Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Ακίνδυνη η νεα γρίπη - πιο επικίνδυνο το εμβόλιο!

Δύο αξιόλογοι γιατροί στη χώρα μας, οι κύριοι Δρίτσας και Μαυρομάτης συζητούν για τη "γρίπη των χοίρων" και τα επικίνδυνα εμβόλια που "ετοίμασαν" οι φαρμακοβιομήχανοι.
Κάποια από τα κείμενα του κ. Μαυρομάτη, είχαμε ήδη αναδημοσιεύσει εδώ στο Τοξότη. Παρακολουθήστε τη συνέντευξη και θυμηθείτε ΟΧΙ στο εμβόλιο πάση θυσία!
Β.Χ.



Τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη νέα γρίππη δείχνουν χαμηλή θνητότητα, ίσως και χαμηλότερη από την κοινή εποχική γρίππη.
Τα σενάρια θανάτων και πνευμονίας, που μεταδίδουν τα Μ.Μ.Ε. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Συνήθως τα άτομα που πεθαίνουν από γρίππη, ήδη πάσχουν από κάτι άλλο πολύ σοβαρό, είναι βαρέως πάσχοντα άτομα από συστηματικά νοσήματα ή άτομα με μεγάλη ανοσοκαταστολή.
Είναι πολύ πιθανόν, ότι η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών από το εμβόλιο της νέας γρίππης να είναι υψηλότερη από την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από γρίππη των χοίρων ή την εποχική γρίππη.


Για όλα αυτά, καθώς και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα, όπως την απειλή των Φαρμακοβιομηχανιών για την παγκόσμια υγεία, την πολυφαρμακία και τα φακελάκια στη χώρα μας, την πιθανότητα συνεργασίας κλασικής Ιατρικής – εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων κ.ά. μίλησε στο συνεργάτη της «Ελεύθερης Έρευνας» ομοιοπαθητικό, κ. Βασίλειο Μαυρομμάτη, ένας διακεκριμένος ιατρός, ο καρδιολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Θανάσης Δρίτσας.


Ο κ. Θανάσης Δρίτσας (φωτογραφια δεξια) είναι καρδιολόγος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, υπεύθυνος του τμήματος Δοκιμασιών Κόπωσης, Εργοσπιρομετρίας, Φυσιολογίας της Ασκησης και Καρδιακής Αποκατάστασης. Εχει ιδρύσει και είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Πολλές επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη αναφοράς (citation impact factor) στα αντικείμενα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, των καρδιακών αρρυθμιών, της αιμοδυναμικής της καρδιακής βηματοδότησης, της καρδιακής ανεπάρκειας, της φυσιολογίας της άσκησης και της καρδιακής αποκατάστασης (cardiac rehabilitation).

Το κειμενο της συνεντευξης


Ερωτησεις ("Ε.Ε."/"Ελευθερη Ερευνα"): Βασίλειος Μαυρομμάτης, ομοιοπαθητικος
Απαντησεις: Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου


«Ε.Ε.»: Τι πιστεύετε, ότι συμβαίνει με τη νέα γρίππη; Είναι πραγματικός ο ιός, είναι προϊόν εργαστηρίων, ή δεν υφίσταται καθόλου, παρά είναι περιπτώσεις απλών εποχιακών λοιμώξεων, που βαφτίζονται έτσι;



- Κατά πάσα πιθανότητα ο ιός είναι πραγματικός, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευσή του. Τίποτε δεν μπορεί με ασφάλεια να αποδείξει απο πού προήλθε· υπάρχει υπόνοια, ότι μπορεί να είναι προιόν διαφυγής από παράνομη, εκτός ποιοτικού ελέγχου, βιομηχανία, που σχετίζεται με παραγωγή και εκτροφή χοίρων στο Μεξικό. Πάντως τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν χαμηλή θνητότητα -ίσως και χαμηλότερη από την κοινή εποχική γρίππη- απλά ίσως λίγο υψηλότερη μεταδοτικότητα. Μην ακούτε τα σενάρια θανάτων και πνευμονίας που μεταδίδουν τα Μ.Μ.Ε.. Μας είπε κανείς ποτέ πόσοι άνθρωποι πέθαναν από την συνηθισμένη εποχική γρίππη κάθε χρόνο; Συνήθως τα άτομα που πεθαίνουν από γρίππη ήδη πάσχουν από κάτι άλλο πολύ σοβαρό, είναι βαρέως πάσχοντα άτομα από συστηματικά νοσήματα ή άτομα με μεγάλη ανοσοκαταστολή. Αν μιλήσετε με παιδιάτρους θα σας αναφέρουν ένα σωρό κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά κάθε χρόνο - ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, ως επιπλοκή της κοινής εποχικής γρίππης.



“ Μην ακούτε τα σενάρια θανάτων και πνευμονίας που μεταδίδουν τα Μ.Μ.Ε.. Συνήθως τα άτομα που πεθαίνουν από γρίππη ήδη πάσχουν από κάτι άλλο πολύ σοβαρό, είναι βαρέως πάσχοντα άτομα από συστηματικά νοσήματα ή άτομα με μεγάλη ανοσοκαταστολή. ”


«Ε.Ε.»: Τι πιστεύετε, ότι θα συμβεί μετά τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού για την νέα γρίππη;

- Κανονικά δεν θα πρέπει να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, για κάτι, από το οποίο δεν πεθαίνει κανείς εύκολα. Γενικά η λέξη «μαζικός» και «υποχρεωτικός» προπαγανδίζονται πάρα πολύ από τα Μ.Μ.Ε. στις πονηρές μέρες που ζούμε. Κανονικά, για να γίνει αποδεκτό ένα εμβόλιο θα πρέπει να περάσει μακρά περίοδος κλινικών δοκιμών σε εθελοντές.

Είναι πολύ πιθανόν, ότι η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών από το εμβόλιο να είναι υψηλότερη από την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από γρίππη των χοίρων ή την εποχική γρίππη. Αν ψάξετε τα δημοσιεύματα του τύπου την τελευταία δεκαετία θα δείτε, ότι έχει συστηματικά δημιουργηθεί μια τεράστια -καθαρά κερδοσκοπικής φύσεως- τρομολαγνεία, για πώληση εμβολίων γρίππης στο γενικό πληθυσμό. Κάποτε οι ενδείξεις εμβολιασμού αφορούσαν ομάδες κινδύνου, τώρα η φαρμακοβιομηχανία της υγείας στρέφεται προς τις μάζες, με επίκεντρο της τρομολαγνείας το παιδί και τον ηλικιωμένο.


«Ε.Ε.»: Είναι οι εμβολιασμοί ασφαλής μέθοδος ανοσοποίησης των ανθρώπων; Υπάρχουν έρευνες ιατρών (όπως ο Γερμανός Μπούχβαλντ), που αναφέρουν, ότι τα εμβόλια βλάπτουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία, παρά ωφελούν. Στο περιεχόμενο των εμβολίων αναφέρεται, ότι υπάρχουν υδράργυρος, καρκινικά κύτταρα, που αναφέρονται ως (diploids cells) και ότι στα τελευταία εμβόλια έχει προστεθεί και αλουμίνιο. Αληθεύουν αυτά;

“ Η ανάπτυξη αστικών συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και θέρμανσης έδωσε το καίριο χτύπημα στις επιδημίες της χολέρας και της φυματίωσης και όχι τα εμβόλια ή τα αντιβιοτικά. ”


- Στις πονηρές μέρες των ιών που ζούμε κάθε συνετός λειτουργός του Ιπποκράτη αναγκάζεται να μελετήσει τη βιβλιογραφία των μεγάλων επιδημιών και να προσπαθήσει να καταλάβει ποιά φάρμακα ή παρεμβάσεις πραγματικά έσωσαν ζωές ανθρώπων. Το 2007 το έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal δημοσίευσε μια λίστα με τα περισσότερο σημαντικά επιτεύγματα στο χώρο της Iατρικής από το 1840. Εκεί, πολύ ψηλότερα στη λίστα και από την ανακάλυψη της αναισθησίας ή των αντιβιοτικών, ως κορυφαία σωτήρια παρέμβαση υπήρξε η ανάπτυξη της δημόσιας υγιεινής. Η ανάπτυξη αστικών συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και θέρμανσης έδωσε το καίριο χτύπημα στις επιδημίες της χολέρας και της φυματίωσης και όχι τα εμβόλια ή τα αντιβιοτικά.

Η λέξη εμβόλιο ως παρέμβαση ασκεί ένα είδος λαγνείας στο ευρύ κοινό, η οποία λαγνεία καλλιεργείται και από την βιομηχανία της Yγείας, που επωφελείται οικονομικά στις μέρες μας. Τα εμβόλια παρουσιάζονται ως πανάκεια δια πάσαν νόσον, ως το μαγικό τσίμπημα, που εξασφαλίζει μακροβιότητα και ευδαιμονία.

Η μελέτη βέβαια της ιστορίας των επιδημιών αποδεικνύει, ότι η θνητότητα είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται σημαντικά -σαν αποτέλεσμα βελτίωσης της δημόσιας υγιεινής- μετά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα αρκετά πριν την έλευση εμβολίων (η παραγωγή εμβολίων ουσιαστικά άρχισε να πυροδοτείται μετά την ανάπτυξη του εμβολιού κατά της λύσσας από τον Λουίς Παστέρ το 1885). Ίσως η συνεισφορά ορισμένων εμβολίων, όπως πχ κατά της ευλογιάς, να υπήρξε καταλυτική σε μιά επιδημία με θνητότητα 30-40% αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία αμφισβητούν την διάρκεια προστασίας και την επάρκεια σύγχρονων εμβολίων έναντι κοινών λοιμωδών νοσημάτων όπως π.χ. ιλαρά, ανεμοβλογιά, κοκύτης. Ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν π.χ. πρόσφατη σοβαρή επανεμφάνιση του κοκύτη παρά τον εμβολιασμό. Είναι βέβαιο, ότι σε περιπτώσεις, όπου ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από την ίδια την ασθένεια είναι πολύ μικρός, θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ προσεκτικά η απόφαση του να εμβολιάσει κάποιος μαζικά έναν πληθυσμό.

Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι σημαντική παρενέργεια εμβολίων μπορεί να αποτελέσουν οι νευρομυικές παθήσεις (που προκαλούν παράλυση) τύπου νόσου GBS. Πολλές μηνύσεις από πολίτες σαν συνέπεια σοβαρής παρενέργειας εμβολιασμών είχαν γίνει στις ΗΠΑ και το 1976 και είχαν ζητηθεί τεράστιες αποζημιώσεις. (Σ.σ.: βλ. Εμβολιασμοί: Ωφελούν ή βλάπτουν;)

«Ε.Ε.»: Τι πιστεύετε, ότι φταίει για την πολυφαρμακία στη χώρα μας, η οποία κατέχει την πρώτη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;



- Πάνω από όλα ευθύνεται η πλήρης έλλειψη ελέγχου σε όλα τα επίπεδα και η θέσπιση απαράβατων κριτηρίων συνταγογράφησης. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ανομοιογένεια στην εκπαίδευση των λειτουργών υγείας. Επίσης η πληθώρα γιατρών σε αναλογία προς τον πληθυσμό αυτής της χώρας δημιουργεί τεχνητές ανάγκες και υπερπληθώρα άχρηστων συνταγογραφήσεων και διαγνωστικών εξετάσεων.

Στον τόπο μας άν υπήρχαν μόνο οι γιατροί που μπήκαν μέσω πανελληνίων εξετάσεων δεν θα είχαμε πρόβλημα γιατί αυτοί έχουν επιλεγεί -έστω από ένα σύστημα που δεν είναι τέλειο- αλλά τέλως πάντων αποτελεί ένα γενικά δίκαιο σύστημα. Εδώ έχουμε τεράστια είσοδο γιατρών, που μεταγγράφονται στις ιατρικές σχολές από αμφίβολης ποιότητας πανεπιστήμια των Βαλκανίων και επίσης αθρόα είσοδο πτυχιούχων ιατρικών σχολής της ευρύτερης βαλκανικής επικράτειας. Πολλοί από αυτούς, μαθητές του 12-14 στο Λύκειο δεν θα μπορούσαν να γίνουν γιατροί σε καμμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Υπάρχουν βέβαια και ελάχιστες εξαιρέσεις, γιατί ποτέ δεν πρέπει να γενικεύει κανείς, αλλά οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Όταν πέφτει η ποιότητα και αυξάνει ο αριθμός επαγγελματιών, σε όλα τα επαγγέλματα, τότε προκύπτουν πάντοτε ζητήματα εμπορευματοποίησης, ηθικής παράβασης και κατάχρησης δικαιωμάτων. Δεν καταλαβαίνω γιατί στη χώρα μας επιλέγουμε αυστηρά τους πιλότους και τους καταδρομείς και δεν επιλέγουμε τους γιατρούς, που προορίζονται να φροντίζουν την υγεία μας.

«Ε.Ε.»: Γιατί η χώρα μας είναι πρώτη σε εκτρώσεις και σε καισαρικές; Είναι καθαρά θέμα οικονομικού συμφέροντος, ή κάτι άλλο;


- Το ζήτημα των εκτρώσεων σχετίζεται βέβαια και με ελλιπή πληροφόρηση και πολλές φορές άγνοια θεμάτων αντισύλληψης. Το ζήτημα της αυξημένης συχνότητας καισαρικών σχετίζεται άμεσα με οικονομικά συμφέροντα αλλά και με την συμπεριφορά ορισμένων γυναικολόγων, γιατί όπως καταλαβαίνετε τους είναι βολικό να προγραμματίζουν μια γυναίκα για καισαρική και να γλυτώνουν έτσι το ξεβόλεμα του αιφνίδιου αλλά φυσιολογικού τοκετού. Επίσης στην Ελλάδα πολλές γυναίκες πληρώνουν τεράστια ποσά σε μαιευτήρια ακόμη και για φυσιολογικό τοκετό επειδή έλκονται από τον ξενοδοχειακό χαρακτήρα της νοσηλείας. Στον υπόλοιπο κόσμο πολλές γυναίκες γεννούν στο σπίτι τους υπο την επίβλεψη μιας μαίας ή σε δημόσια ιδρύματα με ελάχιστο κόστος. Θα μπορούσε μια κρατική επιτροπή ελέγχου –κάτι, που δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ στον τόπο που ζούμε- να κλείνει ένα μαιευτήριο άν το ποσοστό των καισαρικών του ξεπερνά το παγκόσμια αποδεκτό ποσοστό.

«Ε.Ε.»: Γιατί η χώρα είναι η πρώτη χώρα σε ιατρικά φακελάκια; Όλοι οι ιατροί διαφωνούν με αυτό το ατόπημα, μα πολλοί τα παίρνουν κανονικά. Είναι έτσι;

- Δυστυχώς ο λαός μας δεν μπορεί να ξεφύγει από την νοοτροπία «μπαχτσίσι» και θεωρεί, ότι πληρώνει κάτι παραπάνω, για να γίνει η δουλειά του. Αν υπήρχαν αυστηρές ποινές και σοβαρές κυρώσεις το φαινόμενο θα είχε εξαλειφθεί, άρα είναι πάνω από όλα ζήτημα ελέγχων. Γενικά βέβαια οι αμοιβές των γιατρών στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την μεγάλη ευθύνη και τα ακατάστατα ωράρια εργασίας ιδιαίτερα στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Πάρα πολλές φορές οι ασθενείς πέφτουν θύματα πανεπιστημιακών γιατρών επειδή έχουν λαγνεία με τη λέξη «καθηγητής». Πιστεύουν, ότι είναι καλύτερο να εξετάζονται από καθηγητές, επειδή έχουν μάθει να εκτιμούν -όχι το πρόσωπο, αλλά- τα γαλόνια, ένα κατάλοιπο του ραγιαδισμού. Σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο καθηγητής σημαίνει γιατρός που κάνει έρευνα, που δημοσιεύει εργασίες, που διδάσκει φοιτητές και μεταπτυχιακούς γιατρούς. Στην Ελλάδα οι πανεπιστημιακοί -με εξαιρέσεις πάντοτε- επιδίδονται συστηματικά σε ιδιωτικό επάγγελμα και αυτό αποτελεί και τον κύριο πόλο έλξης για να γίνει κάποιος στην Ελλάδα πανεπιστημιακός γιατρός.

Δεν είμαι σίγουρος, ότι οι καλύτερες αμοιβές γιατρών θα εξαλείψουν το φακελάκι, γιατί οι φακελάκηδες δεν ικανοποιούν ποτέ το στομάχι τους. Η μόνη λύση είναι η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης και η αναβάθμιση του ρόλου των Ιατρικών Συλλόγων στα ζητήματα ηθικής - δεοντολογίας.

«Ε.Ε.»: Η σύγχρονη χημική φαρμακευτική και οι Φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατηγορηθεί από πολλούς ιατρούς εκτός συστήματος και εναλλακτικούς θεραπευτές, ότι προωθούν την «επιχείρηση ασθένεια» μέσω των εμβολιασμών και των χημικών φαρμάκων, τα οποία ουσιαστικά δεν θεραπεύουν και το μόνο που κάνουν είναι να καταστείλουν προσωρινά τα συμπτώματα μίας ασθένειας. Μάλιστα εκκρεμεί μήνυση στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα των Φαρμακοβιομηχανιών κατά της ανθρωπότητας. Αληθεύουν αυτά;

- Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτε να αλλάξει από την πλευρά της Φαρμακοβιομηχανίας, οι άνθρωποι είναι έμποροι και προσπαθούν να πουλήσουν με κάθε δυνατό τρόπο χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να αποκτήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες ηθική και δεοντολογία. Τα κράτη και οι λειτουργοί της υγείας πρέπει να μάθουν να αμύνονται και να προστατεύουν τον ασθενή και τον πολίτη.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι οι φαρμακευτικές πολυεθνικές π.χ. γίνονται χορηγοί σε προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών, έτσι βοηθούν κάποιους να εκλέγονται και στη συνέχεια περιμένουν ανταπόδοση. Επίσης πολυεθνικές φαρμακευτικές γίνονται χορηγοί σε ερευνητικά προγράμματα κλινικών δοκιμών νέων φαρμάκων, φαρμακευτικές εταιρείες επιδοτούν τα ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημιακών γιατρών παγκοσμίως, έτσι εξαγοράζονται συνειδήσεις σε πολλά επίπεδα. Ακόμη και διοικητικά συμβούλια -συντακτικές ομάδες επιστημονικών ιατρικών περιοδικών με διεθνή εμβέλεια -αυτά που δημοσιεύουν την αφρόκρεμα των νέων κλινικών δεδομένων- έχει βρεθεί, ότι σχετίζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.

(Σ.σ.: βλ. Φαρμακοβιομηχανίες: Η παγκόσμια απειλή).
Μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο διαβλητή μπορεί να γίνει και η ιατρική έρευνα στις μέρες μας. Υπάρχουν βέβαια ελάχιστοι φωτεινοί και ανιδιοτελείς γιατροί, που εξακολουθούν να τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη και αγωνίζονται -περιθωριοποιημένοι από το ιατρικό κατεστημένο- προκειμένου να βοηθήσουν τον πάσχοντα άνθρωπο.

«Ε.Ε.»: Γιατί έχουν υποχωρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο οι ελαφρύτερες επιδημικές ασθένειες (τύφος, λιμοί, ελονοσία, αφροδίσια κ.ά.), από βαρύτερες και πιο θανατηφόρες ασθένειες (ασθένειες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, εγκεφαλοπάθειες, καρδιακά, καρκίνοι κ.ά.). Πολλοί εναλλακτικοί θεραπευτές, αλλά και κάποιοι συνάδελφοί σας κατηγορούν την υπερβολική χρήση των φαρμάκων και των χειρουργείων και πως ότι με την καταπίεση των βίαιων αυτών μεθόδων οι ασθένειες και γενικά η παθολογία της ανθρωπότητας πέρασε σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Γι’ αυτό εμφανίζονται αυτές οι ανίατες πλέον ασθένειες. Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

- Θα πρέπει να σκεφτούμε, ότι σήμερα μπορούμε ευκολότερα να βάλουμε διάγνωση σε χρόνια νοσήματα, που πριν από 50 χρόνια δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς είναι. Υπάρχει μια έξαρση σε ανίατα χρόνια νοσήματα, υπάρχει αύξηση της συχνότητας του καρκίνου σε νεώτερες ηλικίες π.χ. μεγάλη έξαρση καρκίνου σε παιδιά. Ίσως όλα αυτά σχετίζονται με το σύγχρονο άρρωστο γενικά περιβάλλον, τροφές φαρμακωμένες, νερό φαρμακωμένο, αύξηση ακτινοβολιών αλλά και ψυχοκοινωνικών παραμέτρων, όπως η διάλυση της οικογένειας, το αφόρητο εργασιακό στρες, η ανεργία, η έλλειψη κοινωνικής στήριξης, η επιδημία της κατάθλιψης.


Το βέβαιο είναι, ότι η κοινωνία μας δεν προσπαθεί να βελτιώσει όλους αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά στρέφει τον πάσχοντα άνθρωπο προς την λήψη φαρμάκων και μηχανικών ιατρικών παρεμβάσεων. Δεν υπάρχει για παράδειγμα περίπτωση να επισκεφθεί κάποιος ένα ψυχίατρο και να μην του δώσει ο ψυχίατρος κάποιο φάρμακο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθεί προληπτικά κάποιος ασυμπτωματικος ασθενής έναν γιατρό και να μην υποβληθεί σε μυριάδες άχρηστες διαγνωστικές εξετάσεις-με μόνο κριτήριο την τρομολαγνεία.


«Ε.Ε.»: Έχει γραφτεί και ειπωθεί επανειλλημένως, ότι οι Φαρμακοβιομηχανίες πιέζουν τους ιατρούς να πουλάνε τα προϊόντα τους (εμβόλια, χημικά φάρμακα) και να προωθούν έστω και για ψύλλου πήδημα τις χειρουργικές επεμβάσεις; Επίσης, ότι οι ιατροί έχουν γίνει ουσιαστικά φαρμακοπωλητές, με διάφορα μπόνους, κρυφούς μισθούς, ταξίδια, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις κ.ά.. Ισχύουν όλα αυτά;



- Όταν οι γιατροί δημιουργούν πολλαπλές εξαρτήσεις από την Φαρμακο-βιομηχανία, τότε είναι αυτονόητο, ότι συμβαίνουν όλα αυτά τα παραπάνω. Όπως εξήγησα και σε προηγούμενη ερώτηση σας μια από τις βασικές αιτίες του προβλήματος, στη χώρα μας κυρίως, είναι η πληθώρα των γιατρών με ανομοιογενή εκπαίδευση. Και περισσότερο επιρρεπείς στη σχέση τους με τη Φαρμακοβιομηχανία είναι όσοι έχουν ανεπαρκή ή αμφίβολη εκπαίδευση και πτυχία από χώρες δίχως ποιοτικό έλεγχο πτυχίων και ειδικεύσεων. Αντίθετα με ότι καλλιεργούν τα Μ.Μ.Ε. στο ευρύ κοινό, δηλαδή ότι χρειαζόμαστε δήθεν πολλούς γιατρούς, για να έχουμε καλύτερη υγεία, πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε λιγότερους γιατρούς και άριστα εκπαιδευμένους. Ο άριστα εκπαιδευμένος και άρτια βιβλιογρα-φικά πληροφορημένος γιατρός δεν μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα από την φαρμακευτική βιομηχανία.

(στην φωτογραφια διπλα ο Dick Cheney, φιλος του Donald Rumsfeld που κερδιζει δισεκατομμυρια απο τα εμβολια Tamiflu - εις υγειαν των κοροιδων που τα παραγγελνουν, και απο την Ελλαδα βεβαια).

«Ε.Ε.»: Πρόσφατα καταργήθηκε ο όρκος του Ιπποκράτη σε κάποια Ιατρικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και αντικαταστάθηκε με τον όρκο τουΜαϊμωνίδη, ενός Εβραίου ιατρού του περασμένου αιώνα. Πιθανόν να προωθηθεί και στην χώρα μας. Συμφωνείτε εσείς με αυτό;

- Εδώ και χρόνια ο όρκος του Ιπποκράτη δέχεται επίθεση από πολλαπλές ομάδες, αλλά και αρκετοί γιατροί παγκόσμια αγωνίζονται υπερ της μεγάλης αξίας του όρκου του Ιπποκράτη. Ο όρκος του Ιπποκράτη με σαφήνεια δίνει προτεραιότητα στην ηθική και την δεοντολογία στην άσκηση της ιατρικής, θεωρεί την άσκηση της ιατρικής ιερό καθήκον. Αν λυγίσει ο όρκος του Ιπποκράτη στην παγκόσμια ιατρική συνείδηση τότε αλλοίμονο μας, ο άνθρωπος θα μετατραπεί μαζικά σε πειραματόζωο των πολυθνικών και των συμφερόντων της βιομηχανίας της υγείας.

Δυστυχώς το ήθος δεν διδάσκεται ως προτεραιότητα και μέσα στις ιατρικές σχολές, όπως δεν διδάσκεται και η σωστή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς. Δυστυχώς το πρότυπο του επιτυχημένου γιατρού, που προβάλλεται και προτείνεται από τα ΜΜΕ δεν είναι του ανιδιοτελούς και ενάρετου λειτουργού του Ιπποκράτη αλλά εκείνο του ιδιοκτήτη βίλας στα βόρεια προάστια της Αθήνας, οδηγού πολυτελούς Καγιέν αυτοκινήτου και ιστιοπλοικού σκάφους.

«Ε.Ε.»: Ποια είναι η άποψή σας για τις εναλλακτικές θεραπείες; Ομοιοπαθητική, Βελονισμό, Ρεφλεξολογία κ.ά.;

- Κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες είναι ήδη αποδεκτές και διδάσκονται και σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Αρκεί να γνωρίζει κανείς την ποιότητα και την υπεύθυνη εκπαίδευση, που έχει κάνει όποιος εφαρμόζει εναλλακτικές θεραπείες. Πρέπει να προστατευόμαστε και από πιθανούς απατεώνες, που παρεπιδημούν ανησυχητικά μεταξύ μας περιφερόμενοι ως εναλλακτικοί.

«Ε.Ε.»: Πιστεύετε, ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν η Κλασική Ιατρική με τις εναλλακτικές θεραπείες;

- Νομίζω, ότι ο,τιδήποτε είναι προς το συμφέρον του ασθενούς πρέπει να γίνεται με προϋπόθεση την αντικειμενική πληροφόρηση και την ελεύθερη βούληση του ασθενούς. Όπου υπάρχουν ενδείξεις, ότι η εναλλακτική ιατρική βοηθάει, θα πρέπει η κλασική ιατρική να συνεργασθεί με την εναλλακτική.

Ο συνεργατης της «Ε.Ε.» Βασίλειος Μαυρομμάτης ειναι Ομοιοπαθητικός, μέλος του Σ.Ο.Ε. (Σύλλογος Ομοιοπαθητικών Ελλάδος). Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο σχετικός θόρυβος, ο Βασίλειος Μαυρομμάτης είχε αποκαλύψει το φιάσκο της υπόθεσης της νέας γρίππης στα άρθρα του: Από την απάτη της γρίππης των πτηνών, στην απάτη της γρίππης των χοίρων (28.4.2009) και H γρίππη του ψεύδους και ο χορός των δισεκατομμυρίων... (18.5.2009). Επίσης, σε μία σειρά άρθρων του έχει δείξει -μεταξύ άλλων- την επικινδυνότητα των Φαρμακοβιομηχανιών για την ανθρώπινη υγεία (βλ. π.χ.: Φαρμακοβιομηχανίες: Η παγκόσμια απειλή), καθώς και μία εναλλακτική ολιστική προσέγγιση για το τι είναι αρρώστεια (βλ.: Ασθένεια: Ο μοναδικός δρόμος για την ίαση και την υγεία). Ουσιαστικά οι θέσεις του κ. Μαυρομμάτη ταυτίζονται σε πολλά σημεία με τις απόψεις του κ. Δρίτσα.


bmavromatis@gmail.com
Βρείτε όλα τα άρθρα του κ. Βασιλείου Μαυρομμάτη, εδώ.

«Ελεύθερη Έρευνα» 14.9.2009
http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=858

http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/10/blog-post_1504.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου