Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τζ. Σόρος: «Η Γερμανία βλάπτει την Ευρώπη»

  • Ο Σόρος "βλέπει" ευθύνη της Γερμανίας σε περίπτωση παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη
Με τον τίτλο "Η Γερμανία βλάπτει την Ευρώπη", η γερμανική εφημερίδα DIE ZEIT φιλοξενεί άρθρο του George Soros (βασισμένο σε σχετική διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου).
Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι:
"Μια μακρά οικονομική ύφεση στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη και σε κοινωνική αναταραχή. Αν τα πράγματα όντως εξελιχθούν έτσι, τότε η Γερμανία θα φέρει μεγάλη ευθύνη.
Ασφαλώς δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς επειδή έχει ισχυρό νόμισμα και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Όμως βάζει στην κλίνη του Προκρούστη, που στην παρούσα περίπτωση είναι ο αντιπληθωρισμός της Ευρωζώνης, όλους τους άλλους εταίρους. Δεν έχει δυστυχώς επίγνωση του τί πράττει, με το να την ενδιαφέρει μόνο η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας , καθώς και το να μην είναι αυτή που πληρώνει για όλη την Ευρώπη. Αν και τα άλλα κράτη-μέλη επιχειρούσαν το ίδιο, τότε η ευρωζώνη θα περιέπιπτε αναγκαστικά σε αποπληθωρισμό.
Η λύση είναι να μπορέσουν οι χώρες που διέρχονται κρίση να την ξεπεράσουν με ανάπτυξη. Όμως αυτό δεν μπορούν να το κατορθώσουν μόνες τους. Πρέπει να πάψει η Γερμανία να μειώνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της και να κρατά χαμηλούς τους μισθούς, πράγμα που δυσχεραίνει την ανταγωνιστικότητα των άλλων χωρών.
Η σημερινή κρίση είναι περισσότερο κρίση Τραπεζών. Αν το πρόβλημα αυτό αντιμετωπιστεί, τότε θα μπορέσει να καταρτιστεί και μια αναπτυξιακή πολιτική για την Ευρώπη. Όταν δε πλέον θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία της ευρωπαϊκής οικονομίας, τότε θα μπορέσει να έρθει και η στιγμή να διορθωθούν και οι διαρθρωτικές ελλείψεις του ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου