Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ

Ο Πρόεδρος Obama επιβεβαίωσε την επί 4-δεκαετίες- παλαιά μυστική αντίληψη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να διατηρεί πυρηνικό οπλοστάσιο, χωρίς να επιτρέπει το άνοιγμά του στις διεθνείς επιθεωρήσεις, όπως είπε σε τρεις υπάλληλους εξοικειωμένους με αυτή τη κατανόηση.
Οι υπάλληλοι, στους οποίους μίλησε, υπό τον όρο ότι δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί όνομα, επειδή συζητούσαν ιδιωτικές συνομιλίες, είπαν, ότι ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε να διατηρήσει τη συμφωνία, όταν ο πρώτος (Ομπάμα) φιλοξένησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο τον Μάιο 2009.





Σύμφωνα με την κατανόηση, οι ΗΠΑ δεν θα πιέζουν το Ισραήλ να αποκαλύψει τα πυρηνικά του όπλα ή να υπογράψει τη πυρηνική συμφωνία, για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ), η οποία θα μπορούσε να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει, εκτιμάται σε (ύπαρξη) αρκετών εκατοντάδων πυρηνικών βομβών του.
Το Ισραήλ είχε εκνευριστεί από τον φόβο, ότι ο κ. Ομπάμα δεν θα συνεχίσει την κατανόηση του 1969, λόγω της ισχυρής στήριξης του για nonproliferation και προτεραιότητα για την πρόληψη, να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα το Ιράν. Οι ΗΠΑ και οι πέντε άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, σημείωσαν πρόοδο κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το Ιράν στη Γενεύη την Πέμπτη, όπου το Ιράν συμφώνησε κατ 'αρχήν να βγάλει από τη χώρα (Ιράν) κάποια καύσιμα που έχουν δυνατότητες για κατασκευή βόμβας και να ανοίξει τώρα διάπλατα τις διευκολύνσεις για τις διεθνείς επιθεωρήσεις.
Ο κ. Νετανιάχου (είπε) "αφήστε τα νέα για τη συνέχιση της ολίσθησης (των σχέσεων) ΗΠΑ-Ισραήλ. Συμφωνήθηκε τη περασμένη εβδομάδα, για μια παρατήρηση αποδεκτής μικρής ειδοποίησης". Του ζητήθηκε από το κανάλι του Ισραήλ 2, κατά πόσον υπήρξε ανησυχία, για την ομιλία του κ. Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζητώντας έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, αν θα ισχύει για το Ισραήλ.
"Ήταν απόλυτα σαφές από τα συμφραζόμενα της ομιλίας του, πως μιλούσε για τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν", είπε ο ηγέτης του Ισραήλ. "Θα ήθελα όμως να σας υπενθυμίσω ότι κατά την πρώτη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ομπάμα στην Ουάσιγκτον που τον συνάντησα, και μου ζήτησε να λάβω από αυτόν, έναν αναλυτικό κατάλογο των στρατηγικών αντιλήψεων που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα (των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ). Δεν ήταν τίποτε για κάτι που ζήτησα, και δεν ήταν τίποτε σημαντικό)για το ότι έλαβα [το εν λόγω έγγραφο]. "
Η αρχική (κορυφαία) πυρηνική συμφωνία (ΗΠΑ-Ισραήλ) επιτεύχθηκε σε συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου Νίξον με την ισραηλινή πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ, που άρχισε στις 25 Σεπτεμβρίου 1969. Ο Avner Cohen, συγγραφέας του βιβλίου "Το Ισραήλ και η βόμβα" και η ανεξάρτητη αρχή από την ισραηλινή κυβέρνηση, για την ιστορία του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ, δήλωσε ότι είναι πολλά αυτά που τους επιφυλάσσει και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται παθητικά το καθεστώς πυρηνικών όπλων του Ισραήλ, όσο το Ισραήλ δεν έχει αποκαλύψει στο κοινό, την ικανότητά του να κατασκευάσει ή να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο".
Δεν υπάρχει επίσημη (δημοσιοποίηση) καταγραφής της συμφωνίας ή και οι ισραηλινές ουτε οι αμερικανικές κυβερνήσεις, αναγνώρισαν ποτέ δημοσίως την ύπαρξή της. Το 2007, ωστόσο, η βιβλιοθήκη Νίξον αποχαρακτήρισε (με ημερομηνία) 19 Ιουλίου 1969, ένα υπόμνημα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Χένρι Κίσινγκερ που έρχεται πιο κοντά στην άρθρωση της πολιτικής των ΗΠΑ για το θέμα. Με το σημείωμα αυτό λέει, "Αν και θα μπορούσαμε να προτιμούσαμε να σταματήσει η πραγματική ισραηλινή κατοχή, αυτό που πραγματικά θέλουμε τουλάχιστον, μπορεί να είναι μόνο για να κρατήσει η ισραηλινή κατοχή από το να καταστεί συνήθης διεθνής πραγματικότητα."
Ο κ. Cohen δήλωσε την απορρέουσα πολιτική ήταν το ισοδύναμο του "δεν ζητούν, δεν λέμε".
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ζήτησε να επαναβεβαιώσει την κατανόηση εν μέρει, λόγω της ανησυχίας, ότι το Ιράν θα επιδιώξει να αποκαλυφθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις. Το Ιράν έχει κατηγορήσει συχνά τις ΗΠΑ, πως έχουν διπλό πρότυπο με το να μην αντιταχθούν στο οπλοστάσιο του Ισραήλ.
Ο κ. Cohen δήλωσε ότι η επαναβεβαίωση (της Αμερικάνικης κατανόησης) και το γεγονός ότι ο κ. Νετανιάχου ζήτησε και έλαβε εγγράφως αυτή την αντιμετώπιση, υποδεικνύουν ότι "δεν φαίνεται μόνο ότι δεν υπάρχει κοινή κατανόηση του τι είχε συμφωνηθεί το Σεπτέμβριο του 1969, αλλά είναι επίσης προφανές ότι ακόμη και οι σημειώσεις των δύο ηγετών ενδέχεται να μην υπάρχουν πλέον. Σημαίνει ότι Νετανιάχου ήθελε να έχει κάτι γραπτό που σημαίνει ότι (συνεχίζεται) η κατανόηση. Επιβεβαιώνει επίσης την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα ένας εταίρος στην πολιτική αδιαφάνεια του Ισραήλ, για τα πυρηνικά του".
Ο Jonathan Peled, ένας εκπρόσωπος για την ισραηλινή Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως έκανε και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Η μυστική συμφωνία θα μπορούσε να υπονομεύσει το στόχο της διοίκησης του Obama σε έναν κόσμο που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ειδικότερα, θα μπορούσε να θίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να θέσουν σε ισχύ τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και τη Συνθήκη και το σχάσιμο υλικό Cutoff, δύο συμφωνίες που οι διοικήσεις των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι πρέπει να ισχύουν για το Ισραήλ στο παρελθόν, η απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και η παραγωγή του υλικού για όπλα.
Μια πηγή της Γερουσίας, εξοικειωμένη (ειδικευμένη) με την επαναβεβαίωση Μαΐου (2009 από τον Ομπάμα), η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε, "Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος έδωσε δεσμεύσεις ότι, από πολιτικής απόψεως δεν είχε άλλη επιλογή από το να δώσει (τη κατανόησή του) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Εντούτοις, αυτό θέτει ουσιαστικά σε αμφισβήτηση, κάθε τμήμα της προεδρικής agenda.The nonproliferation του προέδρου του Ισραήλ έδωσε μια μορφή συνθήκης ΝΡΤ να βγει από τη φυλακή (από τα απόρρητα) χωρίς κάρτα (χωρίς φανερή έγκριση) "
Ο Daryl Kimball, εκτελεστικός διευθυντής σύνδεσης του ελέγχου των εξοπλισμών, είπε ότι αυτό το βήμα ήταν λιγότερο επιβλαβές για την πολιτική των ΗΠΑ είπε:
"Νομίζω ότι είναι το par για την πορεία που οι δύο επόμενοι ηγέτες των ΗΠΑ και το Ισραήλ θα ήθελαν να διευκρινίσουν τις προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεών τους για το θέμα αυτό».
Ωστόσο, ο κ. Kimball πρόσθεσε: «Θα ήθελα με κάθε σεβασμό να διαφωνήσω με τον κ. Νετανιάχου. Η ομιλία του Προέδρου Obama και το Ψήφισμα 1887 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από μυστικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα είναι συνεπής με τον δεδηλωμένο στόχο του Ισραήλ για την επίτευξη μιας Μέσης Ανατολής χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής. Με το μήνυμα του Ομπάμα είναι ίδιες οι ευθύνες και ο nonproliferation αφοπλισμός πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη και δεν είναι λίγα. "
Το Ισραηλινό πυρηνικό δόγμα είναι γνωστό ως «Ο Μακρύς Διάδρομος". Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραήλ θα αρχίσει να εξετάζει τον πυρηνικό αφοπλισμό μόνο μετά την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης από όλες τις γειτονικές χώρες, που είναι επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση, και δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη των πυρηνικών προγραμμάτων αλλά και των χημικών και βιολογικών οπλοστασίων. Το Ισραήλ θεωρεί ότι τα πυρηνικά του όπλα, είναι εγγύηση για την ύπαρξή του, σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας, είπε ότι ελπίζει, πως η διοίκηση Ομπάμα δεν θα παραχωρήσει πάρα πολλά υπέρ του Ισραήλ.
"Ελπίζουμε ότι το τίμημα για τις εν λόγω παραχωρήσεις θα είναι η Ισραηλινή υπογραφή συμφωνίας για την Συνθήκη πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών και της Συνθήκης για το σχάσιμο του υλικού Cutoff, καθώς και την αποδοχή (από το Ισραήλ) του μακροπρόθεσμου στόχου, για μια Ελεύθερη Ζώνη στη Μέση Ανατολή από Όπλα Μαζικής Καταστροφής" προσθέτοντας: "Σε αντίθετη περίπτωση, η διοίκηση Ομπάμα κατέβαλε βαρύ τίμημα, δεδομένης της εστίασης του για Εναν Κόσμο Χωρίς Πυρηνικά Όπλα".

ΠΗΓΗ http://avragioz.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου