Στην ΕΕ, βγήκαν τα μαχαίρια με αφορμή την αθρόα λαθρομετανάστευση. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Joachim Herrmann άσκησε δριμεία επίθεση εναντίον της Ιταλίας, εξαιτίας της ιταλικής πολιτικής της χορήγησης βραχυχρόνιας ισχύος βίζας σε μετανάστες με προέλευση τη Βόρειο Αφρική. Όπως είπε, «η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από μόνη της χωρίς να το φορτώνει στα άλλα κράτη της ΕΕ».
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν Jose Manuel Barroso ανακοίνωσε πως θα πρέπει να βοηθήσει και η Τυνησία, ως αντάλλαγμα για τα €140 εκατ. που θα εισπράξει από την ΕΕ.
Η Ιταλία, στην οποία καταλήγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Αφρική, διαμαρτύρεται ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν συμμετέχουν στα βάρη. Κατηγόρησε την ΕΕ, και ιδιαίτερα τη Γαλλία, ότι δεν την βοηθούν.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν πως οι εν λόγω πρόσφυγες είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες, που δεν επιζητούν άσυλο, οπότε και δεν χρήζουν προστασίας. Όπως λένε, οι Ιταλοί θα πρέπει να χειριστούν οι ίδιοι το πρόβλημα, και διαμαρτύρονται για τις χορηγήσεις βίζας, που επιτρέπουν στους μετανάστες να διακινούνται ελεύθερα εντός της ζώνης Schengen.
Το μεταναστευτικό ζήτημα ήταν και το βασικό θέμα που κυριάρχησε σε μια «καυτή» συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Roberto Maroni δήλωσε: «…αντιμέτωποι με αυτή τη κοινωνική και γεωπολιτική κρίση, η αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι: Αγαπητή μας Ιταλία, θα πρέπει να κάνετε τα πάντα, και να τα κάνετε μόνοι σας…». Και συνέχισε: «Έχουμε μείνει μόνοι μας. Αλλά καλύτερα έτσι, παρά με κακές παρέες. Αναρωτιέμαι όμως αν με την παρούσα κατάσταση, αξίζει τελικά να παραμένουμε στην ΕΕ».
Ο Γερμανός ομόλογός του Hans-Peter Friedrich είπε πως είναι αποκλειστικά ζήτημα της Ιταλίας να βρει μια λύση, σε συνεννόηση ίσως με την Τυνησία. «Περιμένουμε από τη Ιταλία να σεβαστεί την ισχύουσα νομοθεσία, και να συνεργαστεί με τη Τυνησία».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Silvio Berlusconi ανακοίνωσε πως το 80% των 21.000 Τυνήσιων που έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του χρόνου, θέλουν να πάνε στη Γαλλία, όπου έχουν οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς.
Οι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν να βοηθήσουν χίλιους τουλάχιστον πρόσφυγες από την Ερυθραία και τη Σομαλία που κατέφυγαν στη Μάλτα. Συμφώνησαν επίσης να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στην υπηρεσία ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex, κυρίως στη Μεσόγειο.
BBC, Al Jazeera
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου