Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης;

  • Ένα νέο ευρωπαϊκό κράτος δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας" γράφει σήμερα η Daily Τelegraph
  • Oι ξένοι οικονομολόγοι και σχολιαστές συμφωνούν ότι η εντυπωσιακή απάντηση της ΕΕ στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, και αυτό σημαίνει να ενοποιήσουμε τους προϋπολογισμούς», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, επιβεβαιώνοντας όσους υποψιάζονταν ότι το πρωτοφανές πακέτο στήριξης των...750 δισ. ευρώ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ένας μετά τον άλλο, οι ξένοι οικονομολόγοι και σχολιαστές συμφωνούν ότι η εντυπωσιακή απάντηση της ΕΕ στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.
«Ένα ευρωπαϊκό κράτος δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας», δηλώνει ο αρθρογράφος της Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard. «Τα τείχη της δημοσιονομικής και οικονομικής εθνικής κυριαρχίας καταρρίπτονται. Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης με τη δύναμη να εκδίδει ομόλογα με την αξιολόγηση ΑΑΑ της Ευρώπης για να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ξεπερνά κατά πολύ τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτός ο νέος οργανισμός είναι με κάθε τρόπο ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, έστω και χωρίς το όνομα, και διαχειρίζεται μια δημοσιονομική ευρωπαϊκή ένωση, όπου οι χώρες μοιράζονται τις υποχρεώσεις τους», γράφει.
«Όπως η κρίση του ERM στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πυροδότησε πολιτικές πρωτοβουλίες για την επί καιρό σχεδιαζόμενη νομισματική ένωση στην Ευρώπη, φαίνεται ότι η κρίση δημοσίου χρέους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ακόμα στενότερη ένωση των ευρωπαϊκών χωρών», γράφει σε έκθεσή της η Elga Bartsch, της Morgan Stanley.
«Οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το σαββατοκύριακο, πρώτα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και μετά από τους υπουργούς Οικονομικών, αποτελούν ένα μεγάλο άλμα προς τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, πιστεύουμε. Οι χώρες συμφώνησαν όχι μόνο να στηρίξουν η μία την άλλη σε έναν πρωτοφανή βαθμό, αλλά και να παραδώσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους στα δημόσια οικονομικά και να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα προσαρμογής εάν χρειαστούν οικονομική βοήθεια», εξηγεί η οικονομολόγος.
«Το νέο fund σταθεροποίησης αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την ‘παθητική’ δημοσιονομική ενοποίηση, με την έννοια ότι οι χώρες μέλη αναλαμβάνουν ρητά την κοινή ευθύνη για τις υποχρεώσεις των υπόλοιπων», προσθέτει ο Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου