Η Ιρλανδία με 255 μονάδες βάσης και η Ιταλία με 185 μονάδες βάσης.
Στην Ελλάδα αποσύρθηκαν εκ νέου οι τιμές στα ομόλογα ενώ αποσύρονται άρον άρον οι τιμές στα πορτογαλικά και Ισπανικά ομόλογα.Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση είναι τεταμένη και ο κίνδυνος εκδήλωσης ντόμινο μεγαλώνει.Σε κάθε περίπτωση τα ελλείμματα των χωρών και η επίθεση στις πιο αδύναμες χώρες συνεχίζεται.Περίπου 1,1 τρισ. δολ. χαθηκαν χτες στις διεθνείς κεφαλαιαγορες από το sell off που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την Ελλάδα και την Ισπανία
Πλησιάζει το τέλος του ευρώ; Στα 1,23 δολ ή στα 1,35 δολ προσεχώς;
Ποιος θα περίμενε ότι μια τόσο μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, θα κατάφερνε να προκαλέσει τόσο ισχυρούς τριγμούς στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα… Κι όμως… Η κρίση χρέους της Ελλάδας, καθώς και οι φήμες για διάχυσή της σε άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να προκαλέσουν κάτι που λίγα χρόνια πριν θα φάνταζε ακατόρθωτο, αναφέρουν οι αναλυτές. Την κατάρρευση του ευρώ και τη διάλυση της Ευρωζώνης…..
Το ευρώ εδώ και αρκετούς μήνες «χορεύει» στους ρυθμούς των προβλημάτων της Ελλάδας, με τις πιέσεις να κρίνονται κάτι περισσότερο από ασφυκτικές. Η διολίσθηση του νομίσματος είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και πλέον όλοι αναρωτιούνται το εξής… Μέχρι που μπορεί να φτάσει; Πόσο πιο κάτω;
Από τις αρχές του έτους το ευρώ έχει απωλέσει 9,1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Την τελευταία εβδομάδα το νόμισμα διολίσθησε κάτω από τα 1,31 δολάρια, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός έτους. Μόλις χθες υποχώρησε έως τα 1,2993 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009. Κύριος υπεύθυνος για αυτό… ποιος άλλος από την ελληνική κρίση;
Οι απώλειες του κοινού νομίσματος αναμένεται να διευρυνθούν εάν αποτύχει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει το πακέτο στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ, επισημαίνει σε μελέτη της η State Street Global Markets.
«Το πραγματικό πρόβλημα που αναδύεται είναι η επιβίωση του ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που αναρωτιόμαστε, σε τόσο μαζική κλίμακα, ποια η λογική ενός κοινού νομίσματος για τόσες χώρες με τόσο διαφορετικές οικονομικές συνθήκες» σημειώνει ο Stephen Lieber της Alpine Dynamic Balance Fund.
«Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως τα 1,25 δολάρια, ίσως και έως τα 1,23, δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που σημειώνονται και της ιδιαίτερα εύθραυστης κατάστασης που κυριαρχεί» εκτιμά ο Joseph Capurso της Commonwealth Bank of Australia. Η τελευταία φορά που το ευρώ κινήθηκε κάτω από τα 1,25 δολάρια ήταν το Μάρτιο του 2009.
Διαφορετική, ίσως περισσότερο αισιόδοξη, η εκτίμηση της Citigroup. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της, εάν οι αγορές πεισθούν τελικά για τη διάσωση της Ελλάδας τότε το ευρώ ενδέχεται άμεσα να ανέλθει έως τα 1,35 δολάρια.
Αν η Ευρώπη δεν διευθετήσει τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά της, το μέλλον του ευρώ θα είναι ίσως πολύ σύντομο, δηλώνει από την πλευρά του ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς. «Η διάθεση των κερδοσκόπων να στοιχηματίζουν στην αποδυνάμωση της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επηρεαστεί από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Ίσως βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι μακροπρόθεσμα», προσθέτει ο Στίγκλιτς.
Μια άλλη παράμετρο θίγει σε πρόσφατη έκθεσή της η BNP Paribas. «Δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα - ή κάποια άλλη μικρή χώρα - να φύγει από τη ζώνη του ευρώ. Πιο πιθανό είναι να αποχωρήσει μια πιο ισχυρή χώρα, προκειμένου να αποφύγει την παροχή στήριξης σε μια μικρότερη…»
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου