Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η Ιαπωνία πέρασε το τεστ ετοιμότητας


Αμέσως μετά το δυστύχημα της περασμένης Κυριακής με την κατάρρευση σήραγγας, ο σεισμός των 7,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία ήρθε να δοκιμάσει την υποδομή της. Η απουσία μεγάλων ζημιών απέδειξε το επίπεδο ετοιμότητάς της. Τα ειδικά σχεδιασμένα κτίρια αποδείχθηκαν ικανά να αντέξουν τη βίαιη σεισμική δραστηριότητα, που θα είχε πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες σε άλλες χώρες.
Το προηγμένο σύστημα προειδοποίησης της Ιαπωνίας έδωσε στους ανθρώπους της περιοχής περιθώριο έξι λεπτών, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Δεν υπήρχαν σημάδια από σημαντικές υλικές ζημιές, παρά μόνο κάποιοι μικροτραυματισμοί και, ενώ το τσουνάμι είχε φθάσει λίγο πάνω από τα 3 μέτρα ύψος, εξασθένησε, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στην ίδια περιοχή πέρυσι, σκοτώνοντας σχεδόν 20.000 ανθρώπους και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.
Μια τρίτη πιθανή πηγή κινδύνου, το εργοστάσιο πυρηνικών Daiichi της Φουκουσίμα, άντεξε επίσης τον σεισμό της Παρασκευής. Ο χειριστής του εργοστασίου, η Tokyo Electric Power, δήλωσε ότι δεν βρήκε σημάδια ζημιάς στους αντιδραστήρες ή διαρροές ακτινοβολίας.
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, οι οποίοι αγωνίζονται για την επεξεργασία και διάθεση των τεράστιων ποσοτήτων μολυσμένου νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων πριν αρχίσει η επικίνδυνη διαδικασία αφαίρεσης λιωμένου καυσίμου, διατάχθηκαν να βρουν καταφύγιο στο εσωτερικό της εγκατάστασης. Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τους εργαζόμενους τους εργοστασίου.
Υπήρχαν και άλλες υπενθυμίσεις της προηγούμενης τραγωδίας μετά τον σεισμό της Παρασκευής που είχε επίκεντρο στη θάλασσα, 176 χλμ ανατολικά της πόλης Σεντάι: οι παρουσιαστές της τηλεόρασης εκλιπαρούσαν τους θεατές να θυμηθούν τον σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου έτους, ενώ εμφανίζονταν στην οθόνη κόκκινες και κίτρινες γραμμές σήμανσης με τις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τον σεισμό ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί και προειδοποίηση για τσουνάμι.
Το αεροδρόμιο Narita έκλεισε για λίγο, για τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές είχαν μπλοκάρει προσωρινά από τον όγκο των κλήσεων. Αρκετά, πολύ μικρότερα από την προηγούμενη φορά, κύματα τσουνάμι, έφτασαν σε άλλα μέρη της βορειοανατολικής ακτής. Στην ιαπωνική κλίμακα από το 1 ως το 7, που μετρά την ποσότητα της δόνησης και όχι την ένταση, ο σεισμός έφτασε στο 5.
Σεισμοί αυτής της ισχύος μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα παλιότερα κτίρια και σε δρόμους που δεν έχουν αυστηρή αντισεισμική υποδομή, η οποία επιβλήθηκε όταν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό της Κόμπε, τον Ιανουάριο του 1995.
Η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου. Λόγω της θέσης της στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο «δαχτυλίδι της φωτιάς» γίνεται περίπου το ένα πέμπτο των σεισμών στον κόσμο πάνω από 6 ρίχτερ, ενώ συμβαίνει τουλάχιστον μία δόνηση κάθε πέντε λεπτά. Τα κτίρια επηρεάζονται για αρκετά λεπτά, ακόμα και στο Τόκιο. Όσοι ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο, όπου το τσουνάμι του περασμένου έτους ερήμωσε παράκτιες πόλεις, κατευθύνθηκαν γρήγορα σε υψώματα. Η μόνη αγωνία που πρόσθεσε ο σεισμός της Παρασκευής, πέρα από τη γενική ανακούφιση, είναι αυτή των 325.000 ανθρώπων στην επαρχεία Μιγιάγκι που ζουν ακόμα σε παραπήγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου