθενήσει.Δήλωσε ότι είναι καιρός η Τουρκία να παρεμποδίσει τις "ειδεχθείς επιθέσεις" της "τρομοκρατικής οργάνωσης". Η Τουρκία θα πρέπει να αποκαλύψει την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει την "τρομοκρατία" και να απέχει από οποιαδήποτε στάση ή συμπεριφορά που θα αποδυνάμωνε τον αγώνα της αυτόν.

Στο μεταξύ το ΡΚΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας εάν ο στρατός συνεχίσει την πολιτική της κατά μέτωπο σύγκρουσης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέντ Ντενίς στέλεχος του ΡΚΚ από το βόρειο Ιράκ.

ΕΞΠΡΕΣΣ,worldbulletin.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου