Ραγδαίες παρασκηνιακές εξελίξεις
Κυβερνητική πηγή από αργά χθες το βράδυ μας είχε γνωστοποιήσει πως η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη πρόκειται να είναι και η τελευταία στην οποία θα προσέλθει με την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών.
Σε αυτή τη συνάντηση των δύο ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος το κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα αφορά την προετοιμασία της συνάντησής της κυρία Μπακογιάννη, την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουνσεν, που πρόκειται να επισκεφθεί προγραμματισμένα την Αθήνα και θα συναντηθεί τόσο με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, όσο κα τον πρωθυπουργό της χώρας.
Η πληροφορία «βόμβα», όμως, προσανατολίζεται προς την κυρία Μπακογιάννη, η οποία πιθανότατα με τον επερχόμενο ανασχηματισμό θα μετακινηθεί στο υπ' αυτής ζητηθέν, υπουργείο Εσωτερικών (χωρίς το Δημοσίας Τάξης) ενώ αναμένεται και μία σειρά εξελίξεων που αφορούν βασικά υπουργεία, μη οικονομικού χαρακτήρα…
Παρά τις διαρρέουσες «πληροφορίες», όμως, αδιακρίβωτο συνέχιζε να παραμένει μέχρι το πρόσωπο το οποίο θα χρεωθεί την "ηλεκτρική καρέκλα", στη φάση αυτή, του υπουργείου Εξωτερικών. Και θεωρείται πλέον «ηλεκτρική καρέκλα» η θέση αυτή λόγω των τεραστίων προβλημάτων, άλυτων θεμάτων και πιθανότατων επερχόμενων σοβαρότατων «χτυπημάτων» κατά της χώρας. Η κυρία Μπακογιάννη κατόρθωσε να σωρεύσει πλήθος προβλημάτων αλλά και να δημιουργήσει την χείριστη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό (αρκετοί πλέον δεν διστάζουν να συγκρίνουν την εξωτερική εικόνα της χώρας με αυτή που υπήρχε στο διάστημα της επταετούς δικτατορίας).
Η σοβαρότητα, πλέον, του υπουργείου Εξωτερικών απαιτεί πρόσωπο με ιδιαίτερα προσόντα, ικανότητες, με προσωπικότητα χαρισματική και δυναμική, που δεν θα διστάσει να συγκρουσθεί (το μάθημα του Ταγίπ Ερντογάν στο προ 9μηνου Παγκόσμιο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο ίσως θα έπρεπε να το έχει μάθει όχι μόνο η κυρία Μπακογιάννη, αλλά και οποιοσδήποτε αποφασίσει να ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική και την διπλωματία και κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθεί στα μαθήματα των σχολών Πολιτικών Τεχνών και Διπλωματίας) με το διεθνές «κατεστημένο» προκειμένου να ανακτήσει μέρος του χαμένου γοήτρου της χώρας (πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον πως η «περίοδος Μπακογιάννη» υπήρξε ως «μαύρη τρύπα» στην εξωτερική μας πολιτική και δημιούργησε πλείστα όσα προβλήματα δια της τάσεώς της να επιλέγει και να επιβάλει πρόσωπα αμφιβόλου ικανότητας…).
Ακούγεται, μέσα στις «διαρροές» πως δεν είναι απίθανο ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και σε συνδυασμό με έναν υπουργό αναπληρωτή για τη διαχείριση τρεχόντων θεμάτων να το συνδυάσει με την αμετάκλητη απόφαση του Μαξίμου να μεταβάλλει βασικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή της προοπτική.
Πολλοί, θεωρούν καθυστερημένη μία τέτοια παρέμβαση από τον κύριο Καραμανλή, ενώ δεν είναι λίγοι που μιλάνε για «απόπειρα διάσωσης της Ντόρας» για να μπορέσει να υπάρξει πολιτικό αύριο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η προσωπική θυσία του κυρίου Καραμανλή, όμως (εάν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο) έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, που απογοητευμένη, πλέον, διαπιστώνει πως «το Μητσοτακέϊκο βγαίνει λάδι» ενώ φέρει την κύρια και ίσως αποκλειστική ευθύνη για την γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης σήμερα (κάποιοι δεν διστάζουν να λένε πως όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Siemens και την «δωρεά» συσκευών που του έγινε, αναγκάζοντας την «οικογένεια Μητσοτάκη» να «αμολήσει τα σκυλιά» και να εκδικηθεί εκείνους που επέτρεψαν να «κακοποιηθεί πολιτικά» ο Κυριάκος).
Όλες οι πληροφορίες, πάντως, τείνουν σε ένα γεγονός στην περίπτωση σύντομου κυβερνητικού ανασχηματισμού: Η Ντόρα θα φύγει από το ΥΠΕΞ γιατί άρχισε να βλάπτει σοβαρά την προσωπική της πολιτική εικόνα!
Ελλάς… το μεγαλείο σου!!!
Κωνσταντίνος
http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_2730.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου