Σε φάση πλήρους διάλυσης βρίσκεται πλέον το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο πρύτανης αποξενώνεται ακόμη και από τους «φίλους» του και πεισματικά αρνείται να ακούσει τις φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί. Ακόμη κι ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει παραλύσει η λειτουργία του πανεπιστημίου. Ωστόσο, επιχειρεί να αποτινάξει από επάνω του οποιαδήποτε ευθύνη και προσπαθεί να την επιρρίψει σε «εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες». Στο μεταξύ, μόλις 18 ώρες παρέμεινε χωρίς καταληψίες το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Μετά την κινηματογραφική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τα ξημερώματα της Παρασκευής, το κτίριο κατελήφθη ξανά το βράδυ της ίδιας μέρας…
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης (Καρφίτσα), συντάκτης της οποίας γευμάτισε… δωρεάν και χωρίς κανέναν έλεγχο στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Προφανώς, η «επίσκεψη» του δημοσιογράφου έγινε μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 20ής Νοεμβρίου. Τότε, είχε δημοσιοποιηθεί η σύναψη σύμβασης με εργολαβική εταιρία για τη φύλαξη της Φοιτητικής Λέσχης, όπου απασχολούνταν 61 άτομα!!! Έτσι, την ώρα που μόλις ένα κτίριο φυλάσσεται -σύμφωνα με τη σύμβαση- με 61 άτομα, δεν βρέθηκε ούτε ένας να ρωτήσει το δημοσιογράφο ποιος είναι και τι έκανε εκεί. Ο συντάκτης της τοπικής εφημερίδας μπήκε ανενόχλητος στο χώρο, περίμενε υπομονετικά στην ουρά, έφαγε τη φασολάδα του και αποχώρησε, χωρίς κανέναν έλεγχο. Επομένως, εύλογα αναρωτιέται ο πολίτης: που είναι οι 61 φύλακες; Κι αν όλοι τους δεν απασχολούνται στον τομέα της φύλαξης, αλλά ασκούν άλλα καθήκοντα στα μαγειρεία, δεν θα έπρεπε «για τα μάτια του κόσμου» να υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος στην είσοδο της Λέσχης για να ελέγχει ποιος μπαίνει μέσα; Έτσι, όποιος δεν έχει να φάει και η ηλικία του βρίσκεται κοντά σε εκείνη ενός φοιτητή μπορεί να περάσει από τη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ και να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό. Φυσικά, δωρεάν… Αλλά μήπως το συγκεκριμένο πιάτο το στερηθεί ένας φοιτητής που έχει οικονομικό πρόβλημα, τηρεί τις προϋποθέσεις της λέσχης, αλλά βρίσκει άδειες τις κατσαρόλες γιατί κάποιοι άγνωστοι έφαγαν -χωρίς να το δικαιούνται- το φαγητό του; Να σημειωθεί ότι η Φοιτητική Λέσχη είναι διαφορετικό νομικό πρόσωπο από εκείνο του ΑΠΘ. Ωστόσο, πρόεδρός του είναι ο εκάστοτε πρύτανης…
Αλλά αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Μυλόπουλος έχει να αντιμετωπίσει τόσο σημαντικά προβλήματα, που μερικά πιάτα… φασολάδας δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητά του… Υπενθυμίζεται ότι με προτροπή της Πρυτανείας η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τα ξημερώματα της Παρασκευής 11 καταληψίες του κτιρίου Διοίκησης. Ο Γιάννης Μυλόπουλος έσπευσε να δείξει το «κοινωνικό του πρόσωπο» ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας, φοιτητές αριστερών παρατάξεων επανακατέλαβαν το κτίριο. Και επειδή «η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος», συμπεραίνει κανείς ότι μετά από δύο μήνες κατάληψης οι κινήσεις του πρύτανη ισοδυναμούσαν με «μια τρύπα στο νερό…».
Όμως, ο Γιάννης Μυλόπουλος βρίσκεται και σε πολιτική απομόνωση. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του οποίου είχε αποκαλύψει ότι ο πρύτανης κατέστρωνε σχέδιο μετάβασης των εργολαβικών στην Αθήνα προκειμένου να καταλάβουν το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει να ζητά την παραίτηση του πρύτανη. Την ίδια ώρα, έχουν τραυματιστεί σοβαρά οι σχέσεις του Γιάννη Μυλόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις ενστάσεις και τις αντιδράσεις της νεολαίας του Συνασπισμού προστέθηκε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος καλεί τον πρύτανη «έστω και την ύστατη ώρα, να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, το άσυλο και κυρίως τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό». Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του Γιάννη Μυλόπουλου με τον αντιπρύτανη (και μέχρι πρόσφατα «δεξί» του χέρι) Γιάννη Παντή έχουν μπει στην… κατάψυξη. Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία του πρύτανη να βάλει την υπογραφή του Γιάννη Παντή στο κείμενο που στάλθηκε στην Εισαγγελία και ζητούσε την επέμβαση των Αρχών για να μπει τέλος στην κατάληψη των εργολαβικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρύτανης δεν είχε ερωτηθεί και μετά εξέφρασε την οξύτατη αντίδρασή του.
Άγγελος Αγγελίδης, στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου