Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Στo χείλος της αβύσσου...

  • Η αίσθηση πανικού έχει αρχίσει να πλήτει ήδη την Ευρώπη πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας να ρυθμίσει τα χρέη της, με τη «μεταδοτική ασθένεια» να «χτυπάει και σε άλλες οικονομίες της ηπείρου
Ακόμα δεν έχει «χτυπήσει» όμως τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy ο οποίος επέμεινε την Τετάρτη, 28η Απριλίου ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για τα χρέη της Ελλάδας που αναδομούνται. Είπε επίσης ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρω-ζώνης θα συναντηθούν τον προσεχή μήνα για να εξετάσουν πώς να ενεργοποιήσουν το προτεινόμενο κοινό πρόγραμμά τους με το ΔΝΤ για την υποστήριξη της Ελλάδας. Ο Jean-Claude Trichet, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε σχεδόν ένα ίδιο μήνυμα, λέγοντας ότι μια ελληνική αθέτηση της εκπλήρωσης είναι «αδύνατη».
Η ήρεμη στάση του Trichet και του Van Rompuy δεν υιοθετείται και από τις αγορές. Η Ελλάδα είπε ότι θα απαγόρευε την βραχυπρόθεσμη-πώληση των μετοχών για δύο μήνες για να αποτρέψει τους παίκτες του χρηματιστηρίου από μια περαιτέρω ζημία στις τράπεζες της χώρας. Μια μέρα πριν από την δήλωση αυτή, μετοχές στις ελληνικές τράπεζες είχαν βυθίστει σχεδόν κατά 10% και το χρηματιστήριο της Αθήνας συνολικά έπεσε κατά 6% λόγω των φόβων ότι η χώρα θα υφίστατο σύντομα άλλη μια υποβίβαση λόγω των χρεών της. Οι φόβοι ήταν και είναι εξ ολοκλήρου δικαιολογημένοι.
Αν και η κίνηση για την απαγόρευση βραχυπρόθεσμων πωλήσεων σταθεροποίησε το χρηματιστήριο, η πιθανότητα της χώρας να μην μπορέσει να «πληρώσει» τα χρέη της παραμένει μεγάλη.
Η Ελλάδα επιδίωκε αρχικά τα €45 δις. ως δάνεια έκτακτης ανάγκης από τις κυβερνήσεις της ευρω-ζώνης και το ΔΝΤ γι’ αυτό το έτος. Δεδομένου όμως, ότι η κρίση έχει επιδεινωθεί έχει γίνει σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο και χρήμα.
Οι επενδυτές δεν φαίνονται πεπεισμένοι ότι οι κυβερνήσεις της ευρω-ζώνης θα είναι σε θέση να έχουν την πολιτική θέληση να κάνουν μια συμφωνία. Η Γερμανία, ως μεγαλύτερο μέλος, είναι ζωτικής σημασίας «παίκτης» σε οποιαδήποτε προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα, αλλά διστάζει. Η γερμανική κοινή γνώμη είναι σταθερά ενάντια στην ελληνική διάσωση. Η Άνγκελα Μέρκελ, είναι σε μια δύσκολη θέση. Εάν συμφωνήσει να επεκτείνει την ενίσχυση στην Ελλάδα με μια σπασμωδική κίνηση των ψηφοφόρων της μπορεί να συντρίβει στις περιφερειακές εκλογές στις 9η Μαΐου. Αλλά εάν από την άλλη μείνει αμέτοχη στο πρόβλημα της Ελλάδας η «μεταδοτική ασθένεια» εύκολα θα μολύνει κα άλλες χώρες της ευρωζώνης με ολέθριες συνέπειες για το ευρώ..
Η απόφαση του οίκου αξιολόγηση S&P να υποβιβάσει την Πορτογαλία ώθησε τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια χρηματιστήρια ακόμα χαμηλότερα. Η Πορτογαλία, παρά το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος από την Ελλάδα, μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα υποστεί μια κρίση. Η αργά αναπτυσσόμενη οικονομία της Πορτογαλίας, η δραστική απώλεια της ανταγωνιστικότητας της και η υψηλή δημόσια και ιδιωτική υπερχρέωση είναι οι αδυναμίες που οι αγορές θα λάβουν πλέον υπόψη τους.
Εάν η Πορτογαλία «κολλήσει» τη μεταδοτική ασθένεια θα την διαδώσει στην Ιρλανδία, την Ιταλία ή την Ισπανία, χώρες που έχουν ήδη κάποιο μείγμα δημοσιονομικών ελλειμμάτων, φτωχών προοπτικών ανάπτυξης και υψηλών χρεών. Μόνο η γρήγορη και αποφασιστική δράση των ηγετών των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης είναι πιθανό να οδηγήσει πρός την έξοδο από την τρέχουσα κρίση προτού να είναι αργά.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου