Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Το Κατάρ επενδύει στην Ελλάδα

Πέντε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και στρατηγική επενδυτική συνεργασία για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, υπέγραψαν η Ελλάδα και το Κατάρ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Γ. Παπανδρέου και Σείχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξέφρασε την ειλικρινή και ισχυρή βούληση της χώρας του να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένες να παρακάμψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτατη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

«Σημαντική επένδυση»
«Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που αφορά το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες, αλλά αξίζει τέτοιες επενδύσεις από το εξωτερικό», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον ομόλογό του, του Κατάρ.«Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αφορά τόσο το φυσικό αέριο – δεδομένου ότι το Κατάρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο - όσο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τη δυναμική των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίησή» του, καθώς μικρό διάστημα έχουν γίνει τόσα πολλά και τόνισε ότι έγινε «ουσιαστική συζήτηση» για την πραγματοποίηση και νέων επενδύσεων, εκ μέρους του Κατάρ.«Η πρόσφατα κυρωθείσα συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία, καθώς και το τρίτο αραβοελληνικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, με σημαντική εκπροσώπηση, όπως ελπίζω και από το Κατάρ, θα ενισχύσουν και την επιχειρηματική μας συνεργασία», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δίνεται μια οικονομική και εμπορική ώθηση, η οποία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς όφελος και των δύο λαών».

«Βγαίνουν ισχυρότερες»
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ξεκίνησε τη δήλωσή του, με θερμά λόγια και ευχές προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, λέγοντας ότι «οι χώρες που περνούν από τέτοιες φάσεις βγαίνουν ισχυρότερες».«Αυτό χρειάζεται βούληση και αποφασιστικότητα», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και από τα δύο στοιχεία διαθέτουν ο πρωθυπουργός, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει από παλιά καθώς και ο ελληνικός λαός. «Είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε στην ακτή ασφαλείας, πολύ σύντομα», τόνισε ο σεΐχης.Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξέφρασε την ειλικρινή βούληση της χώρας του για επενδύσεις και για να συνεργαστεί με τη φίλη Ελλάδα προς όφελος και των δύο λαών. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια, «να απομακρυνθούμε από τη γραφειοκρατία».

Ολιγομελής επιτροπή
Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές αποφάσισαν άμεσα τη δημιουργία «ολιγομελούς οικονομικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά σχέδια».
«Εκφράζω τη βούληση για επενδύσεις, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση και αποφασιστικότητα από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να πραγματοποιηθούν», είπε.Τις δύο πλευρές απασχόλησαν και πολιτικά θέματα, με έμφαση την κατάσταση στη Μέση Ανατολή,ένα θέμα που μας απασχολεί όλους,όπως είπε ο κ.Παπανδρέου,ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Κατάρ, εντός του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικές και ταυτόσημες θέσεις με τις αραβικές χώρες» .

Οι συμφωνίες
Τα πέντε μνημόνια και συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι:

*Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενέργεια,από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ,
*Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας για τον Αστακό,από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη και τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ,
*Τροποποιητική Συμφωνία διμερούς αεροπορικής συνεργασίας από τον υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη,
*Μνημόνιο Κατανόησης τουριστικής συνεργασίας από την υφυπουργό Πολιτισμού Α. Γκερέκου και
* Συμφωνία ανταλλαγής ειδήσεων μεταξύ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του Πρακτορείου Ειδήσεων του Κατάρ, την οποία εκ μέρους του ΑΠΕ υπέγραψε ο διευθυντής σύνταξης Νικόλας Βουλέλης.Παρόντες στην τελετή της υπογραφής ήταν η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να επεκτείνουν τους τομείς συνεργασίας, στο μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα ώστε οι δύο λαοί να έλθουν ακόμη πιο κοντά. «Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή βούληση για ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύτατο φάσμα συνεργασίας», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η υπογραφή των πέντε μνημονίων και συμφωνιών αποτελεί «απτή απόδειξη της βούλησης αυτής». AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου