Με τον αέρα της περιφερειακής υπερδύναμης- που αποτελεί το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής- η Αγκυρα συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, έχοντας ντε φάκτο καταργήσει το περιώνυμο θερινό μορατόριουμ για τις στρατιωτικές ασκήσεις.
Και είναι τουλάχιστον αφελής η αντίληψη που επικρατεί στην Αθήνα ότι οι προκλήσεις αυτές αποτελούν παιχνίδια των τούρκων στρατηγών εις βάρος του κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της γνωστής διελκυστίνδας για την εξουσία.
Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι, μετά την αρνητική στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του νέου υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, ο οποίος διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και σοβαρή θεωρητική κατάρτιση, έχει χαράξει νέα γραμμή με στόχο να καταστήσει τη χώρα μια ισχυρή δύναμη απαραίτητη για τη γενικότερη ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Ετσι στο τέλος θα είναι οι Ευρωπαίοι που θα έχουν την ανάγκη της Τουρκίας και όχι η Τουρκία την ανάγκη της Ευρώπης.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να επιδείξει την ισχύ της απέναντι στην Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι έτοιμη να οδηγήσει τα πράγματα σε θερμό επεισόδιο. Γι΄ αυτό και υποβίβασε αμέσως τις ανόητες ενέργειες των τούρκων δημοσιογράφων στο νησί της Ρω, οι οποίοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν τα νέα Ιμια.
Οι συνεχιζόμενες όμως παραβιάσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και τη γύρω περιοχή θέλουν να επιβάλουν τη γνωστή θεωρία των γκρίζων ζωνών, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα ανήκουν μόνον όσα νησιά αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες με τις οποίες παραχωρήθηκαν. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι βορείως της Δωδεκανήσου δεν έχει υπογραφεί συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο κάποτε θα πρέπει να διευθετηθεί, αλλά, ως γνωστόν, οι 44 ελληνοτουρκικές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο δεν έχουν καταλήξει πουθενά, διότι προφανώς δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για να υπάρξει λύση, ενώ παραμένει εκκρεμές το ζήτημα της διαφοράς μεταξύ των 10 μιλίων του εθνικού εναερίου χώρου και των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η Αγκυρα αισθάνεται ιδιαίτερα ισχυρή την περίοδο αυτή καθώς έχει εξασφαλίσει την εντυπωσιακή στήριξη της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, ενώ συνεχίζει να παίζει έναν ρόλο-κλειδί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τις μεσολαβητικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Οπως απέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν η Ρωσία έχει επιλέξει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο για την προώθηση της ενεργειακής της πολιτικής, ενώ η νέα πολιτική Ομπάμα καθιστά την Τουρκία απαραίτητο συνεργάτη για τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στο Αφγανιστάν.
Αυτή την ισχυρή Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε μια περίοδο όπου έχει βυθισθεί στην εθνική της μιζέρια και ο διεθνής της ρόλος έχει συρρικνωθεί δραματικά. Αντί λοιπόν να ακούγονται και πάλι τα γνωστά ατελέσφορα εθνικοπατριωτικά τροπάρια καλό θα ήταν, με συγκεκριμένες ενέργειες, να βελτιωθεί η διεθνής εικόνα της χώρας. Διότι, όπως όλα δείχνουν, στη σημερινή εποχή μόνον οι ισχυροί μπορούν να επιβιώσουν.
Kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου