Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ε.Ε: Εφιάλτης στο δρόμο με τα 600 δισ. ευρώ!

  • Από φιάσκο σε φιάσκο οδηγεί η κακοφωνία της ευρωπαϊκής Βαβέλ, αφήνοντας τις διεθνείς αγορές στο χείλος της αβύσσου
Οι διαρροές από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Ecofin, που εξελίχθηκε σε θρίλερ, έκαναν λόγο για ένα πρωτοφανές στην ιστορία ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνης, η αξία του οποίου μπορεί να φθάσει τα 500 δις. ευρώ, αλλά μέχρι τη 2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για τις επίσημες ανακοινώσεις δεν είχε αρχίσει!
Οι υπουργοί Οικονομικών συνεδρίαζαν χθες για ώρες, με εντολή των ηγετών να έχουν καταλήξει σε συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές στην Ασία, με κίνδυνο να συνεχισθεί η κατρακύλα του ευρώ και η κατάσταση πανικόβλητης φυγής των κεφαλαίων στην ασφάλεια (;) του αμερικανικού δολαρίου. Όμως, ο ευρωπαϊκός νόμος του Μέρφι λειτούργησε εκ νέου και… ό,τι μπορούσε να πάει στραβά πήγε, με αποτέλεσμα το άνοιγμα των αγορών στην Ασία και την Αυστραλία να βρει την Ευρώπη χωρίς ανακοινώσεις για το σχέδιο διάσωσης.
Η διαρροή στα ειδησεογραφικά πρακτορεία της συμφωνίας για ένα νέο, μόνιμο μηχανισμό σταθεροποίησης του ευρώ, με κεφάλαια έως και 600 δις. ευρώ για τη διάσωση των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, αφού πλέον οι οριστικές αποφάσεις για το «πακέτο» των 110 δις. ευρώ στην Ελλάδα έχουν ήδη «κλειδώσει», έγινε δεκτή με προβληματισμό από τους traders της Ασίας και της Αυστραλίας, καθώς το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1,1%, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται πειστική ένδειξη ενός επικείμενου ράλι ανακούφισης για το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αρκεί να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (4 Μαΐου) του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγου, υπήρχε ρεκόρ ανοικτών θέσεων κατά του ευρώ, με συνολικά 103.400 συμβόλαια short, αξία 16,8 δις. ευρώ. Μέσα σε μια εβδομάδα εμφανίσθηκε αύξηση άνω των 48.000 συμβολαίων στα συμβόλαια υποτιμητικής κερδοσκοπίας κατά του ευρώ. «Αν το Ecofin είχε πείσει την αγορά ότι κάτι σοβαρό πέτυχε, το κλείσιμο short θέσεων θα ήταν μαζικό, ήδη από τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης στην Ασία και θα προκαλούσε δυναμική άνοδο του ευρώ. Αυτό δεν έγινε», τόνιζε αργά χθες το βράδυ στο “S” στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας στην Αθήνα.
Το μακρύ weekend ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων άρχισε το βράδυ της Παρασκευής, όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας με το «πακέτο» των 110 δις. ευρώ, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει τώρα «γλυκύτερους» όρους δανεισμού για τη χώρα μας: οι χρηματοδοτήσεις επεκτάθηκαν χρονικά για 3+2 χρόνια, ενώ μειώθηκε το κόστος δανεισμού (με βάση τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων) σε 4,2% για τα τρία πρώτα χρόνια και 5,2%, αν χρειασθούν πρόσθετα δάνεια για άλλα δύο χρόνια.
Όλα αυτά, όμως, είχαν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, που παρέμεναν… ασυγκίνητες μέχρι και την Παρασκευή, κρατώντας το spread των ελληνικών διετών ομολόγων πάνω από το 20%(!!!), ενώ η μετάδοση της κρίσης από την Πορτογαλία και την Ισπανία, μέχρι την Wall Street και την Ιαπωνία είχε πάρει διαστάσεις επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας. «Αυτό που περίμεναν το Σαββατοκύριακο οι αγορές, αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες του G-7, ήταν μια πειστική συμφωνία των Ευρωπαίων για τη στήριξη των αδύναμων οικονομιών, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού», τόνιζε το ίδιο τραπεζικό στέλεχος.
Η διεθνής αγωνία ήταν τέτοια, που είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε τρεις φορές τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο με την καγκελάριο Μέρκελ, παρακολουθώντας στενά, παρότι βρισκόταν στην Ρωσία, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Παρά ταύτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε άλλη μια φορά ανίκανη να τρέξει μπροστά από τις εξελίξεις:
Στη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων τέθηκαν στο τραπέζι αρκετές παραλλαγές σεναρίων διάσωσης των ασθενέστερων οικονομιών. Η επικρατέστερη, σύμφωνα με τις διαρροές, ανέφερε ότι το ειδικό ταμείο που έχει στηθεί για την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα λειτουργήσει και για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την πρόταση, ο προϋπολογισμός του Ταμείου, που είναι σήμερα 60 δις. ευρώ και καλύπτεται με κεφάλαια των κρατών της Ευρωζώνης θα διπλασιασθεί αρχικά στα 120 δις. ευρώ, ενώ ακολούθως θα υπάρχει η δυνατότητα, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, να παράσχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. (και οι εκτός Ευρωζώνης) άλλα 440 δις. ευρώ και το ΔΝΤ επιπλέον 100 δις. ευρώ για τη χρηματοδότηση χωρών που θα βρεθούν σε αδυναμία δανεισμού με λογικό κόστος από τις αγορές.
Το ποσό φαίνεται και είναι μεγάλο, αλλά όπως τονίζουν αναλυτές, η… διετία του διαβόλου (2010-2011) συγκεντρώνει λήξεις παλαιών δανείων ύψους 2 τρις. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, οι οποίες με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να καλυφθούν από τις αγορές με ανεκτό κόστος. Αυτό σημαίνει, ότι και τα 500 δις. ευρώ θα αποδειχθούν ασπιρίνες, αν δεν πεισθούν οι αγορές, ότι πράγματι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσουν, ώστε να κατεβούν γρήγορα οι αποδόσεις των ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ και τις φήμες που διέρρευσαν την Παρασκευή, ότι θα διαθέσει ρευστότητα για ένα χρόνο στις τράπεζες, ύψους 600 δις. ευρώ, με κόστος 1%, οι εξελίξεις χθες ήταν απογοητευτικές. Το φιλόδοξο σχέδιο παρέμεινε στα χαρτιά, χωρίς να ανακοινωθεί κάτι επισήμως, παρότι συνεδρίασαν οι τραπεζίτες της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, με τη συμμετοχή του Ζαν Κλωντ Τρισέ (στο Ecofin εστάλη από την ΕΚΤ ο Λ. Παπαδήμος) και αναμενόταν πρόοδος για την υλοποίηση του σχεδίου.
Όμως, ακόμη και το σχέδιο αυτό, που συζητούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ecofin, δεν είχε παρουσιασθεί μέχρι τις 2 π.μ. (ώρα Ελλάδας) σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μετατέθηκε στη συνέχεια στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά ακολούθως η ιστοσελίδα που θα την μετέδιδε απευθείας ανέφερε μόνο ότι «η ακριβής ώρα της συνέντευξης δεν έχει καθορισθεί»!
Στη σύγχυση που δημιούργησε η καθυστέρηση ήλθαν να προστεθούν οι ανησυχητικές πληροφορίες για την κακοφωνία που επικράτησε στη σύνοδο του Ecofin, καθώς μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποχώρησε για να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο, λόγω της αντίδρασης του οργανισμού του σε κάποια νέα θεραπεία, ενώ στο μεταξύ έγινε γνωστή η καθαρή ήττα του κυβερνώντος συνασπισμού της Μέρκελ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με την οποία χάνει τον έλεγχο της Άνω Βουλής.
Σε αυτά τα… ατυχήματα, ήλθαν να προστεθούν οι διαφωνίες για τις «λεπτομέρειες» της διάσωσης: ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έδινε μάχη για να μην μετάσχουν στη χρηματοδότηση οι χώρες εκτός Ευρωζώνης, ενώ οι εκπρόσωποι του Βερολίνου επέμεναν σε μια εξαιρετικά δύσκαμπτη εκδοχή για τους όρους παροχής της χρηματοδότησης, ζητώντας πριν χορηγηθεί οποιοδήποτε δάνειο να υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ από κάθε χώρα για τα μέτρα λιτότητας που θα επιβάλει.
Κάπως έτσι, οι εντυπωσιακές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί, ο οποίος προανήγγειλε πριν τη σύνοδο του Ecofin σκληρή απάντηση στους κερδοσκόπους, φαινόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι δεν επιβεβαιώθηκαν από την… Βαβέλ των υπουργών Οικονομικών. Μέχρι νεοτέρας, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν εφιάλτη στο δρόμο με τα 600 δις. ευρώ, η έξοδος από την κρίση υπερχρέωσης φαίνεται όλο και πιο δύσκολη και οι πιθανότητες βίαιης αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου οικονομικού και τραπεζικού συστήματος αυξάνονται…
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου