Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Το σχέδιο του Πούτιν που έσωσε τη Συρία

Τις δραματικές σκηνές που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2015 στη Μόσχα, όπου είχε μεταβεί ο Στρατηγός και Διοικητής των Ιρανών Φρουρών, Κ. Σουλεϊμανί, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Business Insider.
Ο Β. Πούτιν είχε αποφασίσει να σώσει τη Συρία με κάθε κόστος και ο κύβος ερρίφθη. Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κατέστρωσε το σχέδιο «Υ» για να σωθεί η Συρία από τα χέρια των Ισλαμιστών. Σοκαρισμένα τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν πλέον πως ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι εντυπωσιασμένοι αλλά και προβληματισμένοι γιατί φαίνεται πως η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο στη Συρία…

Το Business Insider έκανε λόγο για τρομακτική προβολή ισχύος της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής, ενώ τόνισε πως «η Ρωσία είναι πολύ πιο ισχυρή και τα οπλικά της συστήματα είναι πιο εκσυγχρονισμένα από ότι πίστευαν στη Δύση».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ, παραδέχτηκε ότι «η ρωσική αεροπορία αποδείχτηκε πολύ επαγγελματική»…

Πώς η Ρωσία έσωσε τη Συρία;

Το καλοκαίρι του 2015 ο Διοικητής των Ιρανών Φρουρών, Στρατηγός Oasem Soleimani πέταξε στη Μόσχα μεταφέροντας ένα δυσάρεστο μήνυμα: «Ο Συριακός στρατός κατέρρεε και το Ιράν δεν μπορούσε να το σταματήσει»! 
Έτσι, καταστρώθηκε το στρατηγικό σχέδιο «Υ». Έπρεπε να διαμορφωθεί μία περιοχή σε σχήμα «Υ» και να δημιουργηθούν οδοί μεταφοράς και ανεφοδιασμού για να επιβιώσει ο συριακός στρατός. Η βάση του «Υ» ήταν η Δαμασκός, η πρωτεύουσα των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. 
Στην περιοχή αυτή υπήρχε ο φόβος των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων Nusra Front και ISIS. 
Ο κορμός του «Υ» φθάνει στην Χομς και μετά εκτρέπεται προς τα αριστερά στο λιμάνι – κλειδί της Λαττάκειας. Το δεξί κομμάτι του «Υ» περνάει μέσα από τη Χάμα στο Χαλέπι, μία πόλη με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων πριν τον πόλεμο και η οποία είναι πλέον χωρισμένη στα δύο. 
Ο έλεγχος της επικράτειας που αντικατοπτρίζει αυτό το τεράστιο «Υ», μία περιοχή που ζει το 70% των κατοίκων της Συρίας, ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Ήταν ευάλωτη σε πολλά σημεία κλειδιά και οι ισλαμιστές είχαν κατορθώσει να πάρουν πλεονέκτημα.
  • - Η επαρχία Daraa νότια της Δαμασκού είναι μία γεωργική περιοχή που κατοικούν κυρίως Σουνίτες. Οι ισλαμιστές με την συνεργασία των σουνιτών, Ιορδανίας, ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσαν με κεραυνοβόλα επέλαση να καταλάβουν την πρωτεύουσα Δαμασκό και το παιχνίδι θα είχε τελειώσει για τον Συριακό Στρατό…
  • - Ο Στρατός του Ισλάμ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, έχει ισχυρά προπύργια βόρεια της Δαμασκού. Αν ξεκινούσε επέλαση προς τη Δαμασκό, η ήττα ήταν σίγουρη για τον Συριακό στρατό.
  • - Αν οι ισλαμιστές μπορούσαν να καταλάβουν και να κρατήσουν τις θέσεις τους σε Χομς και Quasyr στη μέση του «Υ», θα έκοβαν τις οδούς ανεφοδιασμού της Δαμασκού από το λιμάνι της Λαττάκειας.
  • - Αν οι ισλαμιστές οι οποίοι είχαν καταλάβει ολόκληρη τη βορειο-δυτική Ιντλίμπ τον περασμένο Απρίλιο, κινούνταν δυτικά από την Ιντλίμπ και καταλάμβαναν την Λαττάκεια, θα «έκοβαν» την Δαμασκό από το μεγάλο λιμάνι και συνεπώς ο ανεφοδιασμός σε πυρομαχικά, εξοπλισμό και τρόφιμα, θα έληγε.
  • - Αν οι ισλαμιστές μετακινούνταν από το νότιο Χαλέπι και έκοβαν το δρόμο από τη Χάμα, θα «στραγγάλιζαν» το Δυτικό Χαλέπι και συνεπώς θα καταλάμβαναν την μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Αυτό θα ήταν και το τέλος της Συρίας…
Κατά μήκος των δρόμων του «Υ» η πιο ισχυρή οργάνωση των ισλαμιστών ήταν η Al Qaeda της Συρίας, δηλαδή η Al Nusra η οποία είχε συμμαχήσει με τους ισλαμιστές του «Στρατού της Κατάκτησης» και τακτικά με ακόμη μικρότερες οργανώσεις…
Η CIA είχε στείλει αντιαρματικούς πυραύλους TOW μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Πολλά από αυτά τα όπλα έφτασαν στους ισλαμιστές της Al Nusra.

Όταν πήγε ο στρατηγός Soleimani στην Μόσχα, ο δρόμος από τη Χάμα στο Δυτικό Χαλέπι είχε χαθεί και το Χαλέπι θα έπεφτε στα χέρια των Ισλαμιστών. Η al Nusra είχε κάνει τεράστια πρόοδο καταλαμβάνοντας την al-Sheikh Miskin νότια της Δαμασκού και προετοιμάζονταν για τεράστια επίθεση στην πρωτεύουσα. Η Ιντλίμπ είχε πέσει και η Λαττάκεια ήταν ο επόμενος στόχος τους.

Όταν ο Β. Πούτιν έστειλε την αεροπορία μαζί με επίλεκτες μονάδες πεζοναυτών και Spetsnaz πρώτα είχαν επικεντρωθεί στην προστασία του κόκκινου «Υ» (που βλέπετε στον χάρτη). Κυρίως χτύπησε την al Nusra, πρωταρχική απειλή για τον Συριακό στρατό και τον FSA, ο οποίος είχε συμμαχήσει τακτικά σε πολλές περιοχές με την Al Nusra. Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την προστασία του «Υ». Ταυτόχρονα, όμως ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, γιατί η Ρωσική Αεροπορία δεν χτυπούσε μόνο το ISIS… 
Η απάντηση ήταν απλή: Εκτός από το Χαλέπι και μία μικρή περιοχή κάτω από τη Χάμα, το ISIS δεν αποτελούσε κίνδυνο για το «Υ». Κύρια απειλή ήταν η Al Nusra, FSA και οι σύμμαχοί τους…

Τι κατάφερε η Ρωσική Αεροπορία:

  • - Άνοιξε ο δρόμος από τη Χάμα προς το Δυτικό Χαλέπι, τελείωσε η πολιορκία αυτού του τμήματος της πόλης και απωθήθηκαν οι ισλαμιστές.
  • - Η Λαττάκεια έχει κατά 100% απελευθερωθεί με τον έλεγχο της Rabia και το λιμάνι διασφαλίστηκε. Στη βόρεια Λαττάκεια οι Τουρκμάνοι διαλύθηκαν και πάνω από 3.000 επέστρεψαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες για να σωθούν. Επόμενος στόχος είναι οι πόλεις Idlib και Jisr al Shughour οι οποίες μελλοντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ισλαμιστές για επίθεση στο λιμάνι της Λαττάκειας.
  • - Σε Χάμα και Χομς ενισχύθηκε ο Συριακός στρατός και διασφαλίστηκαν οι οδοί ανεφοδιασμού νότια της Δαμασκού.
  • - Χτυπήθηκε ανηλεώς η ισλαμιστική οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ», η Al Nusra και το ISIS γύρω από τη Δαμασκό, αναγκάζοντας τους ισλαμιστές των δύο τελευταίων οργανώσεων να αποσυρθούν από το μέρος της πρωτεύουσας που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ σκοτώθηκε και ο αρχηγός του «Στρατού του Ισλάμ», Zahran Alloush. Κτυπήθηκαν οι ισλαμιστές της Al Nusra αι FSA στην Deraa και ο Συριακός στρατός επανεκατέλαβε την πόλη – κλειδί al Sheikh Miskin.
Και η επέλαση συνεχίζεται…

Πηγή εφημ. «Ελεύθερη Ώρα»

http://kostasxan.blogspot.gr/2016/02/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου