- Κάποιοι γνωρίζουν τι γίνεται στην Ελλάδα και ανησυχούν για εμάς. Εμείς πότε θα ανησυχήσουμε για όσα προωθούν εις βάρος μας; Πότε θα καταλάβουμε πως οι φασιστικές νοοτροπίες που έρχονται "ντυμένες" με τη μορφή του σοσιαλισμού, αποσκοπούν στην σκληρή εφαρμογή κανόνων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του επ' αδίκω υπερπλουτισμού των ήδη πλουσίων;
Με βάση ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη Διεθνής Επιτροπή, στις 5 Μαΐου 2010, ζητείται η στήριξη στον ελληνικό λαό που αντιστέκεται στην δικτατορία των δανειστών. Κάποιοι γνωρίζουν τι γίνεται στην Ελλάδα και ανησυχούν για εμάς. Εμείς πότε θα ανησυχήσουμε για όσα προωθούν εις βάρος μας; Πότε θα καταλάβουμε πως οι φασιστικές νοοτροπίες που έρχονται "ντυμένες" με τη μορφή του σοσιαλισμού, αποσκοπούν στην σκληρή εφαρμογή κανόνων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του επ' αδίκω υπερπλουτισμού των ήδη πλουσίων;
Με βάση τα νέα μέτρα που συνεχώς θα αυξάνονται, πρόκειται οι έλληνες πολίτες να εργαζόμαστε (όσοι θα εργαζόμαστε) έναν ολόκληρο μήνα για να καλύψουμε τις αγορές αγαθών επιβίωσης (ούτε καν διαβίωσης) για πέντε (5) μόνο ημέρες!!! Μπορούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος του εγκλήματος που πραγματώνεται εις βάρος μας; Μπορούμε να κατανοήσουμε το μέγεθος της εγκληματικής μας αδιαφορίας που θα υποθηκεύσει το αύριο και το μέλλον των επόμενων γενιών;
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής
Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 2 Μαϊου είναι ολέθρια για τους Έλληνες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους αλλά και τους ανέργους.
ΤΑ ΑΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
1. Πάγωμα μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
2. Περικοπές δώρων και επιδομάτων αδείας των δημοσίων υπαλλήλων που αντιστοιχούν συνολικά σε δύο μισθούς.
3. Αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23%. (Αρχικά ήταν 19%).
4. Αύξηση των άλλων ΦΠΑ από 5 σε 5,5% και από 10 σε 11%.
5. Φόροι στα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα κατά 10% για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα.
6. Απαγόρευση της καταβολής πρόωρων συντάξεων για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με κατώτερη ηλικία συνταξιοδότησης τα 60.
7. Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες ανεβαίνει από τα 60 στα 65 από το 2013.
8. Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες θα εξαρτηθεί από το προσδόκιμο ζωής.
9. Για να δικαιούται κανείς πλήρη σύνταξη θα απαιτείται συμπλήρωση 40 ετών εργασίας (αντί 37, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα έτη σπουδών και ανεργίας).
10. Η σύνταξη αυτή θα υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού του εργαζομένου αντί για τον μέσο μισθό των τελευταίων χρόνων (πράγμα που σημαίνει ψαλίδισμα της τάξεως του 45 με 60%).
11. Η κυβέρνηση θα περικόψει τις λειτουργικές της δαπάνες κατά 1,5 εκατ. ευρώ (πράγμα που σημαίνει λιγότερες δαπάνες για παιδεία και υγεία).
12. Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 1,5 δις ευρώ.
13. Καθορίζεται νέος κατώτατος μισθός για τους νέους και τους παρατεταμένα άνεργους (το αντίστοιχο του CPE που απέρριψαν στη Γαλλία τα συνδικάτα και οι νέοι).
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Τα μέτρα αυτά είναι ένα αναπάντεχο δώρο για τις χρηματαγορές!
1. Οι συγκοινωνίες, οι υπηρεσία ηλεκτρισμού και κάποιες άλλες υπηρεσίες θα απεξαρτηθούν από το κράτος και θα ιδιωτικοποιηθούν.
2. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας - κυρίως οι τράπεζες- θα ωφεληθεί.
3. Η ελαστικότητα στον επαγγελματικό χώρο θα προωθηθεί.
4. Διευκολύνονται οι απολύσεις.
5. Η ελληνική οικονομία θα ελέγχεται από το ΔΝΤ.
Αφού η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, δεν είναι σε θέση ούτε να υποτιμήσει το νόμισμά της ούτε να "παίξει" με τα επιτόκια. Παράλληλα το χρέος της δεν μπορεί να αναδομηθεί, αφού τα 2/3 του ανήκουν σε ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Οι ίδιες αυτές τράπεζες στη συνέχεια θα δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% για να εγκρίνουν δάνεια σε κυβερνήσεις με πολύ ψηλά επιτόκια. Όσο αυτά τα ελληνικά μέτρα θα ισχύουν, χώρες της ευρωζώνης θα δανείζουν στην Ελλάδα κατά το δοκούν ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 100-135 δις για τά επόμενα τρία χρόνια, με επιτόκιο 5% (45 δις το 2010). Έτσι, πλούσιες χώρες και τράπεζες θα έχουν κέρδη απομυζώντας τον ελληνικό λαό. Η Γαλλίδα υπουργός οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προβλέπει κέρδη της τάξεως των 150 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να αυξήσει ακόμα περισσότερο το χρέος του ελληνικού κράτους, το οποίο ολοένα θα προσπαθεί να ξεχρεώνει τους κερδοσκόπους δανειστές του!
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΝΤ
Η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των κινδύνων που διατρέχει μια χώρα από το ΔΝΤ, την ΕΕ και τις χρηματαγορές.
Έχοντας ήδη γίνει στόχος οξύτατης κριτικής για τα ολέθρια προγράμματά του "δομικής αναπροσαρμογής", το ΔΝΤ έχει κάνει την επανεμφάνισή του, αυτή τη φορά στην ευρωζώνη, και αφού έχει ήδη καταστρέψει τις οικονομίες αρκετών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών για δύο χρόνια. Χρησιμοποιεί πάντα τις ίδιες μεθόδους: χρηματαγορές και πολυεθνικές εταιρείες. Σήμερα, όπως και άλλοτε, είναι ολοφάνερες οι πραγματικές προθέσεις αυτού του "εμπρηστή - πυροσβέστη". Η ΕΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν για άλλη μια φορά επιβάλει τις πρακτικές τους στο όνομα του ανοιχτού και "ανεμπόδιστου" ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, αλλά αυτά των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ομίλων. Αφού προκάλεσαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης που χρηματοδοτούνται από μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, οι χρηματαγορές προσπαθούν να αντλήσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη με κερδοσκοπικές στρατηγικές. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ τους παρέχουν μια χρυσή ευκαιρία.
Πίσω από τη "βιομηχανία" των χρηματαγορών κρύβονται διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες εισαγωγών-εξαγωγών και κάποιες υπηρεσίες.
Και ενώ δίκαια καταδικάζουμε οποιεσδήποτε κερδοσκοπικές πρακτικές, τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης και τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μόνο μέρος ενός μεγάλου κυκλώματος. Αυτή η αχαλίνωτη κερδοσκοπία που πνίγει λαούς ήδη στερημένους μπόρεσε να αναπτυχθεί για δύο κυρίως λόγους:
1. Τη σταδιακή απορρύθμιση των χρηματαγορών από τη δεκαετία του 80 και μετά.
2. Το γεγονός ότι οι διοικήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων επέλεξαν να επενδύσουν τα κέρδη τους σε κερδοσκοπικές κομπίνες αντί στην παραγωγή και την πρόσληψη εργαζομένων. Έτσι η συσσώρευση κερδών σε τέτοιες επιχειρήσεις οφείλεται σε μια ιδιόμορφη ανακατανομή πλούτου που ωφελεί τους μετόχους, αλλά λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων. Σε μια εικοσιπενταετία το μερίδιο που αναλογούσε στους εργαζόμενους μειώθηκε κατά 10% του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτή η οικονομική τάση, απόλυτα σύμφωνη με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία είναι η κύρια αιτία της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα.
Οι κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μία την άλλη τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα, όπως και οι κυβερνήσεις κάποιων βορειοευρωπαϊκών χωρών, φέρουν επίσης τεράστια ευθύνη για το συνεχώς διογκούμενο δημόσιο χρέος. Οι φορολογικές πολιτικές που ευνοούν τους πιο εύπορους πολίτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις (φορολογία εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και επιχειρήσεων) έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κρατικών πόρων και την αύξηση του κρατικού ελλείματος, πράγμα που βύθισε τις χώρες αυτές σε ακόμα μεγαλύτερο χρέος.
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελεί ειρωνεία το ότι όσοι οργάνωσαν την κρίση έχουν απαλλαγεί των ευθυνών τους, ενώ ο λαός καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό.
Όσο για τα μέτρα λιτότητας που σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ και που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό, έχουμε σαφώς να κάνουμε με γελοία και αναποτελεσματικά μέτρα, που ναι μεν στοχεύουν μέχρι ενός βαθμού σε μια δίκαιη φορολογική πολιτική, ωστόσο δεν συντελούν στο ελάχιστο στην πάταξη της φοροδιαφυγής που διαπράττεται από επιχειρήσεις. Οι υποτιθέμενες λύσεις που πρότειναν το ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το ΔΝΤ σπρώχνουν την Ελλάδα σε μια όλο και βαθύτερη κρίση. Ύφεση της τάξεως τεσσάρων τουλάχιστο μονάδων του ΑΕΠ έχει ήδη προβλεφθεί για το 2010. Οι βιοτέχνες και λιανέμποροι, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απειληθούν με χρεωκοπία. Η ανεργία θα εκτιναχθεί και η αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μέσων οικονομικών τάξεων θα σημειώσει σταθερή πτώση. Οι ανισότητες θα διευρυνθούν και τα βασικά δικαιώματα του πολίτη (πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, κ.α.) απειλούνται, ιδιαίτερα αυτά των οικονομικά ασθενέστερων.
Η οργή του ελληνικού λαού είναι και δική μας. Η Επιτροπή για την Παραγραφή του Χρέους των Χωρών του Τρίτου Κόσμου (CADTM) στηρίζει πλήρως κάθε κινητοποίηση κατά των μέτρων λιτότητας.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις:
1. Θα πρέπει άμεσα να γίνει άρση της διαδικασίας αποπλήρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η διαδικασίες για την αποπλήρωση είναι νόμιμες ή όχι.
2. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα ακύρωσης και η χρηματοπιστωτική απόδοση του χρέους να φορολογείται με το ψηλότερο δυνατό φόρο εισοδήματος.
3. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα νέα φορολογικά μέτρα για να αποκατασταθεί η φορολογική ισονομία και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με εκθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως και οι εργάτες, δηλώνουν ψηλότερα εισοδήματα από ό,τι κάποιοι επαγγελματίες όπως φαρμακοποιοί, δικηγόροι, γιατροί και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις (χωρίς να εξαιρούνται των εφοπλιστών) δηλώνουν τα κέρδη τους σε χώρες με ευνοϊκότερα για αυτούς φορολογικά συστήματα (όπως είναι η Κύπρος) ή τα κρύβουν σε γνωστούς φορολογικούς παράδεισους. Η Ορθόδοξη Εκκλήσια της Ελλάδας ακόμα επωφελείται από μεγάλες απαλλαγές φόρου στην κινητή και ακίνητη περιουσία της. Υπάρχει χρήμα στην Ελλάδα, αλλά όχι εκεί που τα μέτρα λιτότητας σκοπεύουν να το βρουν!
Εμείς, τα μέλη της Επιτροπής για την Παραγραφή του Χρέους των Χωρών του Τρίτου Κόσμου (CADTM), δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό που θα κατέβει σε απεργία στις 5 Μαίου. Η αλληλεγγύη αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί η Ελλάδα να δέχεται επίθεση σήμερα, όμως όλοι ξέρουμε ότι αύριο θα έλθει η σειρά της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας, και μεθαύριο είναι πιθανό να επηρεαστεί όλη η ευρωζώνη, χωρίς να εξαιρούνται οι πλούσιες χώρες της.
Χαιρετίζουμε τις πρώτες διακηρύξεις αλληλεγγύης και τις πρώτες κινητοποιήσεις στήριξης που οργανώνονται μπροστά στις πρεσβείες της Ελλάδας σε διάφορες χώρες. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε!
Ολόκληρο τη ευρωπαϊκό κίνημα για κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει να σταθεί πλάι στην ελληνικό λαό. Οι λαοί της Ευρώπης θα νικήσουν μόνο αν ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους. Η Επιτροπή για την Παραγραφή του Χρέους των Χωρών του Τρίτου Κόσμου (CADTM) θα είναι στο πλάι τους!
Αυτοί νοιάζονται για εμάς. Εμείς τι κάνουμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου