Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ο Δαλάι Λάμα και οι πανθρησκειακές του προσευχές


Ο εξόριστος Βουδιστής πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Dalai Lama, κατά την γνωστή του συνήθεια, έκανε επισκέψεις (υπό την συνοδεία βέβαια, φωτογράφων κλπ) σε διάφορους «θρησκευτικούς χώρους», στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου μεταξύ άλλων «χώρων» επισκέφτηκε και την ρωμαιοκαθολική εκκλησία της «Ιεράς Καρδίας του Ιησού», στην οποία και "προσευχήθηκε".

Στην φωτογραφία ο Δαλάι Λάμα δείχνωντας έναν Εσταυρωμένο.


Για την είδηση πρώτο έκανε αναφορά το blog «ΑΚΤΙΝΕΣ».


Κατά την επίσκεψη του στην Ινδία, που έγινε με αφορμή την 50ή επέτειο από την εξορία του στην Ινδία, ο Δαλάι Λάμα επισκέφθηκε διάφορους «θρησκευτικούς χώρους» ( Εβραίων, Ινδουιστών, Σούφι κ.α) όπου προσευχήθηκε σε όλους και μίλησε για την ειρήνη στην Ινδία και την ευτυχία του λαού της.


Παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη του Λάμα στους διάφορους «θρησκευτικούς χώρους»

























Το 2001 ο Δαλάι Λάμα επισκέφτηκε την φημισμένη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της «Our Lady of Fátima», στην ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Ο Λάμα άφησε λουλούδια στα πόδια του αγάλματος της Παναγίας και μίλησε για «ειρήνη». Στην φωτογραφία, βέβαια, αν προσέξετε, (και όπως αναφέρει και το ρωμαιοκαθολικό site http://www.traditioninaction.org,) ο Λάμα στέκεται σε στάση προσευχής (;), αλλά πίσω από το άγαλμα της Παναγίας.


Τον Οκτώβριο του 2004, ο Δαλάι Λάμα έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές στον Καθεδρικό ρωμαιοκαθολικό Ναό στο Mexico City, όπου τιμήθηκε από τον Καρδινάλιο Rivera Carrera.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.

.






















Η «Αυτού Αγιότης» Δαλάι Λάμα είναι ο ηγέτης του Θιβετιανού Βουδισμού.

Ο Δαλάι - Λάμα ήταν μέχρι το 1950 ο πολιτικός αρχηγός του Θιβέτ. Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει στη γη τη ζωντανή ενσάρκωση του Βαδισάτβα Αβαλοκιτέσβαρα, που είναι μια από τις μορφές του Βούδα και συγκεκριμένα η μορφή του ελέους.

Tenzin Gyatso είναι το πραγματικό όνομα του14ου Δαλάι Λάμα, ο οποίος γεννήθηκε το1935.


Παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο της Τάνιας Παλαμίδη, «Δαλάι Λάμα, ένας ηγέτης με πολύ υψηλές διασυνδέσεις», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στις 28 Απριλίου 2008.


Μετά τον Πάπα Βενέδικτο, ο 14ος Δαλάι Λάμα του Θιβέτ, Τεντζίν Γκιάτσο, είναι ο αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος θρησκευτικός ηγέτης στη Δύση.

Ωστόσο, πίσω από το αγγελικό πρόσωπο ενός σύγχρονου φιλοσόφου, πολλοί βλέπουν έναν ριψοκίνδυνο πολιτικό με στρατηγικές συμμαχίες σε όλη τη Δύση.

Η μεγάλη προβολή του Δαλάι Λάμα από τη Δύση ως του αδιαφιλονίκητου εκπροσώπου του βουδισμού έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλά άλλα βουδιστικά δόγματα. Η αλήθεια είναι πως ο θιβετιανός βουδισμός είναι μια από τις ταχύτερα ανερχόμενες θρησκείες κυρίως στην Αμερική. Ο ζήλος των «νεοφώτιστων», που παράλληλα παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της θιβετιανής ανεξαρτησίας, έχει ως αποτέλεσμα την επισκίαση των υπολοίπων θρησκευτικών παραδόσεων. Το μεγάλο ρεύμα των βουδιστών ξεκίνησε από το Χόλιγουντ, όταν σημαντικός αριθμός ηθοποιών και σκηνοθετών ασχολήθηκε με το Θιβέτ.

Πρώτος υπήρξε ο Ρίτσαρντ Γκιρ, όπου μετά από ένα ταξίδι του στο Νεπάλ εγκατέλειψε τη χριστιανική πίστη των γονιών του και ενστερνίστηκε τον βουδισμό. Η γνωριμία του με τον Δαλάι Λάμα υπήρξε η αιτία που στράφηκε στον ακτιβισμό και συγκεκριμένα στην καταδίκη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας για την πολιτιστική καταστροφή του Θιβέτ. Τη δεκαετία του ’90, πολλοί συνάδελφοι του Ρίτσαρντ Γκιρ ακολούθησαν το παράδειγμά του και άρχισαν να εξερευνούν τους μύθους της χώρας του Σανγκρί Λα (μυθική ονομασία του Θιβέτ).

Ο Δαλάι Λάμα γρήγορα μετατράπηκε στον επίσημο γκουρού του Χόλιγουντ με δεκάδες υποστηρικτές όπως ο Στίβεν Σιγκάλ, η Ούμα Θέρμαν, ο Κιάνου Ριβς αλλά και οι σκηνοθέτες Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Μάρτιν Σκορτσέζε. Πέρα όμως από αυτούς που έχουν επιλέξει τον Δαλάι Λάμα ως πνευματικό καθοδηγητή, υπάρχουν χιλιάδες οπαδοί ενός ιδιόμορφου θρησκευτικού κράματος. Δανειζόμενοι πολλές φιλοσοφικές και τελετουργικές παραδόσεις του θιβετιανού βουδισμού, αλλά και του χριστιανισμού, δημιούργησαν ένα νέο θρησκευτικό κίνημα, τη λεγόμενη new age θρησκεία. Στους κόλπους αυτών των πιστών, ο Δαλάι Λάμα θεωρείται ένας νέος προφήτης.

Αν και σε κάθε ευκαιρία ο Τεντζίν Γκιάτσο απορρίπτει την αλλαξοπιστία και επιμένει στην παραμονή κάθε λαού στις "τοπικές του παραδόσεις", η ίδια του η φήμη προσελκύει συνεχώς νέους οπαδούς. Στις ομιλίες του δεν πέφτει καρφίτσα, ενώ το εισιτήριο κοστίζει μέχρι και 1.500 δολάρια. Σε μια εκδήλωση στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το 2003, η εμφάνιση του Δαλάι Λάμα συγκέντρωσε τόσες χιλιάδες ανθρώπους που θα ζήλευε ακόμη και ο Πάπας. Αλλωστε η βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης το 1989 τού έδωσε και τη νομιμοποίηση που χρειαζόταν για να θεμελιώσει το πρόσωπο του στη διεθνή σκηνή.

Από τη μέρα που η Δύση αγκάλιασε τον Θιβετιανό ηγέτη, η κινεζική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Προσπαθεί να προβάλει τη δική της εκδοχή για τον ρόλο του Δαλάι Λάμα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Θιβετιανών, κατηγορώντας τον για συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Το περιοδικό «Newsweek» δημοσίευσε το 1999 ένα ρεπορτάζ για τις υποτιθέμενες βρόμικες συναλλαγές του Δαλάι Λάμα με τη CIA και τις κατηγορίες που του επιρρίπτει το Πεκίνο. Μέχρι σήμερα το Πεκίνο τον αποκαλεί «πράκτορα της CIA».

Οι σχέσεις που διατηρεί μέχρι σήμερα ο Θιβετιανός ηγέτης με την Ουάσινγκτον δεν βοηθούν για να καθησυχαστούν οι Κινέζοι. Το 2007 ο πρόεδρος Μπους απένειμε στον Δαλάι Λάμα το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, την υψηλότερη αμερικανική διάκριση σε πολίτη, εξοργίζοντας το Πεκίνο, που διαμαρτυρήθηκε έντονα.


http://redskywarning.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου