Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Οι εξελίξεις τρέχουν - Η Χίτλερι, και ο Μπάνκι στην Αθήνα, ο Γιόζεφ στην Ουάσινγκτον.Η Επιτροπή δίνει πρόσκληση στα Σκόπια

ΣΗΜΕΡΑ 14-10-2009, Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,

ΠΟΥ ΑΠΟΥΣΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ, ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ !

Την Κυριακή το απόγευμα, (μετά την παράσταση στην Ολυμπία), μίλησαν για αρκετή ώρα στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών Γ.Παπανδρέου με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Χ.Κλίντον η οποία είναι πολύ πιθανό να έρθει στην Αθήνα το Δεκέμβριο (ως γνωστόν η χώρα μας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στον ΟΑΣΕ). Συζητήθηκε και πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Μ.Ομπάμα στον έλληνα πρωθυπουργό εντός του έτους (ίσως και πριν την έλευση της Χίλαρι στην Αθήνα).Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική τους συνομιλία ανέπτυξε στην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τις θέσεις της χώρας μας για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησε μαζί της ότι θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα καλείται να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που παραμένουν εστίες αστάθειας.

Μετά την τηλεφωνική τους συνομιλία ο κ. Γιόζεφ δέχθηκε στο γραφείο του τέσσερις Αμερικανούς γερουσιαστές που βρίσκονται στην Ελλάδα και υπέγραψε τη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Μπ. Ομπάμα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.

Παράλληλα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 4 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν , στο πλαίσιο του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που γίνεται στην Αθήνα και του οποίου θα κηρύξει την έναρξη.

Ο κ. Μουν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια , ο οποίος θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο γεύμα, και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα από το Λονδίνο, θα μεταβεί ακολούθως, στις 5 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται η Ελλάδα στο θέμα των Σκοπίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί αύριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί κριτήριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Κατά την ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν είναι αποφασισμένος να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, εκτιμώντας ότι...εκπληρώνει τα κριτήρια. Την εισήγηση του Φιλανδού επιτρόπου αναμένεται να υποστηρίξουν οι περισσότεροι επίτροποι, δεδομένου ότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι η ΠΓΔΜ περιμένει στον προθάλαμο των διαπραγματεύσεων εδώ και 4 χρόνια -είναι υποψήφια για ένταξη χώρα από το 2005- και δεν πρέπει να απομονωθεί από την οικογένεια των «27».

Με πληροφορίες από
http://orfni.blogspot.com
και http://taxalia.blogspot.com

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου