Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Editorial FT: Χωρίς εθνική ενότητα η Ελλάδα χρεοκοπεί

Η διαμάχη για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης σκοτείνιασε την Τετάρτη, καθώς τρεις άνθρωποι πέθαναν. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι, εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να ενώσει τους πολιτικούς αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του λαού και να τους πείσει να αποδεχτούν τα μέτρα λιτότητας, τότε δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει.

Οι θάνατοι ήταν η τραγική συνέπεια των βανδαλισμών κάποιων διαδηλωτών και όχι συνέπεια συγκρούσεων με την Αστυνομία. Το πιθανότερο είναι ότι θα ενισχύουν τα πάθη και περαιτέρω αντιδράσεις στο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε το ΔΝΤ και προσπαθεί να περάσει ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός έχει ένα δύσκολο έργο, κανείς δεν θα τον ευχαριστήσει γι’ αυτό. Κανένας ηγέτης δεν έχει κατορθώσει να φέρει το ΔΝΤ στη χώρα του και να γλιτώσει την ταπείνωση. Ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου αυτή ήταν η ορθότερη και όχι η λάθος κίνηση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν βοήθησαν την κατάσταση: οι αντιρρήσεις τους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ απλώς ενίσχυσαν το στίγμα της δυσαρέσκειας μόλις κλήθηκε το ταμείο να βοηθήσει και σαφώς επηρέασαν αρνητικά την αποτελεσματικότητά του.


Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου απέτυχε να προετοιμάσει τον λαό ικανοποιητικά για το τι θα ερχόταν. Έπειτα από τρία προγράμματα λιτότητας, τα οποία κηρύχθηκαν μη επαρκή σχεδόν με την ανακοίνωσή τους, μπορούμε να συγχωρέσουμε αρκετούς Έλληνες οι οποίοι αισθάνονται ότι καλούνται να πληρώσουν, ενώ άλλοι απολαμβάνουν κέρδη. Εάν, όπως ορθά δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας, καθίσταται φανερό ότι η αξιοπιστία της χώρας στο εσωτερικό της έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Είναι απόλυτα απαραίτητο από τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να ενωθούν και να στηρίξουν το πρόγραμμα. Αν και ο κ. Παπανδρέου έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, αρχηγό της αντιπολίτευσης, να καταψηφίσει το πρόγραμμα λιτότητας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να εξηγήσει στον κόσμο για τις περικοπές και να αποδείξει ότι μπορεί και έχει τη θέληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να κυνηγήσει αυτούς που παρανομούν. Η επιδείνωση στο επίπεδο ζωής δεν μπορεί να αποφευχθεί. Όμως, θα πρέπει να είναι -και κυρίως να αποδεικνύεται- δίκαιη.

Προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, η Ελλάδα θα πρέπει να άρει το τεράστιο ερωτηματικό -το οποίο είναι πολιτικό και όχι οικονομικό- σχετικά με το αξιόχρεό της. Οι αριθμοί του ΔΝΤ καταλήγουν στο σωστό αποτέλεσμα. Όμως το μεγάλο άγνωστο παραμένει κατά πόσον το ελληνικό έθνος είναι συνολικά αποφασισμένο να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Όσο πιο γρήγορα αυτό ξεκαθαριστεί -ανεξάρτητα από το εάν η απάντηση είναι θετική ή αρνητική- τόσο το καλύτερο για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου