Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ανέφερε ότι ήδη έχουν προσληφθεί 50 άτομα για την αποστολή αυτή, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από 30 χρόνια αλλά τότε «δεν ήταν πραγματικά σοβαρή».
«Αλλά σήμερα, ξεκινάμε σοβαρή έρευνα στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης», δήλωσε ο κ. Σαλεχί διευκρινίζοντας ότι «ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 80 δισεκατομμύρια ριάλ (8 εκατ. δολ.)» για αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα.
«Θα χρειαστούν 20 με 30 χρόνια προκειμένου για να επιτύχουμε εμπορική εκμετάλλευση της διαδικασίας αυτής, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έρευνα για την πυρηνική σύντηξη με την απαιτούμενη ταχύτητα».
Η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη είναι το ζητούμενο πολλών ερευνητικών προγραμμάτων ήδη από τη δεκαετία του '50 καθώς θεωρείται η πλέον οικονομική και καθαρή λύση για την παραγωγή ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί καμία εμπορική εφαρμογή.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Τουρκίας και της Βραζιλίας συναντώνται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τη συμφωνία πυρηνικών ανταλλαγών, την οποία υπέγραψαν το Μάιο, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στην Τεχεράνη, το Ιράν συμφώνησε να στείλει στο εξωτερικό μέρος της ποσότητας του ουρανίου που διαθέτει, αναβιώνοντας έτσι ένα σχέδιο που είχαν χαράξει τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο να διατηρηθεί υπό έλεγχο η πυρηνική δραστηριότητα του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί πρώτα και θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Σέλσο Αμορίν το πρωί, όπως αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
http://www.ant1online.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου