Η μεγαλύτερη πρόκληση της οκτάμηνης διακυβέρνησης Παπανδρέου θεωρείται από το BBC η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ. Ο ανταποκριτής του BBC' Μάλκομ Μπράμπαντ επικεντρώνεται στην απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την συνδρομή του στρατού για τον εφοδιασμό δημοσίων υπηρεσιών. "Σε μια χώρα που έχει νωπές αναμνήσεις από στρατιωτική δικτατορία η απόφαση να σπάσει η απεργία με τον στρατό είναι ένα σοβαρό βήμα", μεταδίδει.
Η ανταπόκριση του BBC μεταφέρει απόψεις στρατιωτικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες η παρέμβαση του στρατού θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο την Αριστερά που πιστεύει ότι την Έλλάδα ήδη κυβερνά το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, συνεχίζει το ρεπορτάζ του BBC. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, εξέφρασε την άποψη ότι οι απεργοί "είναι απομονωμένοι και δεν έχουν την στήριξη του κόσμου".
"Οι απεργοί ήθελαν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Ήθελαν να δουν εάν μπλοφάρει. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε (με την επίταξη και την ανάμειξη του στρατού) ότι τα εννοεί σοβαρά", γράφει το BBC.
Στην απεργία αναφέρεται εκτεταμένα καιη Γκάρντιαν η οποία επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στους βρετανούς τουρίστες. Με τίτλο η "Απεργία απειλεί με χάος τους βρετανούς τουρίστες", σημειώνει ότι χιλιάδες βρετανοί τουρίστες που κατευθύνονταν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους κινδύνευαν να παγιδευτούν στο χάος μιας πανεθνικής απεργίας που απειλεί με ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα όλη τη χώρα".
Σύμφωνα πάντα με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, τουλάχιστον 100.000 τουρίστες που είχαν μεταβεί οδικώς στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και τη Σερβία έχουν παγιδευτεί λόγω της έλλειψης καυσίμων και "χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα αυτοκίνητά τους στην άκρη του δρόμου και στη Μακεδονία".
"Αυτό που βλέπουμε είναι μια καταστροφή για τον τουρισμό, για την οικονομία μας", δηλώνει στην εφημερίδα ο Γιάννης Ευαγγέλου, πρόεδρος Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.
Η Γκάρντιαν αναφέρεται στην πολιτική επιστράτευση των απεργών, στην οποία κατέφυγε η ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζοντας πως είναι μόλις η τέταρτη φορά μετά το τέλος της χούντας που γίνεται κάτι τέτοιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου