Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πόσες εργασίες για το σπίτι χρειάζονται για να μορφωθεί ένα έθνος;


Η Φινλανδία και η Νότια Κορέα είναι δύο χώρες γεωγραφικά και πολιτικά άσχετες. Το ίδιο άσχετα μεταξύ τους είναι και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Κι όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα των Pearson και Economist Intelligence Unit έχουν ένα κοινό: είναι οι χώρες με την καλύτερη εκπαίδευση στον κόσμο.
Η εκπαίδευση της Φινλανδίας είναι τυπικά σκανδιναβική: χαλαρή,  ανθρωπιστική, ισότιμη και κρατική. Τα παιδιά δεν μένουν πολλές ώρες στο σχολείο, έχουν ελάχιστες εργασίες για το σπίτι και ισορροπημένες εξωσχολικές δραστηριότητες. Το δημόσιο σχολείο είναι δωρεάν, όπως και το πανεπιστήμιο, ακόμα και για τους ξένους.
Στη Νότια Κορέα τα πράγματα είναι δρακόντεια. Το 90% των μαθητών του Δημοτικού μετά το σχολείο υπάρχει και επιπλέον διδασκαλία- κάτι τυπικό για τα εύπορα τμήματα της Ανατολικής Ασίας. Η έμφαση δίνεται στα αποτελέσματα των εξετάσεων, στη μηχανική μάθηση, την πειθαρχία, ακόμα και την τιμωρία. Μετά τις ΗΠΑ, η χώρα έχει τα ακριβότερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Κατά έναν παράδοξο τρόπο όμως, η Φινλανδία και η Νότια Κορέα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: εξαιρετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Αυτό απεφάνθη η έρευνα σχετικά με τον Παγκόσμιο Δείκτη Γνωστικών Ικανοτήτων και Εκπαιδευτικού Επιτεύγματος. Και όπως αναφέρει, «είναι δύσκολο να βρεις δύο εκπαιδευτικά συστήματα πιο διαφορετικά».
Η κατάταξη γίνεται βάσει αποτελεσμάτων τεστ, ικανοτήτων γραφής και ανάγνωσης και ποσοστών αποφοίτησης. Οι πρώτες θέσεις είναι οι εξής:
1.Φινλανδία
2. Νότια Κορέα
3. Χονγκ Κονγκ
4. Ιαπωνία
5 Σιγκαπούρη
6. Ηνωμένο Βασίλειο
7. Ολλανδία
8. Νέα Ζηλανδία
9. Ελβετία
10. Καναδάς
Η Ελλάδα, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται στην 31η θέση από τις 39 χώρες που εξετάζονται.
Πυθία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου