Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πώς θα κερδίσουν οι επενδυτές από την κατάρρευση του ευρώ

  • Όταν πέρυσι το ευρώ γιόρταζε τα 10α γενέθλιά του, θεωρούνταν σταθερό νόμισμα. Ελάχιστοι εκκεντρικοί στοιχημάτιζαν τότε στην πιθανότητα κατάρρευσής του. Κι όμως, μέσα σε λίγες εβδομάδες η ιστορία της Ελλάδας τα άλλαξε όλα
Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley αποτελεί σήμερα ένα από τα ιδρύματα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξετάζεται η πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ.
Η κατάρρευση του ευρώ, αν υπάρξει, θα κάνει την χρεοκοπία των Lehman Brothers να μοιάζει σαν κάτι το τετριμμένο. Βέβαια δεν πρέπει να υπερτιμούμε αυτήν την πιθανότητα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως και τα ελληνικά συνδικάτα και τον Γερμανό φορολογούμενο και τα hedge funds που κερδοσκοπούν με τα κρατικά ομόλογα. Συμβαίνουν και θαύματα – αλλά όχι συχνά.
Όμως οι Έλληνες δεν δείχνουν καμιά διάθεση να περάσουν όλα τα χρόνια επαχθούς λιτότητας που χρειάζεται η οικονομία τους. Ούτε και οι Γερμανοί δείχνουν να θέλουν να βοηθήσουν κάποιους που τους θεωρούν ως τους ‘τεμπέληδες της Μεσογείου’. Όταν σε μια σχέση τα μέλη είναι θεμελιωδώς ασύμβατα, ακόμη και ο καλύτερος σύμβουλος γάμου μπορεί κάποια στιγμή να σκεφτεί ότι ήρθε η ώρα να αρχίσει να βλέπει το διαζύγιο και το μοίρασμα των περιουσιακών στοιχείων.
Επομένως, αν περί το 2020 δεν υπάρχει τελικά ευρώ, υπάρχουν επτά επενδυτικές κινήσεις που θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε.
Υγιές Χρήμα
Πρώτον: Αγοράστε γερμανικά ομόλογα και πουλήστε μετοχές της Φραγκφούρτης. Η Γερμανία είναι μια από τις πιο αξιόπιστες χώρες του κόσμου. Μισεί τα δημόσια ελλείμματα, έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και πιστεύει στο υγιές χρήμα. Αλλά η οικονομία της επιβαρύνεται από τους άσωτους γείτονές της. Αν φύγει από το ευρώ οι τιμές των γερμανικών ομολόγων θα φτάσουν στα ύψη. Αλλά το ίδιο θα κάνει και το ‘νέο γερμανικό μάρκο’, πλήττοντας τις ισχυρές εξαγωγικές γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες κυριαρχούν στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.
Δεύτερον: Αγοράστε δολάρια. Ναι, είναι αλήθεια ότι και το δολάριο έχει τα προβλήματά του. Το δημόσιο έλλειμμα και το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ μεγάλα. Η Γουόλ Στριτ έχει βρεθεί στο στόχαστρο του πολιτικού λαϊκισμού. Επιπλέον το αμερικανικό μερίδιο στην παγκόσμια οικονομία υποχωρεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά σε περίπτωση εξαφάνισης του ευρώ, το δολάριο θα απομείνει ως το μόνο σοβαρό αποθεματικό νόμισμα – τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει η Κίνα να αναλάβει αυτό το ρόλο. Δίχως ανταγωνισμό, το δολάριο θα μπορεί μόνο να ενισχύεται.
Τρίτον: Αγοράσετε ιταλικές μετοχές. Η Ιταλία υπήρξε η μεγάλη χαμένη του ευρώ. Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα όλες τους αποτέλεσαν μια μεγάλη φούσκα που τροφοδοτήθηκε από το φτηνό χρήμα. Το κραχ μπορεί να είναι φριχτό, αλλά πριν τελειώσει το πάρτι θα υπάρξει ένας κερδοφόρος γύρος στα Χρηματιστήρια.
Νομισματική υποτίμηση
Η Ιταλία κατρακύλησε και παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης την περασμένη δεκαετία, σε σχέση με τη δεκαετία του 90. Αν απελευθερωθεί από το χαλινάρι του ευρώ, η ιταλική οικονομία μπορεί να κατακτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προφανώς σε περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος και ελέγχου των μισθολογικών αυξήσεων.
Τέταρτον: Πουλήστε ισπανικές τράπεζες. Με επικεφαλής την Banco Santander, οι μεγάλες εμπορικές ισπανικές τράπεζες απέκτησαν παγκόσμια εμβέλεια. Με βάση την χρηματιστηριακή της αξία, η Santander αποτελεί την 11η σε μέγεθος τράπεζα του κόσμου. Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria είναι ανάμεσα στις 40 μεγαλύτερες. Αλλά η Ισπανία είναι μια σχετικά μικρή χώρα, με ανεργία που ξεπερνά το 20% και με την οικονομία της ακόμα σε ύφεση. Χωρίς το ευρώ οι ισπανικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη θέση που είχαν καταλάβει τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πέμπτον: Πουλήστε οτιδήποτε έχει να κάνει με το Βέλγιο. Η κατάρρευση του ευρώ θα σημάνει το τέλος της διαδικασίας διαρκούς επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ό,τι έγινε γνωστό σαν Βελγική Αυτοκρατορία. Ως έδρα ενός παγκόσμιου υπερκράτους, το Βέλγιο είχε περίοπτη θέση. Δίχως αυτή του τη θέση, θα γίνει μια μικρή χώρα όπου αγοράζεις ωραίες σοκολάτες και αλλάζεις τρένα.
Διέσωσε τον εαυτό σου
Έκτον: Αγοράστε βρετανικές στερλίνες. Ναι, είναι αλήθεια ότι η Βρετανία έχει ένα τρομερό δημόσιο έλλειμμα, προβληματικές τράπεζες σε κάθε της σταυροδρόμι, και μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν έχει ούτε καν σταθερή κυβέρνηση. Αλλά τουλάχιστον έμεινε μακριά από την καταστροφή της νομισματικής ένωσης. Και δεν πρέπει να διασώσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία, πρέπει να διασώσει μόνο τον εαυτό της. Σε σχέση με τους γείτονές της, συνεπώς, η Βρετανία μοιάζει σχετικά σταθερή. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της στερλίνας.
Έβδομον: Αγοράσετε αεροπορικές εταιρείες. Για κάποια χρόνια η ‘νέα δραχμή’ θα κάνει το ιρακινό δηνάριο να μοιάζει σαν ασφαλές λιμάνι σταθερότητας. Η νέα δραχμή θα βουλιάξει και οι Ευρωπαίοι του πλούσιου Βορρά θα κατεβαίνουν για διακοπές στα ελληνικά νησιά τρεις και τέσσερις φορές το χρόνο. Θα είναι σπουδαία νέα για τις εταιρείες που μεταφέρουν εκεί τους τουρίστες. Προσθέστε σε αυτό και την αδυναμία του νέου πορτογαλικού εσκούδο, της ισπανικής πεσέτα και της ιταλικής λιρέτας και τα παιδιά της Airbus θα αρχίσουν να δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες για να τα βγάλουν πέρα με τη ζήτηση για νέα αεροπλάνα ώστε να πάνε όλοι στην ακρογιαλιά. Οι επενδυτές που θα επιλέξουν τη σωστή πλευρά της ιστορίας θα κάνουν περιουσίες και όλοι οι άλλοι θα χαίρονται τις φτηνές διακοπές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου