Καλό το παραμύθι, αλλά χωρίς... δράκο!
Προσπάθεια αποδόμησης του ρόλου της δέχεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ίσως στο κρισιμότερο χρονικό σημείο της νεότερης ιστορίας της χώρας. Η επαναλαμβανόμενη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν τη δράση της, μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί από τους αναγνώστες των ημερήσιων εφημερίδων που ανέλαβαν την «εργολαβία επίθεσης», ως καλοσχεδιασμένη στρατηγική επίθεσης σε έναν θεσμό που αφορά την ασφάλεια του κράτους.
Δεν γνωρίζω εάν και κατά πόσο ευσταθούν όλα τα γραφόμενα του συντάκτη του πρόσφατου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», αλλά με μεγάλη ευκολία μπορώ να καταθέσω πως όταν η φαντασία οργιάζει τότε μπορεί να γραφεί ένα πολύ καλό σενάριο ή μία πάρα πολύ καλή φαρσοκωμωδία.
Η εμπλοκή πραγματικών γεγονότων με φανταστικά σενάρια, σαφέστατα καλύπτει τις ανάγκες του οποιουδήποτε «ρεπορτάζ», που όμως συμβαίνει κατ’ επανάληψη απέναντι στην συγκεκριμένη υπηρεσία και μόνο σε κρίσιμες χρονικές περιόδους. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να γράφει κανείς «παραμυθάκια». Και εάν μάλιστα έχει δει προσφάτως και μερικές χολυγουντιανές παραγωγές με πράκτορες, υπηρεσίες και όλα τα συναφή, το «σενάριο» βγαίνει με ταχύτητα καταρράκτη! Και η ζημιά που επιφέρει δεν μπορεί να αναστραφεί…
Μπορεί άραγε ο συντάκτης αυτών των θλιβερών άρθρων να αποδείξει το αληθές των γραφομένων του; (γιατί είμαι σίγουρος πως θα επικαλεστεί το «δημοσιογραφικό απόρρητο»;)
Μπορεί άραγε να εξηγήσει τους λόγους που τον ανάγκασαν να κάνει το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ»; Εάν σκεφθούμε πως αυτή την περίοδο έχουμε και πάλι φωτιές (σχετικά με τις προηγούμενες φωτιές είχε αποδειχθεί από την ΕΥΠ πως οι «νέρωνες» ήταν μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών), έχουμε επίσης μία σοβαρή ανακριτική περίοδο με προσεκτικές έρευνες γύρω από τη δράση τούρκων πρακτόρων στη Θράκη (και όχι μόνο)…
Μπορεί άραγε ο κειμενογράφος (γιατί περί αυτού πρόκειται…) να μας εξηγήσει γιατί ποτέ δεν έκανε ενδελεχείς έρευνες για τα δημόσια έργα και συγκεκριμένα για τους αναδόχους αυτών των έργων και τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και όλες τις οικονομικές (και όχι μόνο) δραστηριότητες που αναπτύσσουν στον Ελλαδικό (και όχι μόνο) χώρο;
Προσωπικά, κρατώ πολλές αμφιβολίες τόσο για το αληθές, όσο και για την αντικειμενικότητα του «κειμένου» αυτού που επιτίθεται στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να παραγνωρίσω το σημαντικό γεγονός, πως η ΕΥΠ παρακολουθείται! Και μάλιστα στενά, από δημοσιογράφους ή όπως αλλιώς μπορείτε εσείς να τους χαρακτηρίσετε. Και αναρωτιέμαι: Είναι νόμιμη ενέργεια η παρακολούθηση της δράσης μίας υπηρεσίας που είναι τόσο σημαντική για την ασφάλεια της χώρας; Ή μήπως δεν παρακολουθείται η υπηρεσία και απλά γράφονται ασύστολα ψεύδη εις βάρος προς ικανοποίηση των συντακτικών ή ό,ποιων άλλων αναγκών*;
Εν πάσει περιπτώσει, εάν αυτά που έχει γράψει ο συντάκτης αυτού του (θλιβερού) άρθρου αποτελούν πραγματικά γεγονότα, τότε ή υπάρχει ανικανότητα στην Ε.Υ.Π. ή υπάρχει «ρουφιάνος» που μεταφέρει πληροφορίες που βλάπτουν την ίδια του την εργασία. Και στις δύο περιπτώσεις μάλλον η Ε.Υ.Π. θα πρέπει να ελέγξει εξονυχιστικά το διοικητικό της προσωπικό και τις πιθανές σχέσεις υπαλλήλων της με τον δημοσιογραφικό κόσμο… (δεν αφήνω υπονοούμενα, αλλά είναι δυνατόν ένας σύζυγος – δημοσιογράφος να εκμαιεύσει πληροφορίες από την σύζυγο – διοικητική υπάλληλο στην Ε.Υ.Π., πληροφορίες για κάποιο ρεπορτάζ, απειλώντας την συνέχιση του γάμου μέσω διαφόρων οικονομικών ή άλλων επαγγελματικών του προβλημάτων;)
Η επίθεση (γιατί περί αυτού πρόκειται όσο και αν θέλει να το διακωμωδήσει το θέμα ο συντάκτης - κειμενογράφος) προς την Ε.Υ.Π., ίσως θα πρέπει να ελεγχθεί από τον νέο Διοικητή της (ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρώην Εισαγγελέας) και να αντιμετωπισθεί επιτέλους με σοβαρότητα και να χτυπηθεί στη ρίζα του το φαινόμενο κατά το οποίο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να σεναριογραφεί ατιμωρητί εις βάρος μίας υπηρεσίας που ασχολείται με την εθνική ασφάλεια.
Και για να κλείσω το θέμα, θα ήθελα να πω στον περιχαρή δημοσιογράφο – κειμενογράφο του ρεπορτάζ των «Νέων»: Αποδείξεις αγαπητέ, ειδάλλως, καλό το παραμύθι, αλλά χωρίς «δράκο» δεν λέει…
Το σχετικό κείμενο της εφημερίδας «Τα Νέα»
Σενάρια ταινίας γκαφατζήδων κατασκόπων θυμίζουν πολλά κατορθώματα της ελληνικής υπηρεσίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
NEA Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών δίνοντας στοιχεία για τη δράση πράκτορα και αυτά αναρτώνται στο Ίντερνετ, ονόματα υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χοροεσπερίδες κατασκόπων με φωτογραφίες-σουβενίρ που θα μπορούσε να προμηθευτεί όποιος ήξερε σε ποια κέντρα διασκέδασης πραγματοποιούνταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας γκαφατζήδων κατασκόπων- κι όμως είναι η πραγματικότητα: τα τελευταία 30 χρόνια δεκάδες άκρως τρελές και απόρρητες ιστορίες έχουν αφήσει επιτελείς και στελέχη της ΕΥΠ με το στόμα ανοιχτό.
Πέρα από τα μεγάλα «αυτογκόλ», όπως η υπόθεση του «χρυσού» κατασκόπου Σταύρου Λάλα που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ενημέρωσε τους Αμερικανούς για τη δράση του ή την υπόθεση Οτζαλάν ή τις απαγωγές των Πακιστανών, οι ιστορίες... τρέλας της ΕΥΠ εμπλέκουν απολυμένους μετεωρολόγους, πράκτορες της CΙΑ, Ρουμάνες, υπόδικους - ακόμα και το ξύπνημα του Γέρου της Δημοκρατίας πριν ακόμα ξημερώσει επειδή η Κίνα προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή...
Ωστόσο, το «χιούμορ» των μυστικών μας υπηρεσιών δεν εξαντλείται στα τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων: ήδη εξαπλώνεται και στον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, στους όρους χρήσης του site αναγράφεται με ευδιάκριτους χαρακτήρες ότι εκτός από τους ελληνικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις «η χρήση του δικτυακού τόπου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπόκειται... στους εθιμικούς κανόνες και τα χρηστά ήθη»!
Αποποιείται ευθυνών. Ή ότι η ΕΥΠ «ουδεμία ευθύνη φέρνει, άμεση ή έμμεση για τυχόν ζημία (θετική ή αποθετική) που μπορεί να επέλθει σε οποιονδήποτε από τη χρήση του δικτυακού της τόπου ή/και στοιχείων που περιέχονται σε αυτόν ως προς την ορθότητα, πληρότητα και ακρίβεια αυτών», ενώ στις σελίδες του φιλοξενούνται προκηρύξεις έργων καθώς και ανακοινώσεις διαγωνισμών για σταδιοδρομία στη «μεγάλη των κατασκόπων σχολή». Ακόμη, στον τομέα του site με τίτλο «Συχνές ερωτήσεις», οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με φλέγοντα θέματα όπως: τι είναι πράκτορας (απάντηση σύμφωνα με το www. eyp.gr: «Πράκτορας είναι άτομο στρατολογημένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο, το οποίο εμπλέκεται σε επιχειρήσεις Μυστικής Δράσης και που τελεί σε γνώση του συγκαλυμμένου χαρακτήρα των ενεργειών του») και να εντρυφήσει στον άγνωστο κατασκοπικό όρο «Μυστική Δράση» («Μυστική δράση είναι το σύνολο των τεχνικών και μεθόδων για την εκπλήρωση μιας απόρρητης αποστολής, επιθετικής ή αμυντικής αντιμετώπισης των αντιπάλων, ανεξαρτήτως αντίδρασης από αυτούς», αναγράφει το site).
Γάμοι και μετατάξεις. Επίσης οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τι γίνεται όταν μέλη της ΕΥΠ παντρεύονται αλλοδαπούς:
«Δεν απαγορεύεται η σύναψη γάμου με αλλοδαπούς, ωστόσο οι υπάλληλοι της υπηρεσίας υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν σε αυτήν το πρόσωπο με το οποίο πρόκειται να τελέσουν μνηστεία ή γάμο, σύμφωνα με το άρθρο 46 παρ. 1 περ. γ του ΠΔ 360/92. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι σε περίπτωση που η τέλεση γάμου γίνεται με πρόσωπο που κρίνεται από την Υπηρεσία επικίνδυνο από πλευράς εθνικής ασφάλειας, επιτρέπεται η μετάταξη του υπαλλήλου σε άλλη δημόσια θέση ή Υπηρεσία». Αλλά και γιατί ενώ οι απασχολούμενοι στην ΕΥΠ από νομικής άποψης είναι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν πολλά που τους διαφοροποιούν: «Είμαστε μία μικρή ομάδα ανθρώπων υπερήφανων για το έργο που μας έχει ανατεθεί.Μας ενώνει ο κοινός στόχος της προσφοράς στην πατρίδα και της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας. Μας χαρακτηρίζει επαγγελματισμός, αλλά και πνεύμα περιπέτειας, δημιουργικότητας και ανεξάρτητης σκέψης»...
«Η χρήση του δικτυακού τόπου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπόκειται... στους εθιμικούς κανόνες και τα χρηστά ήθη»!
Πράκτορες με ονοματεπώνυμο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!
Οκτώβριος 1991. Σε δύο φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (στις 15 και στις 22 του μηνός) αναφέρονται τα ονόματα και οι ειδικότητες περισσοτέρων από 400 πρακτόρων, οι οποίοι μετατάσσονταν από την ΕΥΠ προς υπουργεία, νομαρχίες, εφορίες, ταμεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΕΥΠ (1645/1986, άρθρο 11) «ατομικές διοικητικές πράξεις διορισμού, μετάταξης, μετάθεσης ή κάθε άλλης υπηρεσιακής μεταβολής οποιασδήποτε φύσης ή κατηγορίας που αφορά το προσωπικό της ΕΥΠ δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Κάποιοι είπαν ότι αυτή η γκάφα ολκής έγινε επίτηδες για να στοχοποιηθούν οι πρώην υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών και, φυσικά, να καούν για πάντα. Το πάθημα του 1991 δεν έγινε μάθημα: ουκ ολίγες φορές κατά τις χοροεσπερίδες των κατασκόπων στα «Δειλινά, τον «Δία» και τη «Φαντασία», υπήρχε και φωτογράφος που έβγαζε φωτογραφίες τους παρευρισκομένους, οι οποίοι κατά την έξοδό τους από τα κέντρα διασκέδασης μπορούσαν να τις αγοράσουν. Και στο Ίντερνετ.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη των 400 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία ταγματάρχη που εργαζόταν για λογαριασμό της ΕΥΠ και μάλιστα αναρτήθηκαν και στο Ίντερνετ. Ο συγκεκριμένος ταγματάρχης εξειδικευόταν στην υψηλή τεχνολογία και λόγω της πολυετούς πείρας του εθεωρείτο ιδιαιτέρως πολύτιμος για τις μυστικές υπηρεσίες.
Το πρώτο αυτογκόλ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπήκε όταν στην απάντηση του ερωτήματος του βουλευτή δόθηκαν όλες οι μεταθέσεις που πήρε ο ταγματάρχης, οι αλλαγές στα πόστα του αλλά και λεπτομέρειες για την ενασχόλησή του με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το δεύτερο αυτογκόλ σημειώθηκε όταν λίγες ημέρες μετά η απάντηση με τις λεπτομέρειες της σταδιοδρομίας του ταγματάρχη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Δάκτυλος κομμουνιστών στο δελτίο καιρού
1980: Ο μετεωρολόγος της κρατικής ραδιοφωνίας διαβάζει το δελτίο καιρού, που προμηνύει κακοκαιρία κατά τη διάρκεια των εμφυλιοπολεμικών εορτασμών στον Γράμμο και το Βίτσι. Και απολύεται... Λίγο καιρό μετά έγινε γνωστό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ- τότε Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών- είχε ερμηνεύσει τις προβλέψεις του ως «δάκτυλο των κομμουνιστών», που σκόπευε στη μη συμμετοχή του κόσμου και στους εορτασμούς... Και στήριξη Μπερίσα. Μία δεκαετία μετά, κατόπιν εντολών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στήθηκε ραδιοσταθμός στην Κέρκυρα που επιδόθηκε σε άκρατη προπαγάνδα εν όψει των ερχόμενων εκλογών για την ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, που οι ιθύνοντες της ΕΥΠ έβλεπαν ως καλύτερη λύση από την Ομόνοια. Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ξεχύθηκαν στην Αλβανία, όπου υπονόμευαν στους Βορειοηπειρώτες τους αντιπάλους του Μπερίσα. Και μετά το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε το θέμα των Τσάμηδων...
Ο Ανδρέας... τάισε τα παπαγαλάκια
Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ειδοποιείται από συνδικαλιστές του ΟΤΕ ότι το μυστικό τηλέφωνό του παρακολουθείται από την ΕΥΠ, μόλις λίγες ημέρες πριν από μία σημαντική συζήτηση στη Βουλή για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα απέναντι στην πολιτική του πατέρα Μπους, γνωστού φίλου του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Ο Παπανδρέου, μία ημέρα πριν από τη συζήτηση τηλεφωνεί στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αναστάσιο Πεπονή και του διαμηνύει να κρατήσει αμυντική στάση στη Βουλή την επομένη.Την ώρα που μιλούν οι δύο άντρες στο τηλέφωνο, άνθρωπος του Παπανδρέου πηγαίνει από το σπίτι του κ. Πεπονή, τον καλεί στην Εκάλη και έπειτα από λίγη ώρα βρίσκονται από κοντά όπου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ του δίνει τις πραγματικές οδηγίες για τον χειρισμό την υπόθεσης. Τα «παπαγαλάκια» της ΕΥΠ σφύριξαν αυτά που είχαν ακούσει στο παρακολουθούμενο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα την πλήρη ήττα Μητσοτάκη όταν, κατόπιν των εντολών Παπανδρέου, αποκαλύφθηκαν επιστολές Μπους, non papers και άλλο υλικό που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Ροζ ιστορίες με συνταγματάρχη και... στρατιωτικό ρεπερτόριο
Μέσα δεκαετίας ΄90. Συνταγματάρχης που υπηρετεί στην ΕΥΠ γνωρίζει εκτός υπηρεσίας όμορφη Ρουμάνα, με την οποία έχει σειρά ραντεβού σε μικρό διαμέρισμα.
Σε διαφορετικό τμήμα από αυτό που υπηρετεί ο συνταγματάρχης κυκλοφορεί ότι η εν λόγω Ρουμάνα- για την οποία δεν είναι γνωστό ότι συναντιέται με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο- είναι κατάσκοπος, ενώ σε άσχετη χρονική στιγμή οι μυστικοί την εντοπίζουν να μεταφέρει στολή του Ελληνικού Στρατούπού αλλού;- στο μικρό διαμέρισμα, το οποίο και παγιδεύουν. Οι πράκτορες προετοιμάζονταν για «μεγα-εξάρθρωση» κατασκοπικού κυκλώματος, όμως το υλικό από την παρακολούθηση του διαμερίσματος δεν... συμφωνούσε με τις προσδοκίες τους: στο ερωτικό της ρεπερτόριο με τον συνταγματάρχη η Ρουμάνα είχε εντάξει και ρόλους με στρατιωτικές στολές, κάτι που όπως ανακάλυψαν αργότερα οι πράκτορες είχε κάνει και με άλλους αξιωματούχους από άλλες χώρες. Αν και όπως ειπώθηκε η αλλοδαπή προσπαθούσε να αποσπάσει πληροφορίες από τον συνταγματάρχη, η υπόθεση έκλεισε χωρίς πολλά- πολλά. Παρόμοια υπόθεση είχε ξανασυμβεί στην ΕΥΠ τη δεκαετία του 1980: πρακτόρισσα που παρακολουθούσε τα τηλέφωνα Τούρκου κατασκόπου δέχθηκε τα βέλη του έρωτα, με αποτέλεσμα να μη δίνει και τόσο συχνά αναφορές για τη δράση του όσο προχωρούσε η σχέση τους. Η ερωτευμένη ΕΥΠατζού εντοπίστηκε από κοριούς που είχαν τοποθετήσει άλλοι Έλληνες πράκτορες στο σπίτι του Τούρκου κατασκόπου.
Ο υπόδικος που αγάπησαν...
Ήταν πριν από 8 χρόνια όταν αποκαλύφθηκε ότι υπόδικος υπό τις εντολές της ΕΥΠ πωλούσε όπλα με πομπούς για να οδηγηθούν οι πράκτορες σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ένα από τα όπλα βρέθηκε στην Αθήνα, το άλλο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ρουκέτες εντοπίστηκαν σε κάδο απορριμμάτων στου Γκύζη. Ο υπόδικος είχε παραδεχθεί ότι ενώ δρούσε για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών έκανε φόνοπροφυλακίστηκε 18 μήνες- ενώ πιάστηκε το 2001 για ληστεία. Σε αυτό τον άνθρωπο έδωσε όπλα η ΕΥΠ...
http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_2468.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου