Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Γερμανο-βρετανικός «πόλεμος» για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε υπέρμαχος της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και οργισμένος με όσους της κλείνουν τον δρόμο προς τις Βρυξέλλες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όμως, εξέφρασε διαφορετική άποψη...

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και τη Βρετανία με αφορμή τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Βεβαίως, είναι γνωστό ότι οι δύο χώρες σπανίως συμφωνούσαν απολύτως γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία της Α. Μέρκελ, το 2005, όμως χθες η διαφωνία έγινε ιδιαιτέρως αισθητή.

Αφορμή ήταν η επίσκεψη στην Άγκυρα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ένθερμος φίλος των Τούρκων, δεσμεύτηκε να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να γίνει η χώρα τους πλήρες μέλος της Ε.Ε. και εμφανίστηκε οργισμένος με εκείνους τους εταίρους που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο για τις Βρυξέλλες - δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Βερολίνου και του Παρισιού.

«Λάθος»
«Θεωρώ ότι είναι λάθος να λέμε ότι η Τουρκία μπορεί να φυλάει την κατασκήνωση, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να κάθεται στη σκηνή», σημείωσε ο Κάμερον, αναφερόμενος στα όσα -κατά τη γνώμη του- έχει προσφέρει η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Ευρώπης. Διαφορετική, όμως, ήταν η άποψη του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την τουρκική πρωτεύουσα.

«Εάν έπρεπε να αποφασίσουμε σήμερα για την ένταξη της Τουρκίας, τότε η ίδια δεν θα ήταν έτοιμη να ενταχθεί και η Ε.Ε. δεν θα ήταν έτοιμη να την υποδεχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild -αποφεύγοντας, ωστόσο, να υιοθετήσει επισήμως τη θέση της Μέρκελ για σύναψη «ειδικής σχέσης» με την Τουρκία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενταξιακή πορεία είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του δημοψηφίσματος της 12ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ευελπιστεί να εγκριθούν όλες οι προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις - πολλές από τις οποίες αποτελούν και απαίτηση των Βρυξελλών.

Συμφώνησαν
Πέρα, όμως, από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, Κάμερον και Ερντογάν συμφώνησαν, κατά τη συνάντησή τους, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές. Ο Ντ. Κάμερον έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό, μέσα στην επόμενη πενταετία, του διμερούς εμπορίου, η αξία του οποίου ανέρχεται σήμερα σε 9 δισ. δολ. ετησίως. Ο Τούρκος ηγέτης έκανε λόγο για «χρυσή εποχή» ανάμεσα σε Λονδίνο και Άγκυρα - διασφαλίζοντας παράλληλα την «παραίνεση» του Κάμερον ώστε να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία έχει αποτελέσει την αφορμή για την ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις της Τουρκίας με τον άλλο στενό σύμμαχο των Βρετανών στην περιοχή, το Ισραήλ.

Συγκρούσεις Τούρκων-Κούρδων
Ο θάνατος τεσσάρων αστυνομικών από πυρά ενόπλων, στο Ντορτιόλ της ΝΑ Τουρκίας, πυροδότησε συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους που ζουν στην πόλη. Η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τις δύο πλευρές - όμως, η ανησυχία εντείνεται, καθώς παρόμοια επεισόδια πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, όπως άλλωστε και οι επιθέσεις του ΡΚΚ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου