Δυτικό μποϊκοτάζ
Διχάζει πριν καν αρχίσει η διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού
Πληθαίνουν οι χώρες που ανακοινώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, υπό το φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για αντισημιτική κριτική, στοχοποίηση της Δύσης και θα τοποθετήσει τη θρησκεία πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα μποϊκοτάρουν τη διάσκεψη. Προς αποχή προσανατολίζεται και η Γερμανία, ενώ η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τη στάση της.
Τα Ηνωμένα Έθνη διοργανώνουν τη διάσκεψη στη Γενεύη σε μία προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές από την προηγούμενη διάσκεψη για το ρατσισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής το 2001. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχώρησαν από τη διάσκεψη εκείνη όταν οι αραβικές χώρες επιδίωξαν να χαρακτηρισθεί ο σιωνισμός ως ρατσισμός.
Πέραν της ανησυχίας για αντισημιτική κριτική και στοχοποίηση της Δύσης, αμηχανία και δυσαρκέσκεια προκαλεί το γεγονός ότι στο βήμα της διάσκεψης θα ανέβει ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έχει προβεί σε σειρά εμπρηστικών δηλώσεων κατά του Ισραήλ, αρνούμενος δημοσίως το Ολοκαύτωμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την Κυριακή την αποχή τους επικαλούμενες «υποκειμενική γλώσσα» στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης. Η Βρετανία από πλευράς της θα συμμετάσχει, αλλά όχι σε υψηλό επίπεδο, και οι διπλωμάτες της θα αποχωρήσουν από την αίθουσα εάν ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επαναλάβει τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ.
Το προσχέδιο έχει μεν γίνει πιο «ήπιο» συγκριτικά με την αρχική εκδοχή (έχει αφαιρεθεί οποιαδήποτε αναφορά στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή), ωστόσο κατ' απαίτηση χωρών της Μέσης Ανατολής παραμένει αναφορά στην πρόκληση θρησκευτικού μίσους, γεγονός που εκλαμβάνεται από πολλές δυτικές χώρες ως περιστολή της ελευθερίας του λόγου.
Η Ολλανδία χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το τελικό σχέδιο, τονίζοντας ότι κινδυνεύει να εκτρέψει τη διάσκεψη απο τους στόχους της. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Μαξίμ Βερχάγκεν δήλωσε ότι η διάσκεψη ψάχνει τρόπους να τοποθετήσει τη θρησκεία πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων και να βάλει το Ισραήλ μόνο του στον πάγκο του κατηγορουμένου.
Ως προς το Ισραήλ, έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι δεν θα παραστεί στη διάσκεψη, καλώντας όλες τις χώρες να μποϊκοτάρουν το «αντι-ισραηλινό δικαστήριο».
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι δήλωσε «συγκλονισμένη και βαθύτατα απογοητευμένη» από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συμμετάσχουν στη διάσκεψη.
«Αυτή η δυσκολία θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα του 2001» δήλωσε η Ναβί Πιλάι, η οποία εργάστηκε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να εξασφαλίσει την συμμετοχή των ΗΠΑ στην διάσκεψη για το ρατσισμό και τις διακρίσεις.
* Τις ευχές του προς τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τον ρατσισμό ώστε να εργαστούν μαζί, στο πνεύμα του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης με σκοπό το τέλος κάθε μορφής ρατσισμού και διάκρισης απέστειλε πάντως την Κυριακή ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'.
«Χρειαζόμαστε μία σταθερή και κοινή δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να εξαλείψουμε κάθε μορφή διάκρισης» δήλωσε ο Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος χαρακτήρισε την διάσκεψη του ΟΗΕ ως μία «σημαντική πρωτοβουλία εναντίον ενός αξιοθρήνητου φαινομένου».
«Η εκκλησία υποστηρίζει ότι μόνο η αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που δημιούργησε τον άνθρωπο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Θεού μπορεί να είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα δημιουργηθεί μία κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματα του» συμπλήρωσε ο Πάπας.
Newsroom ΔΟΛ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/04/2.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου