«Αλήθειες για την Ελλάδα», «Κοπανιστός αέρας η συμμετοχή των τραπεζών», «Η κοινωνική συναίνεση προϋπόθεση για την επιτυχία των περικοπών», είναι ορισμένοι από τους τίτλους των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με τίτλο «Αλήθειες για την Ελλάδα» αναφέρεται στην ελληνική πραγματικότητα, επισημαίνει με παραδείγματα ότι οι απλοποιήσεις και οι γενικεύσεις δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και καταλήγει: «Ήδη διαφαίνεται ότι στην Ελλάδα βαθαίνει ο διχασμός και διογκώνεται η οργή στην κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι, γι’ αυτό πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την σημερινή καταστροφή, οι φοροφυγάδες και οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι. Διότι όλοι ξέρουν ότι εάν δεν κληθούν οι ένοχοι να πληρώσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, τότε οι διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας δεν θα φύγουν τόσο γρήγορα από τους δρόμους και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα ζήσει ένα καυτό καλοκαίρι».
Η ελληνική κρίση, οι Γερμανοί πολιτικοί και οι τράπεζες
Η Die Welt του Βερολίνου με τίτλο «οι πραγματικοί σπεκουλαδόροι» ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί πολιτικοί διαχειρίζονται την κρίση και το γεγονός ότι φόρτισαν συναισθηματικά το κλίμα: «Ουδείς μπορεί να υποσχεθεί υπεύθυνα ότι τα χρήματα από το πακέτο στήριξης θα αποσοβήσουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας και θα εμποδίσουν όντως την αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αυτοί που υποστηρίζουν αυτά είναι οι πραγματικοί σπεκουλαδόροι…Υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι για να εκτιμήσει κανείς ότι ο συγκεκριμένος δρόμος της βοήθειας είναι λανθασμένος. Διότι δεν εκφράζει καθόλου αλληλεγγύη το να δέσεις τους Έλληνες χεροπόδαρα στο ευρώ, του οποίου τις ρήτρες σταθερότητας δεν μπορούσαν αντικειμενικά να εκπληρώσουν, και τώρα να πνίξεις την οικονομία τους.»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο «Ούτε φύλλο συκής», ασκεί κριτική στον τρόπο συμμετοχής των γερμανικών τραπεζών στο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα: «θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό δράμα, εάν σταματούσε η γερμανική κυβέρνηση να θεωρεί ανόητο τον λαό. Ο χαρακτηρισμός της συμμετοχής των τραπεζών σαν ‘αισθητή και θετική’ προσφορά προσβάλει την νοημοσύνη των πολιτών.
Όσο οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΟΝΕ και της ΕΕ προσπαθούν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας με κρατικές εγγυήσεις, οι τράπεζες, δηλαδή οι μέχρι τώρα πιστωτές και σπεκουλαδόροι της Ελλάδας, θα ξεφεύγουν.»
Οι ευθύνες των πολιτικών
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τίτλο «Ένοχοι είναι οι άλλοι», υπογραμμίσει ακόμη μια φορά τις ευθύνες των οίκων αξιολόγησης και ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους πολιτικούς για την ελληνική κρίση: «Τώρα που το ευρώ κινδυνεύει, είναι ευνόητο ότι οι πολιτικοί θα αναζητήσουν αποδιοπομπαίους τράγους για τα δικά τους λάθη και τους τακτικισμούς τους. Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι χώρες της ΕΕ είναι μια κοινή οικονομική κυβέρνηση.»
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημειώνει πως η ελληνική κρίση αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες της ενωμένης Ευρώπης: «Η πραγματική δύναμη πίσω από την ενωμένη Ευρώπη ήταν μέχρι σήμερα η ΕΚΤ και το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Και τώρα, χωρίς να το περιμένει κανείς, η ελληνική κρίση συνέδεσε όλες τις αδυναμίες της ΕΕ, πολιτικές και οικονομικές, και αρχίσαμε όλοι να συζητούμε, τί σημαίνει ενωμένη Ευρώπη.»
Τέλος η αυστριακή εφημερίδα Kurier σχολιάζει: «Αντί να δείχνουμε τους Έλληνες με το δάχτυλο σαν το κακό παράδειγμα, πρέπει η ελληνική κρίση να λειτουργήσει σαν καμπανάκι για παρόμοιους κινδύνους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ποιος θα ήθελε άραγε να είναι στη θέση των Ελλήνων; Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπο να αποκλείσει ή να απαγορεύσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και το σημαντικότερο: πρέπει πια να αναλάβει η δικαιοσύνη την διαφάνεια στις σχέσεις των οικονομικών και πολιτικών ελίτ.»
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου