Το διαβάζω και δεν μπορώ να το πιστέψω. Ειλικρινά, μου είναι αδιανόητο να δεχτώ πως τον, πρώην ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γράψα, τον «έφαγε» η κυρία Μπακογιάννη επειδή πιέστηκε από την Τουρκία και τις ΗΠΑ! Και μάλιστα, ο λόγος ήταν φήμες που έλεγαν για επάνδρωση νησιών και νησίδων με άνδρες των ειδικών δυνάμεων (καταδρομείς)!!!
Η αντιπαράθεση, η οποία «διέρρευσε», αρχικά έγινε μεταξύ του πρώην ΓΕΕΘΑ και της υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα με τον πρωθυπουργό της χώρας κύριο Κώστα Καραμανλή. Η σκληρή «γραμμή Γράψα» δεν ήταν καθόλου αρεστή στην πολιτική ήπιων τόνων που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών και ουσιαστικά οδήγησε τον στρατιωτικό εκτός στρατεύματος.
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από το Υπουργείο Άμυνας όσο και από έμπειρους διπλωμάτες, αμερικανικά και τουρκικά διαβήματα κατέφθαναν σχεδόν καθημερινά στην Αθήνα και αφορούσαν την εγκατάσταση περίπου 1500 ανδρών των ειδικών δυνάμεων σε επιλεγμένες Ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο! Αυτή η επιλογή του κυρίου Γράψα έφερε και την κλιμάκωση της επιθετικότητας και των συνεχών παραβιάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο από την Τουρκική πλευρά. Φυσικά, ο στρατηγός Γράψας δεν ενεργούσε χωρίς να υπάρχει πρότερη συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΣ (στρατηγό Βούλγαρη) αλλά και με το ΥΠΕΞ και το Μαξίμου. Δηλαδή η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Καραμανλής ήταν όχι μόνο γνώστες της τακτικής Γράψα, αλλά και πλήρως σύμφωνοι με το σχέδιο άμυνας που προέτασσε ο αρμοδιότερος επί της άμυνας της Ελλάδας. Οι συνεχείς παρεμβάσεις μέσω των διαβημάτων, όμως, από την πλευρά της Άγκυρας αλλά και του αμερικανικού παράγοντα έφεραν τελικά σε «αμηχανία» το Μαξίμου, που αποφάσισε να αλλάξει «πρόσωπο» και να προχωρήσει στην καρατόμηση τόσο του Γράψα όσο και του Βούλγαρη, οι οποίοι αναπληρώθηκαν με αξιωματικούς που είναι λιγότερο της «δράσης» και περισσότερο του «διαλόγου».
Η αφορμή για την αποπομπή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δόθηκε από την «διαρροή» στο «Πρώτο Θέμα» της μετακίνησης των καταδρομέων στα Ελληνικά νησιά. Μία «διαρροή» που ήρθε την κατάλληλη στιγμή και που έλυσε τα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος μέσα σε διάστημα δύο περίπου εβδομάδων άλλαξε τον αρχηγό της ΕΥΠ αλλά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, παραγνωρίζοντας ίσως τον βαθμό επικινδυνότητας του όλου εγχειρήματος, σε ένα χρονικό κομβικό σημείο κατά το οποίο η προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας έχει φθάσει σε πρωτόγνωρο σημείο.
Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, μέσω των Τουρκικών ΜΜΕ, ουσιαστικά υπήρξε και η υπογραφή της καρατόμησης των δύο ικανότατων στρατηγών. Το παράδοξο είναι πως οι κρίσεις των ανωτάτων στρατιωτικών έγιναν σε περίοδο αυξημένης κρίσης και μάλιστα έγιναν επειδή διαμαρτυρήθηκαν οι γείτονες Τούρκοι!!! Η διαμαρτυρία τους αφορούσε ουσιαστικά την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας!!! Η αποστρατεία Γράψα και Βούλγαρη έγινε επειδή η Τουρκία αν και έχει επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, ταυτόχρονα δεν αποδέχεται την φύλαξη των Ελληνικών νησιών από τον στρατό της Ελλάδας!!!\
Θα μπορούσε να είναι μέχρι και ανέκδοτο, αλλά η αντικατάσταση αυτή δεν είναι για γέλια, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για τον αντικαταστάτη του στρατηγού Γράψα, τον πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο.
Η Τουρκία, μάλιστα, για να ξυπνήσει κακές μνήμες στο Μαξίμου, έστησε ένα σκηνικό «τύπου Ιμίων» στη νήσο Ρω και ουσιαστικά έφερε μπροστά στις τεράστιες ευθύνες τους την κυρία Μπακογιάννη και τον κύριο Καραμανλή. Με τις στρατιωτικές αποθήκες οπλισμού και πολεμοφοδίων να βρίσκονται σε μάλλον άσχημη κατάσταση (για λόγους οικονομίας), η Ελληνική κυβέρνηση πιέστηκε με την απειλή ενός θερμού επεισοδίου, πανομοιότυπου των Ιμίων και απειλήθηκε ουσιαστικά με την πιθανότητα να φορτωθεί μία ακόμη αποτυχία, εθνικού περιεχομένου αυτή τη φορά…
Η ένταση μεταξύ στρατηγού και υπουργού Εξωτερικών, που υπήρχε λόγω των πιέσεων τούρκων και αμερικανών, χτύπησε «κόκκινο» όταν σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» αναφέρθηκε πως «η «διαρροή» περί των Ελλήνων κομάντος για την μετακίνησή τους στα Ελληνικά νησιά, έγινε από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκμεταλλεύθηκε το γεγονός για να πιέσει και να υπονομεύσει μέσω νέας κλιμάκωσης τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή». Το ρεπορτάζ δεν γράφτηκε από κάποιο νεαρό τούρκο δημοσιογράφο, αλλά από τον καλύτερο του διπλωματικού ρεπορτάζ στην Τουρκία. Η πρόκληση ήταν μεγάλη για την κυρία Μπακογιάννη, η οποία έπρεπε να δεχθεί την αλήθεια του ρεπορτάζ ή να μεταθέσει τις ευθύνες στον στρατηγό Γράψα ως υπαίτιο της συγκεκριμένης «διαρροής». Η επιλογή, φυσικά, ήταν κατά του Γράψα και δεν άργησε το Μαξίμου να προχωρήσει στην οριστική απόφαση για την απόταξή του στρατηγού.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον τερματισμό της θητείας του κυρίου Γράψα, κύκλοι περί του υπουργείου Εξωτερικών άρχισαν να αναφέρουν πως «η νέα ηγεσία, του πτεράρχου Γιάγκου, έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που καλύπτουν τις ανάγκες και τα μηνύματα που εκπέμπονται και φυσικά δεν πρόκειται για άνθρωπο ο οποίος έχει ακαμψία στις απόψεις του».
Χαρακτηριστικό της ικανοποίησης των αμερικανών για τις αλλαγές που έγιναν χθες στο ανώτατο επίπεδο αξιωματικών του Ελληνικού στρατού είναι η παρακάτω δήλωση ανώτατου αμερικανού αξιωματικού: «Η συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο επιτελείων είναι υποδειγματική. Οι νέες επιλογές της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν όλα τα εχέγγυα για περεταίρω αναβάθμιση αυτών των σχέσεων με το βλέμμα στραμμένο προς το κοινό συμφέρον».
Μέσα σε ένα βράδυ, λοιπόν, κατά τα φαινόμενα αλλά και σύμφωνα με τα γενόμενα, χρειάστηκαν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί, προκειμένου να «ξεπεράσουν το εμπόδιο Γράψα» και να συνεχίσουν φυσικά οι Τούρκοι τις πιέσεις τους για την διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, όχι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά με τη διαμεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα. Παρατηρητές των εξελίξεων αυτών, δηλώνουν πως εάν η Ελλάδα συρθεί σε συζητήσεις με την Τουρκία σε θέματα για τα οποία αρμόδιο είναι το Διεθνές Δικαστήριο, τότε αυτόματα η χώρα μας θα έχει περάσει σε φάση «βουβής υποταγής» απέναντι στον Λευκό Οίκο αλλά και στην Άγκυρα.
Είναι άγνωστες οι σκέψεις που αυτή τη στιγμή γίνονται στο Μαξίμου και στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, αλλά μετά την πρώτη υποχώρηση και την καρατόμηση ενός αξιωματικού που σχεδίασε την καλύτερη δυνατή άμυνα της χώρας, μάλλον θα υπάρξει πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό δεν θα είναι τόσο μεγάλο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, όσο μεγάλο θα είναι αυτό που θα πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται Καραμανλής και Μπακογιάννη για το πολιτικό τους αύριο αλλά και την μεταξύ τους σχέση. Ίσως να μην γίνει καν θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αλλά είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο πως ο πόλεμος μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ έχει αρχίσει, εκτός αν… ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε καν τι συνέβη…
http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_07.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου