Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Με νέο κύμα τραπεζικών λουκέτων απειλείται η Ισλανδία ...

... δύο χρόνια μετά την κατάρρευση.


Νέο εμπόδιο στην προσπάθειά της για ανάκαμψη συναντά η Ισλανδία, καθώς τώρα απειλείται με ένα νέο κύμα τραπεζικών χρεοκοπιών.
Οι τράπεζες της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι...«διάδοχοι» των χρεοκοπημένων Kaupthing Bank, Glitnir Bank και Landsbanki, υπολογίζεται ότι θα υποστούν ζημιές ύψους 4,3 δισ. δολαρίων (ίσες με το 1/3 της οικονομίας της χώρας), καθώς δικαστική απόφαση της 16ης Ιουνίου απαγορεύει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Η απόφαση αυτή σπρώχνει την κεφαλαιακή επάρκεια κάποιων τραπεζών κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο.
«Θα τους δώσουμε μία προθεσμία για να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, περίπου έναν ή δύο μήνες. Αυτός ο χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους ή να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειές τους», δήλωσε στο Bloomberg ο Gunnar Andersen, επικεφαλής της εποπτικής αρχής του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Οι ισλανδικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δάνεια σε ξένο νόμισμα συνολικού ύψος 900 δισ. κορόνων (7,2 δισ. δολαρίων), για τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφές της τάξης του 40-60%. Τα κεφάλαιά τους, όμως, ανέρχονται σε 340 δισ. κορόνες, κάτι που σημαίνει ότι τέτοιου ύψους διαγραφές τις ωθούν στη χρεοκοπία.
Ένα νέο κύμα τραπεζικών λουκέτων θα καθυστερήσει την προσπάθεια της Ισλανδίας να ανακάμψει, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοοικονομικού της συστήματος. Η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τα δάνεια των 4,6 δισ. δολαρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να αντέξει την εκ νέου διάσωση των τραπεζών.
Έτσι, συνταξιοδοτικά ταμεία και ξένοι επενδυτές αποτελούν τη μοναδική εναλλακτική πηγή νέων κεφαλαίων, όμως, και η δική τους προθυμία για επενδύσεις στις ισλανδικές τράπεζες αμφισβητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου