Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Φινλανδία για να γυρίσουν στην πατρίδα τους

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Φινλανδία για να γυρίσουν στην πατρίδα τους

Αρκετοί από αυτούς δηλώνουν απογοητευμένοι από τη ζωή εκεί, λόγω των νέων αυστηρών μέτρων της πολιτικής μετανάστευσής της και των χαμηλών θερμοκρασιών - Η εχθρότητα απέναντι στους μετανάστες έχει αυξηθεί στην Φινλανδία, η οποία διαθέτει μικρή εμπειρία στη μαζική μετανάστευση και επιπλέον αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα

Χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες που έφτασαν πέρυσι στη Φινλανδία αποφάσισαν να ακυρώσουν τις αιτήσεις παροχής ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πολλοί από τους πρόσφυγες επικαλέστηκαν για την απόφασή τους οικογενειακά προβλήματα και απογοήτευση από τη ζωή στην παγωμένη χώρα, την ώρα που χιλιάδες συμπατριώτες τους κάνουν τα πάντα για να φτάσουν στις βόρειες χώρες, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στη Γηραιά Ήπειρο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια που μαστίζουν τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή και αλλού. Ανάμεσα στις χώρες που υποδέχτηκαν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες είναι και η Φινλανδία, που είδε τον αριθμό των αιτούντων ασύλου να αυξάνεται κατακόρυφα, από 3.600 το 2014 σε 32.500 το 2015.

Σχεδόν δύο τρίτα των προσφύγων που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο την περσινή χρονιά ήταν Ιρακινοί άνδρες, ωστόσο μια μεγάλη μερίδα τους φαίνεται να έχει μετανιώσει για την απόφαση να καταφύγει στη Φινλανδία. Έτσι, η Κυβέρνηση της χώρας - πάντα κατά την Daily Mail - πρόκειται σύντομα να ναυλώσει πτήσεις που θα μεταφέρουν αυτούς τους Ιρακινούς πίσω στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, περίπου 4.100 αιτούντες ασύλου έχουν μέχρι στιγμής ακυρώσει τις αιτήσεις τους και αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 5.000 μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων λένε στις αρχές μετανάστευσης ότι θέλουν να γυρίσουν στις οικογένειές τους, όμως αρκετοί από αυτούς εκφράζουν επίσης απογοήτευση με τη ζωή στη Φινλανδία.

«Αρκετοί λένε ότι οι συνθήκες ζωής στη Φινλανδία και οι μακροχρόνιες διαδικασίες χορήγησης ασύλου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τις οποίες είχαν σχηματίσει με βάση τα λεγόμενα των διακινητών που τους βοήθησαν να φτάσουν εδώ», εξηγεί ο Tobias na Treek, αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σύμφωνα με την Daily Mail, άλλος ένας λόγος που επικαλούνται για την επιστροφή στην πατρίδα είναι το έντονο ψύχος που επικρατεί στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Σχεδόν 80% των μεταναστών που επιστρέφουν στις πατρίδες τους είναι Ιρακινοί. Όσον αφορά στους Σύρους πρόσφυγες, μόλις 22 από τους 877 που υπέβαλαν πέρυσι αίτηση ασύλου αποφάσισαν να γυρίσουν στην χώρα τους που μαστίζεται από τον εμφύλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σκανδιναβικές χώρες αλλά και η Φινλανδία εισήγαγαν πρόσφατα πιο αυστηρά μέτρα στις πολιτικές μετανάστευσής τους, ζητώντας για παράδειγμα από τους ενήλικους αιτούντες ασύλου να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Η εχθρότητα απέναντι στους μετανάστες έχει επίσης αυξηθεί στην Φινλανδία, μια χώρα με μικρή εμπειρία στη μαζική μετανάστευση που επιπλέον αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα.

http://www.protothema.gr/world/article/552960/hiliades-prosfuges-egataleipoun-ti-finlandia-gia-na-gurisoun-stin-patrida-tous/

Μιλάμε για πρόσφυγες που υποτίθεται ότι κινδύνευε η ζωή τους στην χώρα τους, γι'αυτό και έφυγαν. Τώρα θέλουν να επιστρέψουν; Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, δεν γίνεται πλέον πόλεμος στην χώρα τους; Ή απλά είδαν ότι έπρεπε να δουλέψουν για να ζήσουν; Ότι επιδόματα γιοκ; Εμ δεν είναι έτσι οι πρόσφυγες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου