Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Καταιγισμός σεναρίων για επιμήκυνση και αναδιάρθρωση


Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τους κατόχους των ομολόγων της και αυτό θα ήταν δυνατό να γίνει με μία επιμήκυνση του χρέους που δεν θα θεωρείται χρεοκοπία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Άνχελ Γκουρία στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg. 

    “Το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας είναι πολύ επώδυνο και αν μία επιμήκυνση των πληρωμών είναι κάτι που απαιτείται για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό πρέπει να γίνει”, είπε ο κ. Γκουρία.
«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το ζήτημα ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συζητήθηκε από τον Επίτροπο Ρεν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 2 Απριλίου, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή» και τόνισε ότι για την Ελλάδα υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και το οποίο εφαρμόζεται.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ίδιο ακριβώς ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Ρεν, τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Γκόντολο της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου Ecofin. Ο Α. Αλταφάζ τόνισε, ακόμη, ότι ο Όλι Ρεν είναι αντίθετος με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    «Ο Επίτροπος Ρεν συμμετέχει σε πολλές συζητήσεις και σε διαφορετικά πλαίσια για την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Όπως επισημαίνει και η “Ελευθεροτυπία“, κατά τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκε ένας καταιγισμός δηλώσεων και εκτιμήσεων ως προς την πορεία του ελληνικού χρέους.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται σε τηλεφωνική διάσκεψη που είχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με υπουργούς Οικονομικών οι χώρες των οποίων μετέχουν στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το περιοδικό ορισμένοι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους έθιξαν το θέμα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πρόταση που ο Ζ.Κ. Τρισέ αρνήθηκε να συζητήσει.
Ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα, Ολι Ρεν, επιχείρησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας το περασμένο Σάββατο πως “αποκλείουμε την αναδιάρθρωση”. “Εχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο και εργαζόμαστε στη βάση αυτού του σχεδίου…” πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, έδειξε να μην πείθεται για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και κατά πόσο αυτά θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. “Είναι γνωστό πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει στα επόμενα χρόνια μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε την επιμήκυνση… Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σήμερα αν αυτό επαρκεί” δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.
Στο θέμα της αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε και ο Λ. Παπαδήμος, σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ για τις ανάγκες ενός συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. “Η αναδιάρθρωση”, είπε, “δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε αναγκαία”. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο όρος “αναδιάρθρωση” μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες, γεγονός που όπως σχολίασε “δημιουργεί σύγχυση στο δημόσιο διάλογο” που έχει ανοίξει. Ο σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού σημείωσε πως βάσει μίας ερμηνείας η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει “κούρεμα” του χρέους και, κατ’ επέκταση, απώλειες για τους επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχει, όμως και μια άλλη ερμηνεία, όπου προβλέπει τη χρονική επέκταση των δανείων με όρους και προϋποθέσεις που δεν πλήττουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου